Obavijesti

News

Komentari 268

Poslodavci o rastu minimalca na 3250 kn: To je veliki udar!

Poslodavci o rastu minimalca na 3250 kn: To je veliki udar!
1

Vlada je odlučila podići minimalnu plaću za 250 kuna, a nakon sindikata, sad i poslodavci traže da se tvrtkama koje će zbog toga imati trošak daju kompenzacijske mjere. Najviše će biti pogođene drvni i tekstilni sektor

VIDEO

 

Hrvatska udruga poslodavaca je s negodovanjem dočekala Vladinu odluku da od sljedeće godine minimalna plaća radnika u Hrvatskoj bude 3250 kuna, 250 kuna više nego dosad. Poslodavci kažu da su svakako za rast plaća, ali uz porezno rasterećenje koje bi to omogućilo poslodavcima.  Upozoravaju i da će to biti veliki udar na neke industrije poput drvne, tekstilne i kožne, te da  bi tvrtke iz te branše mogle propasti.

Minimalac raste za 250 kuna, opća stopa PDV-a ostaje 25%
Minimalac raste za 250 kuna, opća stopa PDV-a ostaje 25%

Poslodavci traže da Vlada zato plati iz proračuna tvrtkama koje će biti pogođene rastom minimalca i nadoknadi im novac koji će potrošiti na plaće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priopćenje HUP-a, odnosno izjavu glavnog direktora Davora Majetića, donosimo u cijelosti.

"Hrvatski poslodavci već godinama povećavaju plaće u svim sektorima i svako porezno drugo rasterećenje ulažu u rast plaća. HUP se sustavno zalaže za rasterećenje troškova poslovanja čime bi se povećale prije svega nama kritične najmanje i srednje plaće jer porezna rasterećenja na takve plaće nemaju učinka.

Upravo je rast najmanjih plaća i najveći izazov jer industrije koje danas isplaćuju minimalnu plaću to čine samo zato što nemaju mogućnosti platiti više, usprkos rizicima koje takva mala plaća nosi na deficitarnom tržištu rada.  Stoga današnje povećanje minimalne plaće koje je Vlada donijela stvara veliku obavezu i udar na poslovanje industrija koje minimalnu plaću isplaćuju, čime se posebno dovodi u pitanje opstanak i budućnost tekstilne i kožne industrije. 

HUP je tražio, uz podršku planu povećanja minimalne plaće, da se u tim sektorima paralelno provedu kompenzacijske mjere, koje bi amortizirale ovakav udarac, no žalosno je da ponovno donosimo odluke bez pravog i završnog dijaloga sa socijalnim partnerima, te o tome doznajemo iz medija.

Ovom političkom odlukom Vlada je, kao da se radi o javnom sektoru, nametnula gospodarstvu povećanje plaće od 8%. Zašto Vlada misli da je onima koji isplaćuju minimalnu plaću jednostavno povećati plaću 30%  - koliko iznosi povećanje u posljednje tri godine i uz navedenu projekciju za 2020.

To bi bio veliki udar i na puno profitabilnije industrije. Stoga, kako uz ovo povećanje nema čak niti najave  kompenzacijskih mjera, neke od postojećih će biti iduće godine i smanjene za 50%, ova će odluka imati ozbiljne posljedice za industrije tekstila, kože, dijela drvne industrije i sve one koji danas isplaćuju minimalnu plaću jer jednostavno ne mogu platiti više.  Primjera radi, cijene u odjevnoj industriji se pregovaraju u centima, a minimalac je u zadnje dvije godine rastao 100 eura! Gdje naći sredstva?“ – komentirao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 268
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag