Obavijesti

News

Komentari 7

Uz Visoki kazneni sud stiže i Visoko državno odvjetništvo

Uz Visoki kazneni sud stiže i Visoko državno odvjetništvo
1

Visoko državno odvjetništvo biti pozicionirano između županijskih državnih odvjetništava i Državnog odvjetništva Hrvatske

Visoki kazneni sud, čije je osnivanje povjereno aktualnom predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, sucu Ivanu Turudiću, definitivno je dobio lokaciju na kojoj će raditi, a novu stepenicu u sudskoj hijerarhiji pratit će i ustroj Državnog odvjetništva, piše u utorak Jutarnji list.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić prošlog je tjedna, kako doznaje dnevnik, uputio dopis ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću u kojem ukazuje na to da cijeli pravosudni sustav funkcionira tako da ustroj i hijerarhiju sudova prati i državnoodvjetnička organizacija te da je to u slučaju Visokog kaznenog suda izostalo.

Bošnjaković: 'Omogućit ćemo lakši ulaz u poslovni svijet'
Bošnjaković: 'Omogućit ćemo lakši ulaz u poslovni svijet'

- Osnovat će se novi ured i u Državnom odvjetništvu - odgovorio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, navodeći kako su za taj potez potrebne korekcije u nekoliko zakona te ustvrdio da će se to riješiti brzo. Možda čak do kraja godine kako bi 1. siječnja 2020. godine, kada će s radom započeti takozvani Turudićev sud, mogli početi raditi i posebni tužitelji koji će biti ovlašteni zastupati predmete pred sucima Visokog kaznenog suda, navodi Jutarnji list.

- Ako i ne stignemo promijeniti zakone i imenovati državne odvjetnike Visokog državnog odvjetništva do toga roka, svejedno neće biti nikakvih problema jer će se oni imenovati do sredine godine, kada sud zaprimi predmete koje će rješavati - rekao je ministar Bošnjaković.

Budući da će Visoki kazneni sud biti pozicioniran između županijskih sudova i Vrhovnog suda, a rješavat će u drugom stupnju žalbe na odluke županijskih sudova, tako će i Visoko državno odvjetništvo biti pozicionirano između županijskih državnih odvjetništava i Državnog odvjetništva RH. No, dok je za novi sud predviđeno imenovanje 15 sudaca, tužitelja koji će se baviti samo žalbama bit će puno manje, ističe dnevnik.

Turudić: Nisam se sjećao tko je vozio auto nakon tri mjeseca
Turudić: Nisam se sjećao tko je vozio auto nakon tri mjeseca

Kakve će im biti plaće, još nije poznato. Nije još jasno ni kolike će biti plaće sudaca Visokog kaznenog suda, koje su trebale biti između plaća županijskih sudaca i sudaca Vrhovnog suda, ali se pokazalo da će bolja primanja od njih imati niže rangirani uskočki suci koji dobivaju posebni dodatak. Turudić je tražio da i suci na Visokom kaznenom sudu dobiju takav dodatak, no Ministarstvo pravosuđa još nije dalo konačni odgovor na ovo pitanje.

Donesena je, međutim, odluka o lokaciji suda. Novi sud bit će smješten u potkrovlju Županijskog suda u Zagrebu smještenog na Zrinjevcu, prekoputa Vrhovnog suda, donosi Jutarnji list.

Pokretanje videa ...

00:31