Obavijesti

News

Komentari 129

'Vani nas mnogo više cijene, doma nismo imali ni za kruh'

'Vani nas mnogo više cijene, doma nismo imali ni za kruh'
1

Hrvatskoj nedostaje gotovo 12.000 medicinskih sestara, a zemlju je do veljače napustilo barem 1000 liječnika. Odlaze u Irsku, Njemačku, Veliku Britaniju..

VIDEO

Tisuće medicinskih sestara i tehničara na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje suočavaju se sa zabranom zapošljavanja u sustavu zdravstva, a istodobno bolnice jedva funkcioniraju zbog manjka kadrova. 

U KBC-u Zagreb , primjerice, nedostaje ih 690, a KBC Sestre milosrdnice vapi za 450 sestara i tehničara. 

- Ukupno u sustavu nedostaje između 8000 i 12.000 sestara - govori nam Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

anica prašnjak

Na burzi je u kolovozu prošle godine bilo 2157 medicinskih sestara, od čega ih je 219 prvostupnica. Prošle je godine potvrde za odlazak iz Komore medicinskih sestara uzelo oko 1000 sestara, a još je mnogo onih koji to tek planiraju učiniti. Priča o odlasku liječnika također nam je već dugo poznata.

Gubimo uložen novac

Dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić u veljači je rekao kako je Hrvatsku napustilo 1000 liječnika. Država je obrazovanje svakog od njih, samo do dobivanja diplome, platila 330.000 kuna. Kad se to zbroji s brojem liječnika koji su otišli u inozemstvo, propalo nam je uloženih 330 milijuna kuna. Taj iznos još raste s brojem medicinskih sestara na odlasku. Prema Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020., na 100.000 stanovnika imamo 569 sestara. Na razini EU prosjek je 782 medicinske sestre. Teško ćemo postići europski standard u situaciji s kojom se suočavamo.
- Podigla sam kredit za stan u švicarskim francima. Od plaće koju sam primala kao viša medicinska sestra na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu jedva da sam mogla preživjeti. Dosadilo mi je spajati kraj s krajem i pretakati novac iz šupljeg u prazno - govori Martina Golojuh (37), medicinska sestra koja se prije četiri mjeseca spakirala i otišla raditi u Dublin. Teško joj je bilo ostaviti roditelje, prijatelje i krenuti iznova u novoj sredini. Nije požalila. U bolnici u kojoj sad radi mjesečno zarađuje nešto više od 3000 eura ili oko 23.000 kuna.
- U Hrvatskoj sam radila punih 19 godina. Razlozi mog odlaska u Dublin su financijska nestabilnost, ali i nepoštivanje naše struke, nedostatak opreme za rad, nemogućnost daljnjeg usavršavanja bez financijske pomoći državnih institucija - govori iskreno Martina.

Irska im je destinacija

U bolnici u kojoj trenutačno radim primam plaću svaka dva tjedna. Dvotjedna plaća pokriva sve životne troškove, od stanarine, režija, hrane, prijevoza, kredita u Hrvatskoj. Drugi dio plaće ostaje u cijelosti za mene, što u Hrvatskoj nije ostvarivo, govori nam Martina.
Mjesečna plaća sestre bez radnog iskustva je 2300 eura.
- Koji pripravnik u Hrvatskoj može dobiti taj novac nakon završene srednje škole – pita se Martina, kojoj se plaća povećava s godinama radnog staža. U Dublinu radi i Ivona Zacko (38), medicinska sestra koja je punih 15 godina radila u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

Ivona zacko

Ivona Zacko (skroz desno) odselila je u Irsku

U Irsku je otišla prije više od godinu dana kao samohrana majka. Dovoljno je bilo da školi u koju je namjeravala upisati svoju kćer pošalje mail s njezinim podacima.

Gotovo da nema papirologije

- Ovdje je sve pojednostavljeno i nema papirologije kao u Hrvatskoj. Zarađujem oko 17.500 kuna. Na životne troškove potrošim oko 1200 eura, a ostalo ostaje za mene – kaže Ivona, koja mjesečno radi 14 dana. Smjene su po 12 sati. Svaki prekovremeni sat plaćaju joj dodatnih 25 eura.
Aleksandar Rađenović (36) deset je godina kao medicinski tehničar radio u Hrvatskoj. Preselio se u Njemačku, gdje radi u ustanovi koja skrbi za starije. Njegova se plaća kreće od 2250 do 3000 eura.

aleksandar rađenović

 Aleksandar Rađenović (desno) preselio je u Njemačku

- Radite u jednoj ustanovi, ali imate pravo u drugoj sestrinskoj firmi odraditi do tri smjene mjesečno i zaraditi dodatni novac – pojašnjava Aleksandar i dodaje da mu plaća ne raste s godinama iskustva nego s usvojenim kompetencijama.
- Imam 26 dana godišnjeg odmora. Uz to imam pravo odabrati i pet slobodnih dana mjesečno. Kako radim u smjenama od 12 sati, realno mjesečno radim samo 13 dnevnih ili noćnih smjena plus dvije smjene za dodatni posao - govori Aleksandar.

Doma nisu mogli naći posao

U Njemačku je otišla i viša medicinska sestra Iva Skorin (27). S dvije godine staža mjesečno zarađuje oko 2000 eura. Pripravnički je odradila u KBC-u Zagreb, nakon čega se u Hrvatskoj nije mogla zaposliti. Kristina Jerković (30) otišla je u Veliku Britaniju. Njezina je plaća sad mala jer joj Hrvatska ne izdaje potrebne papire za rad, pa radi na ugovoru za koji su u Engleskoj potrebna oko dva tjedna tečaja.
- Zarađujem oko 12.500 kn. Kolegice me podučavaju poslu koji ću raditi kada dobijem papire - kaže Kristina, koja ima deset godina rada u struci.
- Ovdašnji zakoni ne dopuštaju da zaposlenik radi na odjelu na kojem se već snašao i sve savladao. Poslodavac potiče zaposlenika na dodatno usavršavanje i bolju zaradu – tvrdi Kristina, kojoj je bolnica osigurala smještaj. Dijeli ga s drugim zaposlenicima jer su cijene stanova izuzetno visoke. Medicinske sestre koje rade u Hrvatskoj prilično su iznenađene uvjetima rada kolega u inozemstvu. Marija Fantov (31) je viša medicinska sestra s devet godina radnog iskustva. Radi na Institutu za tumore u Zagrebu i zarađuje oko 5900 kn.

bolnice


- Radim fizički jako zahtjevan posao, smjene su radnim danom, vikendom, blagdanom. Moja je struka potplaćena, no veseli me kad vidim da su pacijenti o kojima se brinem dobro - govori Marija. Kolegica Zvjezdana Delibašić (54) s Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu dijeli Marijino mišljenje.
- Imam 35 godina radnog staža i plaću 5000-5500 kuna. Svaki mjesec radim 6-8 noćnih smjena, radna su mi tri vikenda, a smjene su od po 12 sati – kaže Zvjezdana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu