Obavijesti

News

Komentari 204

Vapaj obitelji: 'Hoćemo pravdu za našeg voljenog Kristiana...'

Vapaj obitelji: 'Hoćemo pravdu za našeg voljenog Kristiana...'

Smrt 18-godišnjeg mladića s intelektualnim poteškoćama iz Jesenica kraj Omiša i dalje je potpuni misterij. Obitelj čeka službeni nalaz obdukcije i najavljuje tužbu

VIDEO

Otac tvrdi da je na tijelu Kristiana Vukasovića vidio modrice u predjelu prepona i donjeg dijela abdomena, za koje ne vjeruje da si ih je mogao nanijeti sam. Rezultata obdukcije još nema, tek u ponedjeljak obitelj bi službeno trebala biti obaviještena o uzrocima smrti mladića.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:25

- Mog unuka više mi ništa ne može vratiti. Kao obitelj samo želimo neka pravda pobijedi - rekla nam je Tonka, shrvana baka Kristiana Vukasovića.

I dok općinsko državno odvjetništvo tvrdi da je mladić sa psihičkim poremećajem piromanije bio ubrojiv te da se postupalo prema pravilima, a ministar Dražen Bošnjaković kako mu je zatvorska liječnica rekla da modrice na tijelu Kristiana Vukasovića “nisu bili hematomi naneseni jakim udarcem već su nastali udarom u nešto ili samoozljeđivanjem”, nema odgovora na ključno pitanje - što je uopće jedva punoljetni mladić s ADHD-om, bronhijalnom astmom te metaboličkim sindromom radio među osobama optuženim za teška kriminalna djela?

‘Kristian je bio dobričina, takvi uvijek loše završe u zatvoru...'
‘Kristian je bio dobričina, takvi uvijek loše završe u zatvoru...'

Kristian je dobio osam mjeseci zatvora jer je podmetnuo požar nedaleko od kuće u predjelu Sumpetar.

- Osjećam se krivim i žao mi je što se to dogodilo. Kad biste me sada pustili na slobodu, nikada više to ne bih napravio. Obećavam kako se ništa slično neće ponoviti. U istražnom sam zatvoru četiri mjeseca i uzimam propisanu terapiju - kazao je Kristian sucu, praktički moleći za milost, ali uzalud.

Je li sustav u ovom slučaju zakazao?

Tri puta sam je sebe ozlijedio i triput su ga vraćali natrag u splitski zatvor gdje se noću tresao od straha, požalio se ocu.
Iz splitskog zatvora Bilice dovezli su ga u splitsku bolnicu 1. kolovoza nepokretnog i nekontaktibilnog. A 24. kolovoza je preminuo. Je li sustav zakazao?

Australski 'Kristian': U samici 6 godina, na njega huškali pse
Australski 'Kristian': U samici 6 godina, na njega huškali pse

Zašto je sustav bio tako nemilosrdan prema Kristianu Vukasoviću, potpuni je misterij. Pogotovo uzmemo li u obzir neke slične, pa čak i ozbiljnije slučajeve gdje podmetači vatre nisu bili piromani i osobe s intelektualnim poteškoćama. Također su bili punoljetni, a nisu dobili ni izbliza tako rigoroznu kaznu kao Kristian Vukasović.

Primjerice, 18-godišnji vatrogasac iz DVD-a Slatine, koji je skupa sa starijim kolegom bio odgovoran za podmetanje požara kojim je izazvana šteta procijenjena na 700.000 kuna, osuđen je bio prema Zakonu o sudovima za mladež na pridržaj kazne maloljetničkog zatvora. Zapravo nije smio počiniti novo kazneno djelo u roku od tri godine, a tek ako bi to prekršio odlučivalo bi se hoće li ići u zatvor, i to maloljetnički.

Pet pogrešaka koje su dovele do mladićeve smrti u zatvoru
Pet pogrešaka koje su dovele do mladićeve smrti u zatvoru



Imao je k tome i obvezu odraditi 60 sati pošumljavanja u roku od tri mjeseca. Da je dobio takvu kaznu, iako je izazvao neusporedivo manju štetu požarom kojeg je podmetnuo, Kristian Vukasović bio bi danas živ.

'Bio je izviđač i dio ekipe, svi su ga tu znali'

- Nikad s Kristianom nismo imali problema, nikakvih, dapače! Kod god je nešto trebalo, pomoći, prenijeti, donijeti, očistiti, uvijek se odazivao, sudjelovao je sto posto. Volio se družiti s nama, njemu je mislim jako nedostajalo društvo kao sinu jedincu, a i obitelj je stanovala malo dalje od centra mjesta... Bio je dio ekipe i uživao je u našim akcijama i izletima - kaže nam Marina, formalno blagajnica Udruge izviđača Dugi Rat, no zapravo prava “siva eminencija” izviđača u kojima je Kristian Vukasović bio član pet-šest godina.

'Stalno smo reagirali i mladiću smo više puta mijenjali ćelije'
'Stalno smo reagirali i mladiću smo više puta mijenjali ćelije'



- Od prošle godine je nekako manje dolazio, “zamomčio” se i uhvatio ga je pubertet, no mi smo ga smatrali našim članom i uvijek bi se odazvao svim akcijama, bilo da je to bilo nešto humanitarno ili pošumljavanje... Jednostavno treba raditi s njima, da se osjete važnim, da budu korisni. Nikad ga nitko nije ni zadirkivao ili nešto takvoga, svi su ga znali jer je momak iz mista, išao je s nama na izlete, u Češku, na takmičenje, na izlet s malo mesa i sokova, tek toliko da se djeca maknu iz kuća, da ne sjede pred računalima.

Kaže nam Marina i kako se nikad nije izdvajao, da bi išao nešto sa strane “mućkati”, nikad nisu uočili da bi nešto palio, uzimao upaljače ili šibice.

Ispovijest cimera: Kristiana su svi maltretirali, rezao si je žile
Ispovijest cimera: Kristiana su svi maltretirali, rezao si je žile

- Njemu nije bilo mjesto tamo. Postoji puno drugih ustanova gdje je mogao biti smješten. Gdje se mogao imati nadzor neke vrste, u onim momentima kad bi se njemu to “nešto” dogodilo, ali to je pitanje za liječnike i cijeli sustav koji je, bojim se, jednostavno zakazao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa