Obavijesti

News

Komentari 48

UŽIVO Plenković: 'Sabor će se raspustiti u četvrtak 14. ožujka'

UŽIVO Plenković: 'Sabor će se raspustiti u četvrtak 14. ožujka'

Premijer Plenković najavio je da će idućeg četvrtka Vlada donijeti paket mjera što će značiti nepromijenjenu cijenu struje i plina, ali i osigurati potpore umirovljenicima. Rastu i plaće sucima i državnim odvjetnicima

VIDEO

Vlada je među ostalim usvojila izmjene Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika kojima se, među ostalim, predlaže povećanje osnovice za izračun plaće svih pravosudnih dužnosnika za 11,5 posto, Zakon o lobiranju te izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa. 

PRATITE UŽIVO: 

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru čestitao je svim ženama Međunarodni dan žena.

- Unatoč izazovima s kojima s suočavaju žene su odlučne svijet napraviti humanijim i poštenijim. To znači jednake mogućnosti i jednaku nagradu za rad. Mi smo kao vlada usmjereni na to. To su ljudska prava i vjerujem da Hrvatska može ostvariti svoj puni potencijal samo uz ravnopravan status žena us vim segmentima života - rekao je.

Zatim je potvrdio da se Sabor raspušta 14.ožujka.

- Jutros smo imali sastanak parlamentarne većine te smo postigli suglasje da se, nakon najave, s obzirom na dinamiku točaka koje će Sabor raspravljati do 14. ožujka, dan raspuštanja saziva dogodi upravo u četvrtak, 14. ožujka - istaknuo je premijer.

Božinović: Skupina 'Zebra' će iz RH raditi na borbi protiv krijumčarenja migranata
Božinović: Skupina 'Zebra' će iz RH raditi na borbi protiv krijumčarenja migranata

Mogući datumi

Odluka o raspuštanju Sabora stupa na snagu na dan donošenja te s tim danom počinju teći rokovi. Naime, predsjednik države odlučuje o datumu izbora , koji se prema Ustavu mogu održati 30 dana od odluke o raspuštanju ili najkasnije 60 dana.

Dakle, predsjednik ima na raspolaganju pet nedjelja u travnju i u svibnju i to 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja.

- Ranijim održavanjem izbora omogućit ćemo svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje parlamentarne većine i nove Vlade - rekao je Plenković.

Premijer je najavio da će 14. ožujka Vlada donijeti paket mjera što će značiti nepromijenjenu cijenu struje i plina, ali i osigurati potpore umirovljenicima. 

Veće plaće sudaca

Govoreći o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se rješava pitanje ugovora mladih liječnika koji su se kolokvijalno zvali robovlasnički ugovor. 

- Idemo s izmjenama koji idu u smjeru stimulativnih uvjeta rada i razvoja mladih liječnika. Poruka koju želimo uputiti mladim liječnicima jest da ove izmjene idu u cilju jačanja njihova položaja, sigurnosti radnih mjesta u Hrvatskoj, ali i kao poziv da imaju odgovornost za održivost zdravstvenog sustav - kazao je Plenković.

Izmjene Zakona o plaćama pravosudnih dužnosnika donose veće plaće sucima i državnim odvjetnicima. Osnovica plaće raste im za 11,5 posto, povećavaju se koeficijenti, a imat će pravo na naknadu troškova prijevoza, uskrsnicu i božićnicu, dar za dijete, regres te pravo na sistematski pregled.  

- Povećanjem koeficijenata napravio se pravi omjer između sudaca prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova - kazao je premijer.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica naveo je kako je ovo treće povećanje plaća sudaca i državnih odvjetnika u posljednjih pet godina. 

Vlada je donijela i Zakon o lobiranju te s njime povezane izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Po prvi puta se regulira aktivnost lobiranja u Hrvatskoj, a uvodi se i registar lobista pri Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa čime se, navodi resorni ministar, jača uloga tog neovisnog antikorupcijskog tijela. U registar će se morati upisati svi koji se namjeravaju baviti lobiranjem bez obzira primaju li naknadu za tu aktivnost. Registar će biti javan.   

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije