Obavijesti

News

Komentari 33

'Vampiru' potvrdili 9 godina jer je mučio Hrvate u Perušiću

'Vampiru' potvrdili 9 godina jer je mučio Hrvate u Perušiću
3

Novo sudsko vijeće u potpunosti je prihvatilo navode iz optužnice da je Nikola Munjes, kao "martićevac" 22. rujna 1991. zvjerski mučio Hrvate iz Perušića

VIDEO

Benkovačkom Srbinu Nikoli Munjesu (43), optuženom za ratni zločin nad civilima hrvatske nacionalnosti tijekom 1991. godine, Sudsko vijeće Županijskoga suda u Zadru u petak je u potpunosti potvrdilo raniju zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina. Munjes je na zadarskom sudu u odsutnosti već bio osuđen 1995. godine. 

Novo sudsko vijeće u potpunosti je prihvatilo navode iz optužnice da je Nikola Munjes, kao "martićevac"  22. rujna 1991. godine Hrvata iz Perušića Duju Pešuta. Dujo Pešut i njegov sumještanin Grgo Pešut koji su bili zlostavljani nisu u sudnici prepoznali optuženog Munjesa.  Siguran je bio tek Dujin brat Ante, koji Munjesa poznaje od prije rata. On nije svjedočio maltretiranju brata, ali je iz razgovora s nekim poznanicima zaključio da je zlostavljač upravo Munjes.

- Iz ponovno provedenih dokaza i iskaza svjedoka, koji su bili istiniti, jasni i nedvojbeni, nije bilo osnova da se ranija presuda stavi izvan snage. Nesporno je utvrđeno da je optuženi Munjes s više "milicionera" u zlostavljanju Hrvata na benkovačkom području 1991. godine - rekao je u obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Boris Radman.

A svjedočeći prije dvadesetak dana o tome što je proživio, Dujo Pešut rekao je kako je najprije dobio kundakom u glavu, zatim mu je čizmom razbijena lijeva arkada, da bi na kraju bio porezan po vratu.

- Pokušao me s leđa ugristi za vrat, a kako nije uspio progristi kožu, iz čizme je izvukao bajunetu. Drugi zločinac me uhvatio za kosu i glavu mi povukao prema koljenima, dok me Munjes porezao po vratu. Vikao je da će mi se napiti ustaške krvi, a onda je s noža liznuo moju krv. Najviše me udarao po glavi, govoreći da se tako tuku samo zmije i ustaše. Bio mi je iza leđa, pa ga nisam mogao dobro vidjeti. Nisam ni ostale, jer mi je glava od udaraca bila sva u krvi. Osim toga, nismo ih ni smjeli gledati - opisao je Dujo Pešut mučenje koje je morao trpjeti.

Kad su ga pustili iz policijske postaje, Dujo Pešut iz straha i pretrpljenog šoka čak se 42 dana skrivao u otvorenoj grobnici. Sve dok nije uspio prijeći na područje pod nadzorom hrvatskih vlasti. 

- I danas kad prođem pokraj groblja, prođe me jeza, a kad sam dobio poziv za sud, toliko sam se uzrujao da sam na autocesti doživio nesreću - rekao je Pešut tijekom svjedočenja. 

Munjes je čitavo vrijeme tvrdio kako nije počinio zločin, te je na kraju za sve okrivio jednog svog bivšeg kolegu. Njegov odvjetnik Slaven Dmitrović će se žaliti na presudu, jer smatra da nijedan svjedok nije potvrdio da je zvjerstva počinio upravo njegov branjenik. Nikola Munjes je u ožujku prošle godine uhićen u Baru u Crnoj Gori, odakle su ga izručili Hrvatskoj. Od tada se nalazi u pritvoru, koji mu je produljen do pravomoćnosti presude. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C