Obavijesti

News

Komentari 596

RAKETE PALE NA POLJSKU Diže se vojna pripravnost. Poljaci razmatraju aktiviranje članka 4.

RAKETE PALE NA POLJSKU Diže se vojna pripravnost. Poljaci razmatraju aktiviranje članka 4.

Dvije rakete su zalutale u grad Przewodów u Poljskoj na granici s Ukrajinom te pogodile sušare za žito. Dvoje ljudi je poginulo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.23

Vidmarović o Poljskoj: 'Riječ je o zalutaloj ruskoj raketi. Teško da bi Rusi tako eskalirali stanje'

24sata

Mnogo je pitanja o tome što će se dogoditi sada kada su rakete došle do NATO teritorija. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović ne vjeruje kako je riječ o namjernom napadu.

- Najvjerojatnije se radi o zalutaloj ruskoj raketi. Teško je vjerovati da si je ruski režim sam sebi odlučio takvo nešto napraviti da bi eskalirao. Istraga će pokazati. NATO nije brzoplet aparat. NATO nije Conor McGregor koji uskače u ring. Bit će istraga, prvo na poljskoj strani pa NATO - komentirao je Vidmarović za RTL Direkt.

Vidmarović smatra da nije moguće da se radi o Ukrajinskoj raketi jer zašto bi Ukrajinci nešto takvo napravili kada već imaju sve simpatije svijeta, dobivaju pomoć i podršku.

Više pročitajte OVDJE.

23.17

Veleposlanici NATO-a imat će sastanak o članku 4. u srijedu

Veleposlanici NATO-a sastat će se u srijedu na zahtjev Poljske na temelju članka 4. saveza, rekla su Reutersu dvojica europskih diplomata.

Prema članku 4. Ugovora o osnivanju saveza, članice mogu pokrenuti bilo koje pitanje od zabrinutosti, posebno u vezi sa sigurnošću zemlje članice.

Nastavljaju se istrage okolnosti oko eksplozije u Przewodówu, u blizini poljske granice s Ukrajinom, u kojoj su poginule dvije osobe.

Jedan od diplomata rekao je da će savez djelovati oprezno i ​​da mu treba vremena da provjeri kako se točno incident dogodio.

23.06

Stručnjaci stigli na teren

Poljska vojna stručna skupina stiže na mjesto eksplozije u selu Przewodów.

Budući da postoje ostaci projektila, stručnjaci će zaključiti o kakvim se projektilima radilo.

22.45

Ursula von der Leyen: Pomno pratimo situaciju i u kontaktu smo s poljskim vlastima

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako je uznemiren izvještajima o eksploziji u Poljskoj, nakon masovnog ruskog raketnog napada na ukrajinske gradove.

- Izražavam svoju sućut i svoju najjaču poruku podrške i solidarnosti s Poljskom i našim ukrajinskim prijateljima - napisala je.

22.41

Poljski predsjednik upravo razgovara s Bidenom

Poljski predsjednik Andrzej Duda sada razgovara sa američkim kolegom Joeom Bidenom, rekao je šef poljske nacionalne sigurnosti.

Bijela kuća je prije nekoliko trenutaka potvrdila da je predsjednik Biden obaviješten o izvješćima iz Poljske.

Predsjednik Biden trenutno je na Baliju u Indoneziji, gdje je dugo u noć.

Komentari 596