Obavijesti

News

Komentari 56

Vapaj rođaka otetog Hrvata: 'Što kad shvate da nije bogat?'

Vapaj rođaka otetog Hrvata: 'Što kad shvate da nije bogat?'
1

Još se ne zna tko stoji iza otmice Slavonca T.S. (31) u Kairu. Zasad nema zahtjeva za otkupninom. Stručnjaci ne odbacuju mogućnost političkih prijetnji

VIDEO

Otišao je tamo raditi iz potrebe, kao i svi mi terenci. Da nam je ovdje dobro, ostali bismo kod kuće. Mislim da su se otmičari prevarili. Vjerojatno su pomislili da je, s obzirom na to da ima vozača, čovjek koji ima novca, rekao nam je rođak Hrvata otetog u Kairu.

Za T.S. pun je riječi hvale. Sve je činio da prehrani obitelj. Hrabar i vrijedan mladi zaposlenik francuske energetske kompanije CGG otet je u srijedu dok je putovao prema egipatskoj bazi svoje tvrtke.

Naoružani otmičari izvukli su vozača iz automobila i nestali s Hrvatom, ocem dvoje djece.

Njegova supruga u domu kraj Slavonskog Broda umire od brige. Mještani jedva išta komentiraju. Zabrinuti su jer se nitko još nije javio. Nitko nije iznio zahtjeve za njegovo puštanje na slobodu. Ne zna se niti tko stoji iza otmice.

Rođak nam govori kako se s njim vidio prije oko dva mjeseca.

- Znam da je radio u Geofizici, a potom za neku austrijsku i sada francusku tvrtku. S Francuzima je od proljeća do sada na tom području bio tri ili četiri puta. Nikad mi nije govorio da ga je strah - kaže.

Strahuje što će biti kad otmičari shvate da je riječ o običnom čovjeku.

- Živi od plaće do plaće, bez neke ušteđevine. Od njegove obitelji ne može se doznati ništa, ja ih razumijem, jer danas, u vrijeme suvremene komunikacije, kada tri dana nekoga ne čuješ i ne vidiš, nastupi panika. Žao mi je zbog svega što sada prolaze, ali svi se nadamo da će ipak sve izaći na dobro i da će on doći svojoj obitelji - rekao je rođak otetog Hrvata.

Ministarstvo vanjskih poslova ne otkriva detalje, ali poznato je da su u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Kairu, a s nadležnim institucijama komunicira i francuska kompanija CGG.

S detaljima nitko ne izlazi u javnost upravo zbog činjenice da se ne zna tko stoji iza otmice i kakve bi posljedice to moglo izazvati. No strahuje se i od političkih prijetnji, što kao opciju ne isključuje niti hrvatski stručnjak za sigurnost Mate Laušić.

- Radi se o jakoj multinacionalnoj kompaniji. On je očigledno u nekom višem menadžmentu čim je imao vozača - kaže Laušić i nastavlja kako, vezano uz mogući razvoj situacije, ima trilemu, čak i kvadrilemu.

- Prva opcija je da je riječ o kriminalnoj organizaciji bez političkih ciljeva, koja će sada tražiti otkupninu. Ako je riječ o organizaciji iza koje stoji politika, a koja kao izvor financiranja koristi i novac od otkupnina, slijedit će zahtjevi prema njegovoj zemlji ili zemlji za koju radi. Treća opcija može biti da se neće postavljati zahtjevi za otkupninom. U tom slučaju moguće je da je otmica povezana s njegovom nacionalnošću, da je riječ o nekakvoj prijetnji ili zemlji iz koje on potječe ili zemlji za koju radi. Razlog tu može biti i činjenica da ta zemlja sudjeluje u borbi protiv terorizma - kaže Laušić.

Kao četvrtu opciju ne isključuje ni mogućnost osobne osvete.

Ako će do zahtjeva za otkupninom doći, teško je sada procijeniti kada bi to moglo biti.

- Njima vrijeme ne igra veliku ulogu. To može biti 10, 15 ili više dana. Oni su sada negdje njega smjestili ili ga premještaju na razne lokacije - govori nam Laušić.

Inače je poznato kako Sjedinjene Američke Države, ali i još neke zemlje, imaju tvrd stav prema takvim situacijama. Drugim riječima, ne odgovaraju na ovakve zahtjeve za otkupninama.

- Francuska je, prema onome što se dosad moglo vidjeti iz medija, oslobodila neke svoje državljane - prisjetio se naš stručnjak za sigurnost.

Jedan od oslobođenih Francuza bio je Serge Lazarevic. Oslobođen je lani u prosincu nakon što je tri godine proveo u zatočeništvu Al-Kaide na sjeveru Afrike.

Iako je francuski predsjednik François Hollande tada rekao kako za Lazarevica nije plaćena otkupnina, američke vlasti tvrdile su drukčije. I na stranicama ogranka Al-Kaide objavljeno je da je je Francuska platila 20 milijuna eura otkupnine.

Imao je vozača to je znak statusa

Moguće je da su otmičari, iz činjenice da je imao vozača, zaključili da je zaposlen i na višoj funkciji.     

Mijenjaju lokacije da ih ne otkriju

Stručnjaci ne isključuju da otmičari mijenjaju lokacije kako bi smanjili mogućnost da ih se otkrije.     

Kriminalna organizacija?

Iza otmice, moguće je, stoji kriminalna organizacija bez političkih ciljeva, koja će uskoro tražiti otkupninu.     

Politička prijetnja bez otkupnine

Opcija je da se neće postavljati zahtjev za otkupninom. Tada je riječ o političkoj prijetnji.

Njima vrijeme ne igra veliku ulogu

Može proći 10, 15 ili više dana do zahtjeva. Njima vrijeme ne igra veliku ulogu, kaže stručnjak za sigurnost.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.