Obavijesti

News

Komentari 206

Uz gazirane sokove i duhan, poskupjet će i alkoholna pića

Uz gazirane sokove i duhan, poskupjet će i alkoholna pića
1

Vlada je u set poreznih mjera uvela rasterećenja plaća mladih, manje će oporezovati plaće i hranu u restoranima, te dobit tvrtki. Ali očito su popustili i pod zahtjevima ministra zdravstva za oporezivanje poroka

VIDEO

Vlada je novim paketom poreznih zakona išla po principu mrkve i batine, pa dok je s jedne strane rasterećivala poreza, na drugoj strani planira više uzeti.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Marić i Aladrović o proračunu 54:02

Novost nakon prezentacije paketa poreznih mjera na sjednici Vlade u četvrtak je da su se izgleda ipak odlučili i na dodatno oporezivanje alkoholnih pića, a sasvim sigurno nas čeka novo poskupljenje cigareta i zaslađenih sokova. Dok je veoma detaljno obrazlagao neke od "pozitivnih promjena", oko ovih je ministar financija Zdravko Marić ostao dosta tajnovit.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Oko oporezivanja duhanskih proizvoda, alkohola i alkoholnih pića i bezalkoholnih pića nemamo još konkretnih brojki. Regulirat ćemo to uredbama nakon što zakon stupi na snagu. Sigurno nećemo narušiti tržišne osnove, moramo voditi računa da imamo najdužu kopnenu granicu.Pitamo se i što će to značiti u slučaju alkoholnih, bezalkoholnih pića i duhanskih proizvoda, ali moramo u obzir uzeti i širi zdravstveni i društveni koncept – poručio je Marić.

Minimalac raste za 250 kuna, opća stopa PDV-a ostaje 25%
Minimalac raste za 250 kuna, opća stopa PDV-a ostaje 25%

Ranije na Vladi je rekao i da će dalje "usklađivati" trošarine na duhanske proizvode i alkoholna pića. Sokovi koji imaju viši udio šećera će biti jače oporezovani, odnosno skuplji. Koliko, ministar nije otkrio. Dodatno oporezivanje alkohola, duhana i slatkoga traži već godinama ministar zdravstva Milan Kujundžić, ali je dosad Vlada to odbijala. Sada su izgleda popustili.

Vlada je odustala i od spuštanja PDV-a na 24 posto s postojećih 25 posto kako bi kompenzirala povećanje plaća zaposlenih u javnoj i državnoj službi za 1,7 milijardi kuna. Procijenili su da to ionako ne bi donijelo niže cijene građanima.

Od ostalih najavljenih izmjena, važno je da od Nove godine, poslodavci za mlade do 25 godina uopće neće plaćati porez, a samim tim i prirez, dok će za radnike stare između 25 i 30 godina plaćati pola propisanog poreza. Time se omogućava da mladi dobiju više plaće, jer za isti trošak poslodavca, više može ostati radniku.

Rekordni proračun! Plenković troši 30 milijardi više od dr. Ive
Rekordni proračun! Plenković troši 30 milijardi više od dr. Ive

Ukupno se time država odriče 700 milijuna kuna, odnosno toliko će izbiti gradovima, županijama i općinama u čije proračune se slijeva novac od poreza i prireza na dohodak. Taj dio im Vlada neće kompenzirati.

Od 1. siječnja, svi radnici koji zarađuju iznad 4000 kuna neto bi trebali dobiti i barem 50 kuna višu plaću. Neoporezivi dio plaće se diže s 3800 na 4000 kuna. Oni koji imaju djecu, plaća dodatno raste jer neoporeziv 4000 kuna se dalje množi s olakšicama za uzdržavanu djecu. Primjerice, netko s dvoje djece neće plaćati ni kune poreza i prireza do iznosa 8500 kuna plaće. Gradovi, županije i općine bi zato trebali izgubiti 500 milijuna kuna, ali to će im država vratiti iz proračuna. Odnosno od građana koji plaćaju druge poreze, poput PDV-a.

Vlada je inače od uvela neoporezive nagrade do pet tisuća kuna godišnje za radnike, plaćanje prehrane ili smještaja za radnika, te neoporezivanje ukoliko poslodavac radniku plaća smještaj u vrtiće. Samo ove godine, do konca listopada, više od 46.000 tvrtki je isplatilo za 681.810 radnika čak 1,4 milijarde kuna na koje država nije uzela ni kune poreza. Od Nove godine neoporezivo će biti i plaćanje dopunskog osiguranja.

Poslodavci o rastu minimalca na 3250 kn: To je veliki udar!
Poslodavci o rastu minimalca na 3250 kn: To je veliki udar!

Od Nove godine pada i PDV na prehranu u ugostiteljskim objektima na 13 posto. I da bi PDV bio niži, ne morate jesti u restoranu, nego to vrijedi i za dostavu. Iako bi padom PDV-a na 13 posto, jela trebala pojeftiniti 10 posto, ugostitelji su već najavili da to neće pretočiti u niže cijene nego obećavaju povećanje plaća radnika i ulaganja.

Velika novost stiže i za tvrtke. Sve one koje ostvaruju godišnji promet do 7,5 milijuna kuna, neće više morati plaćati dobit po stopi od 18 posto, nego ulaze u nižu stopu od 12 posto. Marić je rekao da će u konačnici 93 posto tvrtki plaćati niži porez.

Ministar financija Zdravko Marić i premijer Plenković su se pohvalili da će ovim krugom porezne reforme rasteretiti građane i tvrtke za 2,4 milijarde kuna godišnje.

- A u našem mandatu, s ranijim poreznim rasterećenjem, ukupni iznos se penje na devet milijardi kuna – rekao je Plenković

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!