Obavijesti

News

Komentari 385

Uveli su zabranu kretanja, na privatnim okupljanjima najviše 10 ljudi, nova pravila za mise

Uveli su zabranu kretanja, na privatnim okupljanjima najviše 10 ljudi, nova pravila za mise
8

Stožer je na konferenciji najavio da se produljuju mjere koje će vrijediti od 22. prosinca do 8. siječnja. Dok mjere stupaju na snagu u utorak, zabrana kretanja kreće od srijede i vrijedi do 8. siječnja

VIDEO

Nacionalni stožer na konferenciji u 11 sati predstavio je nove podatke o stanju korona virusa u Hrvatskoj, ali i nove mjere u borbi protiv širenja epidemije.

U Hrvatskoj je od jučer zabilježeno 3272 novozaraženih, a preminulo je 68 ljudi. Najmlađoj žrtvi dosad je 27 godina.

POGLEDAJTE VIDEO

- U odnosu na prošli tjedan u ovom imamo 14.349 novooboljelih, 20,44% manje novooboljelih. Što se tiče incidencije, sedmodnevna incidencija na sto tisuća stanovnika u Hrvatskoj je 591,1. Najvišu ima Međimurska županija, pa Zagrebačka, a najnižu ima Dubrovačko-neretvanska i istarska. U okviru 14-dnevne stope incidencije Hrvatska je na 25. mjestu, a višu imaju Luksemburg i Litva - rekao je Krunoslav Capak.

U Hrvatskoj 3272 novooboljela, od korone preminulo 68 ljudi
U Hrvatskoj 3272  novooboljela, od korone preminulo 68 ljudi

- U okviru dosadašnjih spoznaja oni koji su preboljeli zbog imuniteta se u narednim periodu vjerojatno neće razboljeti. No, zbog prisutnosti virusa mogu ga prenijeti i mogu zaraziti druge osobe. To je jako važno jer i oni koji su preboljeli mogu prenijeti bolest drugima. Virus nas je osudio na zajedništvo i u kontekstu mjera moramo misliti jedni na druge. Nošenje masaka je od osnovne važnosti, kao i cjepivo. Da bismo postigli kolektivni imunitet, moramo o tome razgovarati jer cjepivom ne štitimo samo sebe nego i druge - kaže Vili Beroš.

- Popuštanje mjera nije i ne može biti opcija - rekao je Davor Božinović i dodao da je velika stvar početak cijepljenja što će se protegnuti kroz cijelu sljedeću godinu. Kaže da ćemo, bude li sve išlo po planu, moći odahnuti polovicom godine.

Prva odluka stožera je nastavak mjera koje su bile i dosad uz par izmjena, a u TV signalu uoči početka konferencije već su se vidjeli detalji nekih mjera:

Nastavak mjera na snazi uz izmjene:

Privatna okupljanja i svečanosti
- najviše 10 ljudi
- najviše 2 različita kućanstva

Mise
- kad god je moguće preko radija, tv program ili na drugi način
- iznimno 24. i 25. prosinca po posebnim preporukama

Profesionalne umjetničke izvedbe i programi
- kino projekcije, izložbe u muzejima i galerijama
- broj prisutnih ograničava se s obzirom na veličinu prostora
- najmanje 7 kvadrata po osobi

Uvode zabranu kretanja od 23. prosinca

NASLOV

Novo pravilo je zabrana napuštanja županija u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. 

Zabrana se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, te dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za:
-pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite,  
-dostavu lijekova i sanitetskog materijala
-održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom
-zaštitarske službe 

medije, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja s posla na posao i ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, te žurne i operativne službe i diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska i izlaska iz županija nužno je držati se mjera distance, imati iskaznicu koja prikazuje pripadnost onima koji su uključeni u iznimke.

Propusnice izdaju županijski stožeri, a zabrana traje do 8. siječnja. Mjera stupa na snagu 23. prosinca.

- Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve - rekao je.

Praznici do 18. siječnja, preporuka za godišnje odmore

Školski praznici traju do 18. siječnja.

- U srijedu se održao sastanak s predstavnicima gospodarstva. Naredna dva tjedna 23.12. - 8.1. da se omogući korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. Upoznati su i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu - rekao je Božinović.

- Želimo poručiti građanima da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. 1. ćemo vidjeti rezultate našeg ponašanja u vrijeme blagdana - rekao je šef Stožera.

Kako će izgledati polnoćke

Krunoslav Capak je pojasnio govoreći o 7 kvadrata za vjernike da to znači 2,6 metara razmaka među ljudima u crkvi. Dodao je i da za okupljanja ispred crkve vrijedi mjera o okupljanju najviše 25 ljudi. Dodao je da će ići i preporuka da sve mise na Badnjak završe od 22 sata. Dodao je i da je preporuka da svaki drugi red u crkvi bude za sjedenje.

Uskoro bi HZJZ trebao objaviti i dokument o mjerama za crkve.

 

POGLEDAJTE VIDEO: Nove mjere za blagdane

Pokretanje videa...

Nove mjere 02:08

Zašto ugostiteljima nisu dali 7 kvadrata?

Na pitanje zašto se ugostiteljskim objektima nije omogućilo raditi pod uvjetima da se osigura 7 kvadrata po gostu.

- Ugostiteljske objekte smo zabranili ranijom odlukom. Odgovor je zapravo nemoguć jer uporno komuniciramo da mjerama nastojimo smanjiti kontakte, ali da ne zatvorimo ili zabranimo određene aktivnosti koje su potrebne iz gospodarskih, društvenih...razloga. Ova mjera je vezan uz poštivanje želja i potreba vjernika za duhovnim mjerom i sa potrebom da se proslavi ovaj blagdan. Znate da su vjerska slavlja dopuštena sa ukupno 25 vjernika koja se nalaze na jednom mjestu, kao i sva druga mjesta gdje se vjernici okupljaju, ali smo za Badnjak i Božić dopustili da bude uz minimalni epidemiološki rizik, ali da vjernici to proslave - rekao je.

To je komentirala i Alemka Markotić:

- Svaki vjernik razumije potrebu biti na misi sat vremena za vrijeme Božića. To se provodi u miru, samo sat vremena, vjernici to razumiju i to treba uvažavati. Ne odnosi se to na katoličku vjeru, svi imaju svoje velike blagdane, to treba poštovati. Svake nedjelje idem na misu, stojim vani, nikad nisam vidjela kršenje mjera. Ne znam zašto je to toliki problem - rekla je.

Imaju li propusnice temelja u znanosti?

- Kad govorimo o znanosti, puno toga o virusu je nepoznato. Svi pokušavaju nekim mjerama postići ono što je utemeljeno, a to je smanjenje bliskih kontakata među ljudima. Objavljena je studija po kojoj 50% zaraza u ovo doba godine proizlaze iz obiteljskih druženja. Zato je mjera o kretanju namijenjena ne samo restrikciji nego i razumijevanju. Nadam se da ćemo osvijestiti da posjet starijih članova obitelji predstavlja velik rizik - rekao je Božinović o uvođenju zabrane kretanja.

- Bit će dokaza i za ovu bolest, ali postoji cijela grana medicine koja se zove putnička medicina orijentirana na zarazne bolesti gdje imate tisuće pokazatelja i dokaza da se bolesti šire putovanjima, a osobito kapljične bolesti, to je jasno u medicini - dodala je Alemka Markotić.

- Nadodao bih da simptomatski bolesnici nisu problem. No, znamo da je određeni dio inficiranih asimptomatski. Oni u neznanju odlaze kućama, obiteljima, druže se i tako im mogu prenijeti virus. Ova mjera i ideja je namijenjena sprječavanju takvih situacija - rekao je Beroš.

Beroš je komentirao i pitanje dodatka na plaću i rekao da su sve bolnice dobile obavijest kako obračunati dodatak na plaću. Kaže da su neke već i napravile obračun plaća, ali da će svima dodatak biti isplaćen za studeni i prosinac.

NASLOV

Pfizer će isporučiti cijelu tranšu do kraja siječnja

- Mi još nemamo nijedan dokument da precizno znamo količine. Prva simbolična isporuka će za sve zemlje EU biti 26. prosinca i tu ćemo količinu dobiti. Imamo obećanje Pfizera da će do kraja prvog mjeseca isporučiti kompletnu tranšu. Koja će to biti količina, saznat ćemo vjerojatno početkom sljedećeg tjedna - rekao je Krunoslav Capak.

Čim dođe cjepivo, počet će cijepljenje prema planu koji će Vlada uskoro usvojiti. Capak kaže da su prioritet zdravstveni djelatnici, djelatnici i korisnici domova za starije, a potom kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina.

Capak o troškovima testova

- Svaki laboratorij nabavlja PCR testove za sebe. Pokušali smo centralizirati nabavu, ali je to propalo. Mi naručujemo od firme koja pobijedi na javnom natječaju. Što se tiče brzih testova, zadnju tranšu od cca 250 tisuća nabavile su državne robne rezerve prema svojim pravilima. Cijenu po kojoj su nabavljeni testovi ne znam. Čini mi se da je HZJZ onih prvi 15.000 kupio za 6 eura po testu za brze testove, a kod PCR-a cijene su različite. Imamo velike razlike. Testovi zatvorenog tipa su skuplji. Ulazni troškovi su oko 500 kn za takav test, dok su ti troškovi za brzi test oko 200-250 kuna - rekao je. Kaže da testiraju i domovi za starije, ali da nemaju još rezultate, ali da su napravili oko 3000 testova.

'Nadamo se da će trend biti silazan'

- Jesu li mjere došle prekasno ili prerano, teško je reći, lako je biti general poslije bitke. Mnoge zemlje su uvele mjere i ranije pa nisu imali ovakvo poboljšanje kakvo mi imamo. Nadamo se da će sad trend biti silazan. Sad prvi put imamo pad od 20 posto. Trend pada se mora preliti i na broj preminulih, hospitalizirane itd, a to ne ide tako brzo - rekao je Capak i dodao da mnogi imaju semafor, ali da oni dnevno prate i svaki put kad je značajno pogoršanje uveli su nove mjere. Dodaje da je teško reći je li to prekasno ili prerano.

- Nismo zadovoljni situacijom, ali nitko ne može biti siguran o vremenu uvođenja mjera - kaže.

- Između mjera ima razlike i svatko tko prati što se događa, vidi da ima zemalja kojima su mjere dosta pomogle, ima mjesta gdje nisu... Nitko nema recept. Treba izbjegavati bliske kontakte, obiteljska i privatna druženja, a na to se ne može drugačije utjecati nego apelom - dodao je Božinović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 385
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag