Obavijesti

News

Komentari 322

'Policajac je pucao 11 puta u beton, meci su se odbili. Bacili su baklju u jedan policijski auto'

'Policajac je pucao 11 puta u beton, meci su se odbili. Bacili su baklju u jedan policijski auto'
2

Nakon utakmice Hajduka i Dinama u Zagrebu, na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca nastali su veliki neredi nakon što su se navijači Torcide sukobili s policajcima

VIDEO

Policija je održala izvanrednu konferenciju za medije povodom nezapamćenog skandala koji se sinoć dogodio na autocesti A1.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Policija je postupala u cilju uspostavljanja javnog reda i mira te zaštite života ljudi koji su bili na benzinskoj. To je bila utakmica visokog rizika i tad postupamo vrlo oprezno - rekao je Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost.

- Iz medijskog prostora uočavamo kao potencijalni problem nemogućnost ulaska navijača Torcide s transparentnom - rekao je te dodao da su im dostavili pravila kako na stadion ući s transparentom.

- Policija ne snosi odgovornost na to može li se unijeti transparent u stadion ili ne - naglasio je.

'Ništa nije davalo povoda da će se nešto ovako dogoditi'

- Cijela trasa do Splita je bila osigurana, ništa nije davalo povoda da će se nešto ovako dogoditi. Kad je kolona došla do Desinca zaustavili su se i blokirali promet te naglo istrčali i krenuli u napad na policiju koja je bila uključena u osiguranje na benzinskoj. Ukupno je bilo 16 policajaca, a njih je bilo stotinu. Napadali su raznim predmetima bocama, lancima, stolicama, aparatima za gašenje požara. Upozorili smo ih, ali su se oglušili. Upotrijebili su palice, ni to nije pomoglo te su ispalili nekoliko hitaca da dozovu  pomoć zaustave napad. Navijači su se povukli i to nam je dalo prostora da se uspostavi javni red i mir - zaključio je Barić.

FOTO Ovo je mjesto gdje je sinoć došlo do žestokog sukoba navijača Torcide i policije
FOTO Ovo je mjesto gdje je sinoć došlo do žestokog sukoba navijača Torcide i policije

- Napadali su i pirotehničkim sredstvima, a to je bilo u blizini benzinske. Policija je radila na spašavanju života svih ljudi, pa i napadača. Zamislite što bi se dogodilo da je došlo do požara na benzinskoj - dodao je Barić.

'Namjerno su bacali rakete na policiju te koristili sva sredstva za nanošenje ozljeda'

Načelnik Policijske uprave zagrebačke, Marko Rašić istaknuo je kako u Zagrebu uoči odlaska Torcide iz grada nije bilo niti jednog incidenta niti je išta ukazivalo da bi moglo biti nereda na autocesti

- Imali smo privedenu 21 osobu, od čega je 20 domaćih, a jedan gostujući navijač. Osam osoba je dovedeno na prekršajni sud, a pušteni su nakon obrade i prekršajnih naloga - rekao je Rašić.

Nakon utakmice, navijači splitskog kluba su u dogovoru s policijom putem osiguranog kordona počeli napuštati grad. Policija kaže da je njihova pratnja bila dogovorena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kolona VIDEO

- 261 vozna jedinca je krenula u pravcu Splita, a bez incidenta su izašli iz Zagreba. Dolaskom do odmarališta kolona se namjerno zaustavila i zauzela sve tri trake kako bi blokirali naše policijske službenike. Potom su izašli iz vozila u masovnoj broju te krenuli u paljenje bengalki i bacali ih na policiju. Namjerno su bacali rakete u pravcu njih te koristili sva sredstva koja su pogodna za nanošenje ozljeda. Remen su motali oko ruke kako bi kopče bile pogodne za ozlijeđivanje, trgali su i znakove kako bi napali policiju. Na ružan, nehuman i bahat način su izvršili napad na 15 policijskih službenika. Bilo je teško pružiti pomoć jer su blokirali trake. Policija se morala pješice probijati kako bi pomogli kolegama u okruženju - rekao je.

Rašić tvrdi da je policija bila prisiljena primijeniti vatreno oružje u cilju pomoći i zastrašivanja. Dva navijača su ozlijeđena vatrenim oružjem. Jedan je zadobio teške tjelesne ozljede, dok je drugi samo okrznut. 

Pogledajte snimku s autoceste: Policajac pendrekom i nogama udara navijača koji sjeda u auto
Pogledajte snimku s autoceste: Policajac pendrekom i nogama udara navijača koji sjeda u auto

Javilo se još nekoliko ozlijeđenih navijača

- Tri službenika su ispalila nekoliko hitaca u beton. Jedan je navijač ozlijeđen u potkoljenicu, a drugi je dobio u visini rebara ozljedu - govori Rašić te dodaje da su policajci mogli biti čak zapaljeni u službenom autu jer su navijači bacili baklju unutra.

- Danas se u Splitu javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo, pretpostavljamo da se radi o lakšim ozljedama. No, još se jedan navijač naknadno javio u Splitu zbog prostrijelne rane. To bi značilo da su 4 navijača zadobila ozljede - rekao je.

Rekao je kako je ozlijeđeno 35 osoba, od toga 15 navijača i 20 policajaca. Dodaje kako će taj broj varirati jer bi se još neki mogli javiti liječnicima.

'Počinili su izazivanje nereda gdje je propisana kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora'

Slijede daljnja vještačenja, a privedena su 43 navijača. 

- Postoji osnovana sumnja da su počinili izazivanje nereda gdje je propisana kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora - zaključio je Rašić.

Dodao je kako i dalje ne znaju koji je povod bio za takvo ponašanje te se nadaju kako će kriminalističkim istraživanjem utvrditi.

Dražen Diklić, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici rekao je kako su neke radnje poduzete po pitanju kriminalističkog istraživanja te će utvrditi sve okolnosti pod kojima se to dogodilo. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Torcida na atuocesti VIDEO

- Preuranjeno je govoriti o tome što su počinili, istražit će se sve okolnosti te sve sudionike ovog događaja, ali i to je li bilo eventualnog propusta službi - rekao je Diklić.

Podsjetimo, nakon utakmice Hajduka i Dinama u Zagrebu, na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca nastali su veliki neredi nakon što su se navijači Torcide sukobili s policajcima.

Kako smo objavili, čuli su se i pucnjevi. Autocesta između Lučkog i Karlovca satima je bila zatvorena.

Bilo je još incidenata...

Prije utakmice oko 18.50 je izbila tuča između navijača oba kluba za vrijeme prolaska osobnim vozilima prema stadionu. Pet ljudi je privedeno, kazali su na konferenciji.

Dogodio se i incident u 23 u Maksimirskoj cesti gdje je skupina domaćih navijača udarala po tramvaju i blokirala promet. 

- Kad je policija krenula prema njima, napalo ih je 50 osoba iz kafića - kazali su.

VIDEO Više od 1000 torcidaša blokiralo A1, napali policajce koji su propucali dva čovjeka!
VIDEO Više od 1000 torcidaša blokiralo A1, napali policajce koji su propucali dva čovjeka!
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 322
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je