News

Komentari 69

'Užasno smrdi. Zatvorili smo i prozore, a udaljeni smo dosta'

'Užasno smrdi. Zatvorili smo i prozore, a udaljeni smo dosta'

Stožer Civilne zaštite oglasio se da ako stanovnici imaju dišnih problema ne izlaze iz kuće. Naknadno je javljeno da se zrak u širem pulskom području značajno očistio

Pula je nedjeljno jutro dočekala pod gustom maglom, ali ne zbog nagle promjene vremena već zbog posljedice požara i gustog dima koji se širio sa odlagališta otpada Metis, gdje je buknuo požar. Odlagalište se nalazi u naselju Šijana. Nesnosan smrad se osjetio u gotovo cijeloj Pul, a gusti dim prestrašio je Puljane...

POGLEDAJTE VIDEO

- Smrdi od noćas od kad je požar počeo. Zatvorili smo prozore u naselju Veruda, a udaljeni smo kilometrima od Metisa - rekao je jedan stanar pulske Verude.

Na mjestu događaja zatekli smo mještane koji kažu da nisu oka sklopili od trenutka kada je krenula prva eksplozija.

Gori odlagalište otpada Metis u Puli, grad obavijen dimom i smradom sa žgarišta

- Smrad paljevine je užasan. Ima tu osim guma i raznog drugog otpada, deka, baterija... Sve gori. Sa svojim malim djetetom ne mogu prošetati vani niti pet minuta, upalila sam klimu i zatvorila prozore, a temperature su visoke. Smrad je još nesnosan. Probudila nas je u noći na nedjelju eksplozija. Trgli smo se onako iz sna i mislili da je nešto jako lupilo. Okrenuli smo se natrag na spavanje kada je uslijedila druga, snažna eksplozija. Nakon toga smo ustali, izašli napolje i vidjeli da je već dosta ljudi vani. Micali smo svoje automobile koji su u blizini, jer nikad ne znaš što eksplozija može učiniti. Vatra je bila jako velika i širila se dosta brzo. Hvala Bogu da vjetar nije bio jak i samo smo molili Boga da se vatra ne proširi na Šijansku šumu, jer bi onda bila totalna katastrofa. Usred naselja da imamo takvo odlagalište,to je nedopustivo - kazala je Puljanka Ivana, mlada majka koja živi odmah do odlagališta otpada Metis.

Kada je izašla napolje u gluho doba noći,vatrogasci su već bili na mjestu požara. Pulski vatrogasci su cijelu noć proveli na terenu, a dojavu su dobili oko 1 ujutro.

- Krenuli smo u gašenje s 10 vozila i 16 vatrogasaca a kasnije nam se, zbog povećanog obima posla, pridružila cisterna i DVD Pula. Požar nije imao mogućnost širenja ali se dim jako širio. Gorjele su gume, razno smeće a ispod gomile otpada još tinja. Dim je u ovom času i okrenuo od Pule zbog vjetra pa je lakše. Okolni stanari nisu se požalili na tegobe zbog udisanja dima,a na sreću nema ozlijeđenih osoba - rekao je zapovjednik pulskih vatrogasaca Klaudio Karlović.  

Nataša Vitasović iz istarske policije kaže da je dojava stigla od Centra 112 oko 1 ujutro.

- Vatrogasci su oko 2 ujutro lokalizirali požar,a policijski službenici osiguravaju teren.Gorio je reciklirani otpad a u požaru nema ozlijeđenih osoba.Kada se stvore uvjeti i požarište prestane tinjati, policijski službenici obavit će očevid kako bi se utvrdio uzrok požara - kazala je policija.

Trenutno je u tijeku sanacija požarišta i dogašivanje, a požarište su u jutarnjim satima obišli zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Stožer Civilne zaštite oglasio se da ako stanovnici imaju dišnih problema ne izlaze iz kuće.

Gori odlagalište otpada Metis u Puli, grad obavijen dimom i smradom sa žgarišta

- Molimo građane,posebno astmatičare i kronične bolesnike da ne izlaze iz svojih kuća ukoliko to nije prijeko potrebno dok se požar u potpunosti ne ugasi - kazali su iz Stožera.

Naknadno je javljeno da se zrak u širem pulskom području značajno očistio, te da mjere opreza vrijede samo za okolne mještane u blizini odlagališta.

- Sanacija dobro napreduje, a zrak se nakon požara na širem gradskom području značajno očistio pa u ovom trenutku mjere opreza vrijede samo za stanovnike koji žive u neposrednoj blizini odlagališta i to samo dok se požar u potpunosti ne ugasi -javljaju iz Stožera u 11.45 sati.

Najčitaniji članci