Obavijesti

News

Komentari 49

Plenković o poreznoj reformi: 'Idući tjedan detalji', opleo po oporbi: 'Stupidne i debilne teze'

Plenković o poreznoj reformi: 'Idući tjedan detalji', opleo po oporbi: 'Stupidne i debilne teze'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se medijima nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima u utorak

VIDEO

Drago mi je da smo obilježili u godini kada ćemo proslaviti 10 godina članstva u EU još jedan Dan Europe, Hrvatska je sada čvrsto integrirana u samu jezgru EU, čini dio one Europe koja je ključna za gospodarski razvoj i odgovore na razne krize s kojima smo suočeni, bolji standard naših građana i veća ulaganja u svim sektorima. Na tom tragu smo održali i sastanak parlamentarne većine, razgovarali o aktualnostima, poručio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima.

Pratite uživo:

Naglasio je u tom kontekstu kako je parlamentarna većina čvrsta i stabilna.

- Slijedi nam idućih dana završetak porezne reforme, šesti krug, koja će omogućiti našim građanima veće plaće, to nam je najbitnije u ovim okolnostima, a isto tako vodit će računa o daljnjoj fiskalnoj decentralizaciji. Molim još za malo strpljenja, idućeg tjedna ćemo prezentirati detalje - kazao je. 

Upitan za izjavu Christine Lagarde, predsjednice Europske središnje banke, koja je ovih dana istaknula očekivanja od vlada da smanje potpore vezane uz energetsku krizu jer se njeni učinci manje osjećaju, Plenković je kazao kako će adaptirati mjere kako se situacija bude mijenjala podsjetivši da su cijene struje ograničene do listopada ove, a plina do travnja iduće godine.

- Ona je naznačila da bi bilo dobro da mjere, ako se budu spuštale cijene naftnih derivata i energenata, zajednički idu prema dolje. Kroz nekoliko mjeseci možemo razmišljati o tim koracima - rekao je.

Na pitanje hoće li se ukinuti ograničenje u formiranju cijena goriva uoči turističke sezone, o čemu su 24sata već ranije pisala, i razmišlja li se možda o različitim cijenama goriva na pumpama na autocestama u odnosu na naselja i gradove, premijer je poručio kako će sagledati situaciju.

Vlada potrošila 3 milijuna eura loše glumeći da kupuje INA-u: Ogromnu lovu uzeli konzultanti
Vlada potrošila 3 milijuna eura loše glumeći da kupuje INA-u: Ogromnu lovu uzeli konzultanti

- Pratimo, ukoliko cijene budu ovako dobre kao sada, vidjet ćemo kako se otvara prostor da cijene i dalje ostanu prihvatljive i pristupačne našim građanima, a da se istodobno postupno neki od tih elemenata vraćaju na neku raniju situaciju. Imamo još vremena, pratimo sve, ove jučer cijene naftnih derivata su jako dobro - rekao je.

Vlada je donirala 14 helikoptera Ukrajini koji su im i stigli, a Plenković naglašava kako je to snažna poruka podrške i solidarnosti.

- Ukrajina je tražila te helikoptere, naši su ukrajinski prijatelji itekako zadovoljni ovom podrškom, a to je samo dio vojne podrške koju smo dali - rekao je.

Upitan o prosvjedu medicinskih sestara i tehničara idućeg tjedna te najavama o štrajku ako se ne ispune njihovi uvjeti, Plenković je podsjetio na rast plaća za vrijeme njegova mandata.

- Prosječni rast plaća za vrijeme našeg mandata je 48 posto, u Milanovićeve vlade bilo je samo 2,8 posto. Podižemo socijalni i gospodarski standard, primanja naših građana... Povećanje plaća je veće u odnosu na kumulativnu inflaciju u zadnjih sedam godina, dakle rasle su puno više nego je bio godišnji rast inflacije, što znači da je standard naših građana viši. Sada u ovim okolnostima veliki broj naših partnera, bez obzira iz kojeg su resora, nastoji uloviti što bolje startne pozicije jer gledaju koliko je netko njima blizak i sličan ispregovarao. Danas je ministar Fuchs razgovarao sa sindikatima u svom resoru, ministar Malenica razgovara sa svojima, ministar Piletić je jučer pregovarao o regresu... Non-stop se vode ti razgovori. Ministar Beroš i suradnici imaju zadaću da razgovaraju sa sindikatima iz njihova resora - poručio je.

U bijelom su štrajku i suci. Na pitanje o ispitivanje javnog mnijenja o podršci građana tom štrajku, a koje je naručilo i platilo ministarstvo pravosuđa, premijer je istaknuo kako to nije prvi put da je neko ministarstvo naručilo ispitivanje javnog mnijenja.

- Što bi država trebala na temelju kako puše vjetar ispitivati neke stvari? Nije to prvi put da se bilo koje ministarstvo upustilo u ispitivanje bilo kojih tema na način da koriste agencije koje se time bave. Pa koliko ja vidim svi  ovi koji prosvjeduju koriste neke agencije, može valjda onda i ministarstvo, nećemo na slijepo donositi odluke - kazao je dodavši kako smatra da je ponuda koju je sucima dao ministar Malenica sjajna.

- Ja razumijem suce, svi žele imati veće plaće, ali ponovno podsjećam koliko smo generalno povećali plaće u našem mandatu, suci i pravosudni dužnosnici su posebna kategorija, imaju svoj zakon i zato s njima ministar razgovara - rekao je.

Hoće li doći do ukidanja prireza, upitali su novinari vezano za poreznu reformu. Naime, neki kritičari kažu da Vlada radi to namjerno da bi se u izbornoj godini reklo kako Plenković daje, a onda gradonačelnici uzimaju ako će morati povećavati u tom slučaju cijenu komunalija. Premijer je istaknuo kako ti pojedini to govore na temelju napisa u medijima, a koji, pak, nisu utemeljeni na cjelovitim saznanjima porezne reforme.

Dobitnici ukidanja prireza: Evo kome će plaće najviše rasti
Dobitnici ukidanja prireza: Evo kome će plaće najviše rasti

- Zanimljivo, kad HDZ kaže da ćemo to ukinuti, onda su protiv. Temeljni cilj reforme je kako povećati plaće - naglasio je pa iznio podatke.

- Prihodi od poreza i prireza na dohodak s dodijeljenim sredstvima izravnanja, govorimo o gradovima, općinama i županijama, su 2016. iznosili 10,5 milijardi kuna, 2017. su bili 10,6 milijardi, onda je bila naša reforma i da vidimo sad kako mi to uzimamo - tako da su 2018. narasli na 13,3 milijardi, 2019. na 14,6 milijardi kuna, 2020. je bilo malo smanjenje zbog krize, da bi već u 2021. narasli na 14,8 milijardi kuna, a 2022. na 17,6 milijardi kuna. Neki akteri žele prikazati ovo kao neku političku smicalicu, ovi koji su jako borbeni i uplašeni, neka malo pogledaju ove brojeve i prihode - rekao je.

Upitan je li smanjenje doprinosa za mirovina na stolu, Plenković je poručio da je puno toga na stolu i da će sve prezentirati idući tjedan.

Hrvoj Šipek uvodno o Marušić: 'Ostavka je na vlastiti zahtjev', malo kasnije: 'Ja sam zatražila'
Hrvoj Šipek uvodno o Marušić: 'Ostavka je na vlastiti zahtjev', malo kasnije: 'Ja sam zatražila'

Danas je bila sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj oporba nije bila zadovoljna odgovorima glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o ostavci Vanje Marušić s funkcije šefica USKOK-a. Premijer odbacuje njihove optužbe da je Hrvoj Šipek njegova produžena ruka. Pa je opleo po njima.

- Imamo jednu tendenciju u opoziciji gdje dominira agresija, fabricirani dokumenti, izmišljene teze... Stvari su tu strašno banalne. Dokazivati nekome o neovisnosti DORH-a za vrijeme mandata naših vlada, ne znam, to morate biti slijepi, gluhi i nijemi da ne vidite kakva je ovdje situacija. Da mi manipuliramo s DORH-om, onda se ni pet posto visoko profilnih slučajeva koje smo imali ne bi dogodilo, onda nikada ne bi bilo niti jedne istrage i izvida, a kamoli postupaka koji su pokrenuti protiv nekog ministra. Te teze su toliko stupidne - naglasio je dodavši kako je oporba očajna jer HDZ ima rejting sedam godina od početka mandata kao da je jučer dobila izbore.

- S druge strane je oporba, koja je razjedinjena i na podu, čak sanjare o ideološkim moratorijima. Koliko očajan moraš biti da moraš skupiti zbrda zdola tamo Domovinski pokret, Suvereniste, Mostovce, Možemovce, Radničke fronte, dva žanra SDP-a i kvazi liberale, koji su ultra lijevi, a glume neke liberale, da bi se borili protiv HDZ-a. Nemaju što nego imati ovako debilne teze o tome da li Hrvatska ili HDZ. Moraš zaista biti glup da kažeš to Vladi koja je digla plaće za 48 posto, Hrvatskoj pribavila 25 milijardi eura bespovratnih sredstava, ušla u Schengen, europodručje, ostvarila rast nakon krize, najveću zaposlenost, međunarodna reputacija nikad snažnija i bolja, turističke sezone jedna bolja od druge... oni nemaju što osim toga, njima je teško i ja ih razumijem - poručio je.

Vanja Marušić opet štiti sebe. Ali tko će štititi DORH i Uskok?
Vanja Marušić opet štiti sebe. Ali tko će štititi DORH i Uskok?

Da im je nešto bilo problematično u radu Vanje Marušić i da je u Vladi neka, kaže, zavjerenička, komplotnjačka ekipa pa onda bi, naglasio je, valjda našli nekoga u DORH-u da se javi na natječaj za ravnatelja USKOK-a.

- Sve te teze su toliko jadne i meni njih čak nekad bude i žao, ne stignem ih sad puno vidjeti, neće biti aktualca do rujna pa malo ovako koristim press da imaju što komentirati - dodao je. 

Na pitanje o proglašenju kraja pandemije, premijer je kazao kako će u četvrtak na sjednici donijeti odluke sukladno mišljenju stručnjaka HZJZ-a.

- Ne znam jesmo li, ali riječ je o tome da odluke koje je donijela Svjetska zdravstvena organizacija sigurno imaju reperkusije za prekogranični element, a onda je na svakome od nas, i to ljudima koji su stručnjaci, da predlažu Vladi što u ovakvim okolnostima učiniti - kazao je na opasku znači li to da smo pobijedili Covid.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.