Obavijesti

News

Komentari 83

Andrej Plenković: 'Macron je promijenio 67 ministara, a on je kraće na vlasti nego ja...'

Andrej Plenković: 'Macron je promijenio 67 ministara, a on je kraće na vlasti nego ja...'

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, je sjednica Nacionalnog odbora, a zatim izjave za medije

VIDEO

U ponedjeljak je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a i sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a. Premijer Andrej Plenković izvijestio je kako je kandidat za ministra gospodarstva Damir Habijan dobio podršku svih tijela te da idu na njegovo potvrđivanje u Sabor, u srijedu na izvanrednoj sjednici.  

POGLEDAJTE VIDEO:

 

- Moja očekivanja od njega su dobra. On je iskusan političar i zastupnik. U Saboru je bio vrlo vidljiv u nastupima. Pravnik je, bavio se korporativnim pravom. Prvi zadatak mu je da pohvata konce. To je jako veliko ministarstvo koje ima puno nadležnosti - komentirao je novog ministra Damira Habijana.

Na kritike da se pravnik ne može baviti gospodarstvom, Plenković je odgovorio kako mu struka ne može biti mana te napominje kako ne zna tko to potencira. Ustvrdio je kako je na toj funkciji već bilo pravnika. Komentirao je i napise o smjeni 30 ministara u njegovim mandatima.

- Macron je promijenio 67 ministara, a on je kraće na vlasti nego ja. Argument je potpuno bezvezan. Ispada da su svi otišli zbog problema, ali samo ih je dvoje otišlo zbog sumnje u nezakonita dijela. Samo dvoje, od 30 - rekao je Plenković i pozvao "maknimo se provincijalne logike koja ne vidi dalje od Bregane". 

Postavilo se pitanje zna li možda zašto ministri u Francuskoj odlaze dužnosti. . 

- Iz različitih razloga. Imate neke protiv kojih ima pravni slučaj i još su na dužnosti. Pitajte Zvonka, on će vam to reći - kazao je premijer upirući u predstojnika svog ureda Zvonimira Frku Petešića.  Više puta ustvrdio je kako je afera Mreža, u kojoj je smijenjen ministar, zapravo afera oporbe, pa je novinare zanimalo zašto je onda otišao Davora Filipovića.   

- Kako mislite zašto? Zato što je postavio savjetnika koji je radio direktno protiv Vlade. Što bih mu trebao reći? Čestitam? - uzvratio je. 

Znači li to da je i Filipović bio dio oporbene priče?

- Ne znam, ali za ovoga pouzdano znamo da je - odgovorio je Plenković. 

Novinare je zanimalo i čija je Vlada davala odobrenje da se javni novac isplaćuje Mreži TV, na što je premijer odgovorio kako Vlada sigurno nije davala ništa. Na opasku da je Ministarstvo gospodarstva dio Vlade, Plenković je odgovorio kako "Vlada kao tijelo sigurno nije odobravala ništa". A je li ministarstvo trebao znati gdje ide novac medijima?

- To ćemo sve utvrditi. Nemam nikakav problem da se sve što se tiče medija utvrdi i da malo otkrivamo argumente o tome kako država, ministarstva plaćaju medije ne bi li oni hvalili Vladu. Ja nažalost ne vidim panegirike Vladi. Već sedam godina sam premijer i tražim te panegirike ili ekstenzivno dobronamjerne hvalospjeve u elektronskim medijima ali ih ne vidim, ne čujem ih i ne čitam ih. Koje su to medijske kuće koje sedam godina sustavno hvale Vladu? Ako ih nađete ja ću reći da ste vi super. Dapače, svi se trude koliko su kritizirali Vladu. To je jedna izmišljotina dijela oporbe - kazao je Plenković.  

Komentirao je i rezultate izbora u Srbiji, na kojima je uvjerljivo pobijedila vladajuća Srpska napredna stranka. Plenković kaže da ga brine ga što hrvatska nacionalna manjina nije ušla u parlament.

- Rezultati izbora su realnost Srbije. Meni je izrazito žao što u skupštinu nije ušao Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. To je loše i to za nas znači da sa Srbijom trebamo raditi na tome da se riješi ono što je bilateralnim sporazumom prije 20 godina bilo dogovoreno, da Hrvati u Skupštini Srbije imaju zajamčeni mandat - kazao je.

Što se tiče BBB-ovaca rekao je: "Oni su od naših dečkiju opet postali huligani. Što god mi napravimo bit će uvijek neka kontra."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao