Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
112 komentara

Valeriju će presaditi - glavu: "To će mi promijeniti život..."

Valerij će biti prva osoba na svijetu koja će ići na operaciju presađivanja glave. Talijanski neurokirurg Sergio Canavero, će voditi prvi takav zahvat na svijetu

24SATA
Foto: 24SATA
112 komentara

Rus Valerij Spiridonov je tridesetogodišnjak koji cijeli život boluje od teške bolesti. Werdnig-Hoffmanova bolest težak je oblik infantilne mišićne atrofije, bolesti s kojom se rađa novorođenčad, a smrt obično uslijedi nakon treće godine života.

POGLEDAJTE PRVI INTERVJU S PACIJENTOM:

Valery je sam po sebi čudo medicine jer je uspio nadživjeti crne prognoze deset puta duže od druge oboljele djece, a sada ga čeka nešto još nevjerojatnije- novo tijelo .

Valery će biti prva osoba na svijetu koja će ići na operaciju presađivanja glave. Talijanski neurokirurg Sergio Canavero, objavio je kako će upravo on biti neurokirurg koji će presaditi Valeryjevu glavu.

Doktor Canavero čvrsto je uvjeren u uspješnost operacije od 90 posto te tvrdi: "Naravno da postoji granica rizika, ne mogu to nijekati. Ali siguran sam, čekao sam trenutak da postanem siguran i tek onda objavio svoj plan."

POGLEDAJTE VIDEO: DOKTOR O KOJI ĆE IZVESTI OPERACIJU

Valery i neurokirurg Canavero uvjereni su da je to Valeryjeva najbolja šansa, kako za produljenje života, tako i za optimalno poboljšanje njegove kvalitete.

Iako revolucionarna ideja, mnogi liječnici uputili su Canaveru kritike za njegov rad, ali većina ih je otvorena ideji te su se prisjetili kritika za prvo presađivanje srca, koje je sad uobičajena operacija. Canavero smatra da je "njegova operacija, a ne svemir, posljednja granica."

POGLEDAJTE VIDEO: STRUČNJACI O OPERACIJI

Ono čemu se Valery nada je da će mu operacija promijeniti život .

- Ako sve prođe u redu, riješit ću se nekih limita koji su mi danas svakodnevica. Mislim da ću postati neovisniji i da će mi operacija promijeniti život. Ovo što radimo bit će ogroman korak naprijed i nadam se da će sve proći u redu - rekao je Valery

POGLEDAJTE VIDEO:

Operacija bi se trebala obaviti u prosincu 2017. godine u Kini ili u Americi, a trajat će oko 36 sati. Za tako zahtijevnu operaciju bit će potrebna pomoć od oko sto članova medicinskog osoblja i otprilike 15 milijuna dolara.

Kardiovaskularnog kirurga dr. Raymonda Dietera zanimalo je samo jedno: "Može li mozak preživjeti operaciju?"

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message