Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svećeniku zapalili auto, ukrali misno vino i sef s relikvijama

Da je netko provalio u župni ured, otkrili smo tek u jutarnjim satima dojavom mještanke. Cilindar brave bio je potpuno polomljen, a vrata čitava, rekao nam je župnik kojemu su provalili u ured

Foto: Ivan Grgat/24sata

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Ispričao nam je to, gotovo u jednom dahu župnik Pićna, Antun Kurelović (82). Odmah nakon dolaska u ured vidio je porazbacane stvari. U potpunom je šoku. Lopovi su u noći na utorak prvo provalili u prostorije općine, odakle su ukrali prijenosno računalo i ostavljeni novac.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Potom su provalili i u župni dvor, iz kojeg su ukrali ključ župnikova automobila Peugeota te stari sef težak 350 kilograma, u kojem su bili novac i liturgijsko posuđe - kalež, križ te dvije neprocjenjive pozlaćene pokaznice od srebra. Ukradene predmete lopovi su zatim ubacili u župnikov automobil i udaljili se prema naselju Kukurini. Tamo su eksplozivom otvorili sef i zapalili župnikov auto.

Pozlaćene pokaznice koje su bile u sefu iznimno su vrijedne. Jedna je iz 16. stoljeća, a druga novijeg datuma. Služile su u crkvenim obredima, objasnio je utučeni svećenik.

Dodao je kako su lopovi u svom pohodu umalo uništili i neprocjenjivu Knjigu krštenja, u kojoj se od 1926. do danas vode svi zapisi o rođenima. Polijevali su je misnim vinom i sokovima koje su našli.

- Na njoj su drski lopovi ostavili razna pića, pa je na kraju dobro zalili Coca-Colom. Sef su na kraju ubacili u moj auto, zapalili sve i nestali - ispričao nam je župnik.

Kad je policija stigla na očevid u župni dvor, nitko od mještana još nije bio svjestan da su istu večer provalili i u zgradu Općine Pićan, samo tridesetak metara dalje, u istoj ulici. Svi su se odmah uključili u istragu. Dok su jedni tražili ukradeni automobil s plijenom, drugi su uzimali otiske. Ubrzo su pronašli četiri različita otiska stopala, pa policija pretpostavlja da je bilo i toliko provalnika.

To više jer je sef od 350 kilograma trebalo podignuti i pod okriljem mraka u centru mjesta odnijeti do župnikova auta, a da nitko ništa ne čuje ili posumnja. U vrijeme pljačke župnik Kurelović spavao je na katu iznad ureda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Druga policijska ekipa u međuvremenu je na sporednom putu, samo nekoliko kilometara od Pićna prema Kukurinima, pronašla župnikov zapaljeni Peugeot. Sef u kojemu su bile vrijedne crkvene stvari i novac lopovi su dignuli u zrak. Navodno su na tri mjesta postavili eksploziv. Snažnu eksploziju ipak nitko od mještana nije čuo.

Iako policija intenzivno traga za počiniteljima, mještani Pićna i okolnih mjesta su u velikom strahu. Ne pamte ovakav incident.

Dosad su u malome mjestu na brežuljku u središtu Istre ulazna vrata svojih kuća ostavljali otvorena jer se svi međusobno dobro poznaju i međusobno su si uvijek pomagali. Stoga ih je ova krađa još više začudila.

Foto: Ivan Grgat/24sata

Ovakvih izgreda nikad nije bilo. Nisu htjeli pred objektiv fotoaparata jer kažu da im nakon svega nije svejedno. Netko od lopova mogao bi ih prepoznati. Strahuju da bi razbojnici mogli učiniti nešto slično te da bi idući put netko mogao stradati.

- Kakav čovjek moraš biti da kradeš od crkve?! Prestrašno. Pa toga nema nigdje na svijetu. Zamislite da u indijskom hramu netko ukrade ili oskvrne kip Bude? Pa objesili bi ga za prvo drvo. Kod nas su ljudi potpuno poludjeli - rekli su nam uzrujani mještani.

U Kukurinima, gdje je pronađen župnikov izgorjeli automobil, mještani su složni da ovakve krađe ne vode ničemu te da se lopovi s ukradenim predmetima zasigurno neće obogatiti.

Foto: Ivan Grgat/24sata

- Tko će kupiti te ukradene stvari, a da si ne navuče policiju na vrat - pitaju se.

Vijest o neobičnoj krađi pročula se i u desetak kilometara udaljenom Pazinu te diljem Istre. Istrani složno tvrde da je ovo prvi takav zabilježen slučaj krađe sefa i crkvenih vrijednosti u novije doba.

Message