Obavijesti

News

Komentari 207

Ivo Sanader: 'U Austriji sam zaradio 2,7 milijuna eura'

Ivo Sanader: 'U Austriji sam zaradio 2,7 milijuna eura'
5

Bivši premijer do u detalja će ispričati kako je stekao pozamašnu imovinu koja mu je godinama blokirana u ovom postupku. Na prošlom suđenju do u detalja je ispričao kako je za Start nabavljao fotografije golih djevojaka

VIDEO

Zbog problema s kralježnicom sudsko vijeće Ivi Sanaderu odobrilo je da se nakon svakih 25 minuta rasprave napravi kratka stanka. Prema njegovoj najavi on bi danas trebao završiti sa svojom obranom. U slučaju da to bude trajalo kraće od predviđenoga sa svojom obranom trebao bi dana započeti bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić.

Podsjećamo, u ovom predmetu Sanader je bio nepravomoćno osuđen na devet godina, a njemu i obitelji .blokirana mu je imovina u iznosu od više desetaka milijuna kuna.Od travnja prošle godine, nakon što mu je Vrhovni sud u Planinskoj povisio kaznu s 4,5 na šest godina, Sanader se nalazi u Remetincu. Iz zatvora je u rujnu 2019. otišao na operaciju koljena a dok je bio na rehabilitaciji u predmetu Ina-MOL na Županijskom sudu Zagrebu nepravomoćno je osuđen na  šest godina zatvora.

- Danas sam pripremio obranu koja se odnosi na moje imovinsko stanje i stanje moje uže i šire obitelj. Samo bih dodao kako nije točno što su neki mediji komentirali - Jarnjak me nije prodao nego izdao. Stranka je, kao i ja, posve nedužna, a što je radio Jarnjak, koji je bio glavni tajnik, radio cijelo vrijeme to je druga priča- rekao je Sanader. 

Ivo Sanader okrivio HDZ pa se ispričao da ga previše bole leđa
Ivo Sanader okrivio HDZ pa se ispričao da ga previše bole leđa

- Osnivao sam HDZ u Tirolu u HDZ-u i Franjo Tuđman me je pozivao da se vratim u Hrvatsku. No imao sam dvoje male djece i već početkom 1990-ih smo znali da će biti rat. Budući da sam bio predsjednik HDZ-a u Tirolu bilo nam je upitno hoćemo li se vratiti. No 1991. vratili smo se u Split gdje sam postao intendant HNK-a. Poslije me Tuđman zvao u Zagreb, pa sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru a onda i ministar znanosti - rekao je Sanader.

Dodao je kako je tada imao 39 godina a financijski vještak to nije uvažio u nalaz kojim je utvrdio financijsku dubiozu od 23 milijuna kuna. 

- Zaradu mi je počeo računati od 1992. a ni tu nije sve izračunao. Ja sam 1976. godine kao student počeo raditi razne novine tijekom zimskih olimpijskih igara u Austriji. Radio sam i za Sportske novine itd. Onda sam radio kao vjeroučitelj i imao sam plaću oko 600 do 1000 eura. Jasno u šilinzima, ovo je u protuvrijednosti. Radio sam i za marketinšku tvrtku i tu sam zaradio 55.000 eura. Surađivao sam i s hrvatskim fotografom Ivom Pervanom pa sam prodavao njegove fotografije- prisjetio se Sanader. Zaboravio sam vam reći da sam od 1976. do 1984. bio stalni suradnik austrijskog ski magazina i to sam imao neke prihode. 

Potom je ponovio kako je s trojicom Austrijanaca imao tvrtku koja je radila s Talijanima i Jugoslavijom.

- Podatke o poslovanju te tvrtke nemam. Moji odvjetnici su tražili podatke od austrijskih vlasti, no odgovorili da podatke o Vapagu više ne čuvaju. Isto nam rekli i za tvrtku KCBS, građevinsku tvrtku u kojoj sam također bio suvlasnik. Tvrtka je radila stanove u Austriji, a treći moj projekt je bio izgradnja hotel u Antaliji u Turskoj. I za tu tvrtku smo tražili podatke no Austrijanci su rekli da ih više ne čuvaju-prisjetio se Sanader. Moj ondašnji poslovođa Vladimir Glavica na prvom suđenju rekao je kako onda baš nisam bio jako bogat jer mu firma nije kupila auto. 

- Točno je, nisam bio za to da mu firma kupi auto. I zato  se, mislim, Glavica javio u USKOK- i rekao im "bit ću vam svjedok da Sanader nije imao para" - kaže Sanader. Dodao je kako ej Glavica krajem 1980.ih imao plaću od 27.000 šilinga. Pa ako smo njega plaćali toliko, a i druge radnike smo plaćali pa valjda smo onda i mi nešto zaradili- kaže Sanader. 

Kad smo se vratili u Hrvatsku prodao sam udjele u tvrtkama i dobio oko milijun eura- rekao je Sanader. Sud je odredio pauzu. 

U Vapagu sam bio zaposlen kao direktor tvrtke i imao sam plaću od 70.000 šilinga, odnosno 10.000 DEM. Imao sam 14 plaća godišnje. U toj sam tvrtki dobio 350.000 DEM. U drugim tvrtkama u pet godina sam dobio oko 300.000 eura. Prodali smo i jedan stroj, a za svoju posredničku ulogu sam dobio 600.000 šilinga.Sve to vještak nije uzeo u obzir, kao ni moje prijašnje zarade u Hrvatskoj. Sve je radio na moju štete. Prije 1992. nije uzeo u obzir moju zaradu, moje supruge zaradu mog punca, koji je radio na vodećoj funkciji u škveru, bio je i sudski vještak i profesor. I onda imate nesrazmjer u imovini. Pa on nije konkretno izračunao ni ono što sam zaradio poslije 1992. - tvrdi Sanader. Kad smo ga pitali zašto odgovorio je da mu nisu dostavljeni svi podatci. Pa nisam ja tome kriv! Isto je napravio i kod moje supruge. Njene prihode je počeo izračunavati od 1994. 

Stanove sam kupio prije Hypa i Fimi medije

Igor Zidić, vodeći povjesničar umjetnosti u Hrvatskoj, moju zbirku umjetnina je 2011. procijenio na 9, 628 milijuna kuna. No on nije vodio računa da sam ja te slike skupljao 40 godina, da sam mnoge dobio na poklon, da sam neke po puno nižim cijenama od prodajnih kupovao direktno od umjetnika u njihovim ateljeima. Također, nakon promijene njemačkih maraka u eura cilj su s 1000 DEM skočile na 1000 eura. Prema mojoj procijeni plato sam ih dva milijuna kuna. Znači od 23 milijuna nesrazmjera imovine oduzmite 7, 6 milijuna kuna, a prema procijeni koju je vještak napravio prema mojoj obrani do 1992. sam zaradio još 15,780 milijuna kuna. I to je to nema nikakvog nesrazmjera. Također moram naglasiti i da sam zastupajući Mayer press agenciju zaradio sam najmanje 375.000 eura prodajući u Jugoslaviji fotografije pina up djevojaka, ljubiće, vesterne itd. 

Pa  supruga i ja smo stan u Splitu i tri stana u Kozarčevoj u Zagrebu kupili početkom 1990-ih novcima koje smo zaradili u Austriji. Tada nije bilo ni Hypo banke, Fimi medije niti drugih postupaka protiv mene- ističe Sanader. Dodao je kako ga duboko pogađa nepravda oko vještačenja njegove imovine te zamolio sudsko vijeće da donese oslobađajuću presudu.

- Ja i HDZ smo potpuno nedužni u ovom slučaju. Smatram da je ona zaslužila drugačiji tretman, a ne da se već 10 godina sa mnom nalazi na optuženičkoj klupi- istakao je Sanader rekavši kako je optužnica podignuta dva tjedna prije izbora 2011. jer se tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić želio priheftati SDP-u- kazao je Sanader završivši obranu. Rekao je kako će odgovarati na pitanje branitelja i sudskog vijeća, ali ne i na pitanja USKOK-a. 

Sutkinja je pitala Sanadera o 15,2 milijuna kuna koje mu je, prema optužnici USKOK-a, dao Mladen Barišić, kao i o odijelima Brioni i slikama nađenim kod Stjepana Fiolića. Sanader je rekao kako je prije 20 godina nabavio nekoliko odijela Brioni te da se ne sjeća je li i njih sa slikama odnio kod Fiolića. Tvrdi da se ne sjeća ni gdje ni koliko ih je platio. Novac, tvrdi, nije primio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 207
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao