Obavijesti

News

Komentari 1

Varaždin povlači ovrhu nad Varteksom da izađu iz blokade

Varaždin povlači ovrhu nad Varteksom da izađu iz blokade

Grad Varaždin povlači ovrhu protiv tekstilne kompanije Varteks d.d. kako bi tvrtka izašla iz blokade, isplatila radnicima plaće te nastavila s poslovanjem, priopćili su u utorak iz Grada

Grad Varaždin je 11. kolovoza aktivirao zadužnicu za dugovanje Varteksa u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna, nakon ostavke predsjednika Uprave tvrtke Tomislava Babića, a gradonačelnik Neven Bosilj je odluku o povlačenju ovrhe donio nakon konzultacija na Međustranačkom vijeću održanom u utorak.

Na sastanku je usuglašeno da će Varaždin povući rješenje o ovrsi tako da Varteks može izaći iz blokade, isplatiti plaće radnicima Varteksa i nastaviti s poslovanjem.

“Na temelju apela tvrtke i s obzirom na cjelokupnu socijalnu situaciju i financijske probleme u kojima se Varteks našao, uzevši u obzir da je Varaždin dio dugovanja u visini od 1,2 milijuna kuna naplatio, odlučili smo povući s naplate koja je stavljena na Finu rješenje o ovrsi u iznosu od otprilike pola milijuna kuna”, rekao je Bosilj.

Grad Varaždin: Porezna uprava „u tišini“ prva ovršila Varteks
Grad Varaždin: Porezna uprava „u tišini“ prva ovršila Varteks

Naglasio je kako mu je drago da su na Međustranačkom vijeću svi pokazali veliko srce i razumijevanje za 850 radnika Varteksa.

„Iskreno se nadam da će odgađanje provedbe naplate pomoći tvrtki da nastavi s radom i ponovo stane na noge”, kaže Bosilj.

Naplatom iznosa od 1,2 milijuna kuna Varaždin je naplatio do ovog trenutka otvoreno dugovanje prema upravnom ugovoru, a s naplate je povučeno rješenje za redovno dugovanje na ime komunalne naknade i naknade za uređenje voda u iznosu od oko pola milijuna kuna.

Članica Nadzornog odbora Varteksa Božica Čiček Mutavdžić, ujedno i predsjednica Radničkog vijeća, zahvalila je Varaždinu i gradonačelniku Bosilju za promptno djelovanje, spremnost na razgovor i pokazanu dobru volju da se pomogne radnicima Varteksa.

Prva dama Hrvatske na prijemu kod kralja i kraljice odjenula haljinu domaćeg potpisa
Prva dama Hrvatske na prijemu kod kralja i kraljice odjenula haljinu domaćeg potpisa

Iz kompanije pak ističu da su proizvodni kapaciteti Varteksa puni te da je do kraja godine naručeno poslova od inozemnih kupaca u iznosu od 2,2 milijuna eura, kao i da je kolekcija jesen/zima 2022. spremna za ulazak u maloprodajne jedinice.

O stanju u Varteksu raspravljat će se i na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, koja će se održati u rujnu.