Obavijesti

News

Komentari 53

UŽIVO IZ STUDIJA 24SATA Neke kuće na Baniji neće dobiti obnovu: Ministarstvo koči?

UŽIVO IZ STUDIJA 24SATA Neke kuće na Baniji neće dobiti obnovu: Ministarstvo koči?

O problemima s obnovom i gdje je stala pričati će novinar 24sata Denis Mahmutović s Ivanom Blaževićem iz zaklade Solidarna

VIDEO

Prošlo je već preko godinu dana od velikog potresa koji je prvo pogodio Zagreb, a nedugo nakon Petrinju i Sisak. No, ni nakon godina dana pomaka u obnovi i dalje nema.

Zabrinjavajuće je otkriće da prema trenutačnom uzorku, čak 45 posto kuća koje su neposredno nakon potresa na Baniji dobile žute i crvene naljepnice neće dobiti konstrukcijsku obnovu.

O problemima s obnovom i gdje je stala pričati će novinar 24sata Denis Mahmutović s Ivanom Blaževićem iz zaklade Solidarna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zaklada Solidarna uspjela je sakupiti 17 milijuna kuna za pomoć prilikom potresa na Baniji. To je samo jedan od projekata pomoći najugroženijima u potresu.

- Sa svima imamo sasvim okej suradnju osim sa ministarstvom, uvijek je tu negdje ministarstvo koje koči. Da nam za rješenje za jednu kuću čekamo po dva, tri mjeseca, vraćaju vam par puta radi sitnica. Onda se u ta dva, tri mjeseca promijeni i neki pravilnik - rekao je Blažević te upozorio na veliku birokraciju prilikom realizacije obnove.

-Ova današnja prezentacija mi se činila kao kombinacija ispraznih faza kojom se želi prikriti vlastitu neorganiziranost, ali ima i okej stvari koje se mijenjaju - komentirao je današnju konferenciju za medije Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Danas se fond dosta spominjao, tu se priča pojačat ćemo ljudstvo, ubrzat ćemo procedure, tjedno ćemo imati sastanke. Ja sam računao da su do sad imali tjedno sastanke, zadnjih godinu i pol dana. Očito im je to sad neka potpuno nova inovacija koju su smislili - kaže Blažević.

Istaknuo je da misli da nije siguran da posjeduju brojku koliko zahtjeva jedan službenik može obraditi. 

15 posto građevina koje su nakon preliminarnog pregleda nosile crvenu i žutu naljepnicu te im je određeno uklanjanje ili konstrukcijska obnova, sad će međusobno izmijeniti svoje statuse.

- Očekivao sam da će biti odstupanja. S druge strane mi nije jasno kako je velika većina promjena iz goreg u blaže - rekao je Blažević te istaknuo kako je prema tome očekivao da će žute naljepnice više ići u crvene nego žute u zelene.

- Koliko će im trebati da naprave dubinske provjere - zapitao se Blažević.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava