Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
93 komentara

Uvoznici će nas zatrpati starim krumpirom: Stiže iz Njemačke!

Nijemci prazne skladišta kako bi ih napunili novim urodom, pa im se više isplati dati stare zalihe u bescjenje nego da ih moraju uništavati. U Hrvatsku krumpir izvoze za 1,50 kuna po kilogramu

Pixsell
Foto: Pixsell
93 komentara

Dok se plastenička proizvodnja ne podigne na veću razinu, uvijek će biti govora o potencijalnoj nestašici domaćeg povrća. Situacija ove godine nije, međutim, znatnije loša nego lani...

Dapače, javili su mi se proizvođači krumpira iz općine Belica, odakle dolazi 90 posto međimurskog krumpira da imaju problem s plasmanom jer se pojavilo nekoliko otkupljivača koji na naše tržište plasiraju stari krumpir iz Njemačke i Mađarske - govori Hrvoje Gregurić, predsjednik zajednice udruge hrvatskih povrćara za Slobodnu Dalmaciju.

- U Hrvatsku krumpir izvoze za 1,50 kuna po kilogramu jer im to ispadne povoljnije nego da ga moraju uništavati. Takav će se krumpir u našim trgovinama prodavati za otprilike 3,99 kuna po kilogramu, što je opet previsoka cijena za proizvod koji je tretiran tko zna kakvim zaštitnim sredstvima. Ovakvim uvozom se, naravno, ruši i cijena domaćeg proizvoda - naglašava Gregurić.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako smo lani najviše krumpira uvezli iz europskih zemalja - Nizozemske, Njemačke i Francuske, a mi smo sami izvozili po Europi, ali tek 15.000 tona, i to u Mađarsku, Austriju i Bugarsku.

- Ja vam odgovorno tvrdim da je naš najstariji krumpir bolji od takozvanog mladog egipatskog ili ciparskog krumpira, kojeg su nam pune police, a prodaje se za otprilike 5.99 kuna po kilogramu - tvrdi Gregurić.
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message