Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Vapaj istarskog župnika: Ukrali baš sve, čak i krunicu s Gospe

Nakon krađe u Pićinu, sad su opljačkali crkvu sv. Flore u Loborici. Nastala šteta procjenjuje se na 40 tisuća kuna. Župnik moli lopove da vrate sve što su im ukrali

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
109 komentara

To je direktni udar na nas kršćane, srž kršćanstva, na Uskrs i na ranu koja najviše boli. Ne znam što će uopće s kaležom i gomilom svetih hostija koje su isto ukrali iz svetog hraništa, glasom punim očaja govori nam vlč. Jure Purkić, župnik crkve sv. Flore u Loborici.

Nepoznati pljačkaši u noći na 12. travnja provalili su u crkvu te ukrali misne kaleže, hostije i druge predmete, čime su župu oštetili za nekoliko desetaka tisuća kuna. Neslužbeno, šteta je oko 40.000 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pokušali su obiti ulazna vrata crkve polugom, ali nisu uspjeli pa su obili ona na sakristiji, gdje su ušli i počeli pljačkati. Novac nisu ukrali jer ga nije bilo. Za krađu se doznalo tek ujutro. Već smo zamijenili dio vrata koji je bio razbijen, ali ne znam što ćemo za kalež i veliku pokaznicu, koja je vjernicima od velikog značaja zbog klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom i za izlaganje svete hostije. Ukradeni su i križ s oltara te zlato s Gospe, točnije krunica - u nevjerici nabraja župnik. Dodaje kako je njihova crkva opljačkana u najgore vrijeme, pred blagdan Uskrsa. Ističe da je to prvi takav slučaj otkad je on župnik i da u svojoj 12 godina dugoj svećeničkoj službi nije doživio ništa slično.

PIĆAN CRIME: TRAŽE KRIMINALCE Svećeniku zapalili auto, ukrali misno vino i sef s relikvijama

- Htjeli su ukrasti i dvije škrabice, ali nisu uspjeli. Crkva je tijekom mise uvijek puna i župljani u nju rado dolaze. Stvarno ne znam tko je to učinio, provalio u sveto hranište, ali molim ga da sve ukradeno vrati.

Idu blagdani, Veliki Petak i Uskrs, i doista bismo ga htjeli proslaviti u kršćanskom duhu, bez ovakvih izgreda - zavapio je župnik. Susjed koji živi preko puta crkve tvrdi kako ništa nije vidio, no prisjetio se sumnjive scene dan prije krađe.

- Neki muškarac je obilazio crkvu i slikao. Stvarno ne znam je li to bio kradljivac ili turist koji je htio slikati crkvu. Nadam se da će policija pronaći počinitelja jer je ovo malo mjesto i ljudi su povezani. I svećenik je jako dobar pa mi je žao što se to dogodilo - rekao je susjed Čedomir Peruško.

Iz policije su nam kratko rekli kako policijski službenici utvrđuju sve okolnosti krađe i intenzivno tragaju za počiniteljem.

Provala u crkvu zbila se i početkom travnja. Tad su provalili u crkvu u Pićinu te tamošnjem svećeniku ukrali sef, misno vino i automobil.

Možda vas zanima i ovo:
Message