Obavijesti

News

Komentari 7

VIDEO Milanović čestitao promoventima HVU: 'Vaš je zadatak obrana Hrvatske'

VIDEO Milanović čestitao promoventima HVU: 'Vaš je zadatak obrana Hrvatske'
2

Predsjednik je stigao na promociju polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja

VIDEO

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je na Akademskoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja na Vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman.

POGLEDAJTE VIDEO:

Predsjednik je na početku pozdravio sve prisutne.

- Odabrali ste vojnički poziv. To je tvrd i rigidan sustav. Sustav zasnovan na strogoj hijerarhiji, poštivanju zapovjedi, onom famoznom C3. Nije za svakoga, možda i nije potpuno imanentan i prirodan ljudskoj prirodi, ali jedino tako sustav može funkcionirati - rekao je Milanović.

- Pred vama su godine rada i usavršavanja, nećete svi nužno u statusu vojnika i vojne osobe dočekati mirovinu. Trebate se usavršavati, raditi na sebi, biti spremni na ono za što ste pripremani - vođenje rata, obrane zemlje. To je vaš posao. - istaknuo je.

Milanović je promoventima Hrvatskog vojnog učilišta poručio je kako im je primaran zadatak obrana Hrvatske i njezinih interesa te očuvanje teritorijalnog integriteta, demokratskog poretka i ustavnih vrijednosti.

- To je vaš posao i u najgorem ishodu to je rat, a zadatak hrvatske politike je da do toga ne dođe i da hrvatski vojnici neće morati izlagati svoje živote da bi činili ono što im je zadaća - istaknuo je Milanović u prigodnom obraćanju.

Poželio im je da dok budu aktivni, Hrvatska ima sjajnu vojsku koja je spremna odraditi sve što joj demokratska vlast da u zadatak, ali koja nikada neće biti u iskušenju ili nuždi da to učini. 

Ruski prorežimski mediji pišu o Milanoviću i izjavi iz Vukovara: Hvale ga zbog obuke Ukrajinaca
Ruski prorežimski mediji pišu o Milanoviću i izjavi iz Vukovara: Hvale ga zbog obuke Ukrajinaca

Čestitao je svima i nagrađenima. Poručio im je i neka rade na sebi nemilosrdno u suradnji sa zapadnim saveznicima (NATO), a hrvatska će im država u tome pružiti potporu.

- Kako to u vojsci jest, nagrađeni u vojsci nisu nagrađeni slučajno. Želim vam zdravlje, da napredujete i radite na sebi nemilosrdno. Država će vam omogućiti da se u tom smislu družite, povezujete i radite s onima koji su bolji od nas i imaju više, veći su, mogu si više priuštiti. To su naši saveznici, to je zapadni krug - NATO. Međutim, vaš primarni zadatak danas, za pet i za deset i za 20 godina je obrana Hrvatske, njezinih interesa, pogleda na svijet. Onoga što je nama svetinja - rekao je Milanović.

Milanović je također rekao kako su oni nasljednici donedavno jedine borbene generacije, uz bosanskohercegovačku vojsku, na području Europe koji su oružjem branili zemlju i stvarali je. 

- Vi ste nasljednici jedine borbene generacije na teritoriju Europe koji su morali oružjem braniti svoju zemlju. Ni jedna druga europska nacija u kasnom 20. stoljeću nije prošla kroz takvu kalvariju, kroz takav križni put, kroz takvo samoostvarenje. Nitko drugi. Jedino hrvatska vojska. I djelomično bosanskohercegovačka vojska - dodao je.

Milanović o Plenkoviću: To je dno dna. Ne možeš niže. Za dublje treba posebna oprema
Milanović o Plenkoviću: To je dno dna.   Ne možeš niže. Za dublje treba posebna oprema

- Prije godinu dana sve se okrenulo i sada gledamo nešto što je strašno, što ne možemo zanemariti, od čega ne možemo okrenuti glavu. Isto tako ono čega nećemo biti dio, ako nas ne znam kakva nevolja na to natjera. Mala smo zemlja, moramo se voditi svojim interesima - naglasio je, komentirajući rat u Ukrajini.

- Rekao sam već i ponovit ću, ne zato što mi se to sviđa, ne volim to govoriti, ali moram ponoviti, oportunizam u odnosu ljudi i ljudskih grupa, rođaka, prijatelja, nije vrlina. Kada su u pitanju odnosi država - interes je prije svega. Biti oportunist znači dobro promisliti - dodao je.

Milanović: Žao mi je što nije bilo predstavnika Srba iz Vukovara. Potrebne su 2 strane
Milanović: Žao mi je  što nije bilo predstavnika Srba iz Vukovara.  Potrebne su 2 strane

- Još jednom čestitam svima, odabrali ste težak i zahtjevan posao u kojem treba raditi i slušati, a za to je potrebno puno samokontrole. U svakodnevnom životu vojnička pravila ne funkcioniraju. Svaka vam čast. Roditelji možete biti ponosni. Želim vam zdrav život i uspješnu karijeru, puno znanja, obiteljsku sreću, domovini vjerni. Sretno - istaknuo je.

Njegovo obraćanje na kraju je popraćeno velikim pljeskom. 

Promocija je održana u organizaciji zagrebačkog Sveučilišta, a promovirano je ukupno 115 polaznika 14. i 15. naraštaja kadeta diplomskih studija te 15. i 16. naraštaja preddiplomskih studija. Diplome su kadetima, uz predsjednika Milanovića uručili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HVU brigadni general Blaž Beretin te rektor zagrebačkog Sveučilišta Stjepan Lakušić.

Predsjednikov sin viceprvak je Hrvatske: 'Marko je potencijal za OI! Ima neki kliker za borbu'
Predsjednikov sin viceprvak je Hrvatske: 'Marko je potencijal za OI! Ima neki kliker za borbu'

General Beretin rekao je kako su polaznici ostvarili postavljen ciljeve tijekom vojne obuke i akademskog školovanja, a HVU je postao prepoznatljiva institucija u vojnom obrazovanju. Pozvao je promovente da stečena znanja i iskustvo primijene u pronalaženju optimalnih rješenja u suočavanju sa svakodnevnim izazovima.

Rektor Lakušić poručio je kako je ulaganje u znanje ulaganje u budućnost te pohvalio postignuća polaznika HVU i njihovu predanost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...