Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
382 komentara

'Vani se novac krvavo zarađuje, ali živi se lagodnije nego doma'

Domagoj Starčević (27) prije tri godine iz Velike Gorice preselio se u Munchen. Početak je, priznaje, bio težak, ali Domagoj se danas ne želi vratiti u Hrvatsku

Foto: Privatni album
382 komentara

Nije lako otići iz svoje zemlje. U inozemstvu se krvavo zarađuje novac, nije kao u Hrvatskoj, ali lagodnije se živi, tvrdi Domagoj Starčević.

ŽELIMO ODGOVORE Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje

Hrvatsku je napustio u ožujku prije tri godine jer je u Njemačkoj dobio bolju priliku za posao i napredak u karijeri. Po zanimanju je kuhar. Nakon završene srednje škole pet je godina radio u struci, a onda se odlučio preseliti u inozemstvo.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Pet godina sam radio u Hrvatskoj i bilo je jako teško ostaviti novac sa strane - ističe i dodaje kako je imao sreću što nije živio sam jer u tom slučaju nikako ne bi uspio spojiti kraj s krajem. 

NEMA RADNE SNAGE: PROBLEM SU PLAĆE Zašto su radnici iselili? Ovdje zarade 6.000, a vani 14.400 kn

'Osjećam se ugodno i sigurno'

Iz Hrvatske je otišao u ožujku 2015. Preselio se u München. 

- Odlično mi je. Grad je prepun prilika za posao. Upoznao sam jako puno ljudi i osjećam se jako ugodno i sigurno - kaže Domagoj. Početna njemačka plaća bila mu je gotovo tri puta veća nego hrvatska. 

- Napustio sam Hrvatsku zbog bolje prilike za posao i napredak u karijeri. Uz to, motivirala me veća financijska sigurnost i bolja zaštićenost radnika u inozemstvu - ističe. 

Nedostaje mu Hrvatska, ali ne želi se vratiti

Hrvatska mu fali, najviše njegova obitelj i prijatelji, ali priznaje, ne bi se volio vratiti. Njemačka mu, napominje, pruža sve što mu treba. Može se zamisliti tamo graditi budućnost za sebe, a jednog dana i za svoju obitelj. Ljudima koji razmišljaju o iseljavanju iz Hrvatske poručio bi da to i učine.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

Kaže, isplati se otići raditi van, ali put je težak jer nije lako napustiti zemlju u kojoj si proveo većinu života. 

ISPOVIJESTI ISELJENIKA Iselila je i šesteročlana obitelj: 'Živjeli smo od tatine plaće...'

- Pokušavam sve nadoknaditi dolascima na odmor u Hrvatsku. To nažalost nije isto, ali bolje i tako nego da nikako ne dolazim u rodnu zemlju - zaključuje.

 

Više o ovoj temi pročitajte na iseljavanje.24sata.hr
https://iseljavanje.24sata.hr/

Tema: Demografska obmana

Možda vas zanima i ovo:
Message