Obavijesti

News

Komentari 19

Varga o Imunološkom: Jasno smo upozorili na mogući stečaj

Varga o Imunološkom: Jasno smo upozorili na mogući stečaj
1

Za 9 dana ističe 120 dana kontinuirane blokade računa Imunološkog i Fina mora po sili zakona provesti stečaj. Time će se na izrazito dugi rok spriječiti proizvodnja Imunološkog zavoda, kaže Varga

VIDEO

Dešava se ono što smo upozorili tijekom rasprave o donošenju državnog proračuna u Saboru. Jasno sam ukazao o problemu u koji će se dovesti Imunološki zavod d.d. ukoliko Vlada ne prihvati amandman SDP-a da se osigura novac kojim bi se Imunološki zavod d. d. bez smetnje mogao pretvoriti u, onako kako zakon nalaže, državni zdravstveni zavod, komentirao je situaciju s Imunološkim zavodom Siniša Varga, bivši ministar zdravlja.

- Naglašavali smo da će ministar gospodarstva Tomislav Panenić neprihvaćanjem amandmana napraviti veliki problem ministru zdravlja Dariju Nakiću jer će vjerovnici doći u posjed nekretnine i opreme Imunološkog zavoda. Sad vidimo da će se to desiti kroz devet dana jer ističe rok od 120 dana kontinuirane blokade računa Imunološkog i Fina mora po sili zakona provesti stečajni postupak. Time će se na izrazito dugi rok spriječiti proizvodnja proizvoda Imunološkog zavoda, državnog zdravstvenog zavoda i ministar Nakić će imati velikih problema - smatra Varga. 

Na pitanje zašto nije, kad je preimenovao Imunološki u javnu ustanovu, prebacio i imovinu u tu javnu ustanovu, Siniša Varga kaže kako se to nije dogodilo jer je došlo do smjene vlasti. 

Ministar financija bi trebao povući rezerve iz proračuna

- Obzirom da je državni proračun donesen, treba se dogovoriti s ministrom financija Zdravkom Marićem da se iz tekuće pričuve, iz rezervnih sredstava državnog proračuna, osiguraju sredstva da se deblokira račun Imunološkog - kaže Varga. 

'Imunološki se apslolutno može spasiti'

Na pitanje može li se Imunološki zavod spasiti, Varga smatra da je to apsolutno moguće. 

-  Apsolutno. Imamo preko 120 zaposlenika Imunološkog zavoda, državnog zdravstvenog zavoda, nesmetano primaju plaću. Odrađene su sve radnje prema Halmedu da se ishodi proizvodna dozvola. Koliko znam, oni su ishodili privremene određene dozvole i može se krenuti u proizvodnju onog trenutka kad se dođe u posjed nekretnine i opreme od bivšeg Imunološkog zavoda d. d.- uvjeren je Varga.

Vrdoljak: Vlada nikog ne sluša dok se prepucava

Ivan Vrdoljak (HNS) na današnjoj saborskoj sjednici govorio je o Imunološkom zavodu. Citirao je govor Ivana Šukera (HDZ) iz prosinca 2014. i svibnja 2015. godine kada je za saborskom govornicom govorio upravo o Imunološkom zavodu, žustro se zalagao za rješavanje situacije i pitao se „čuva li se Imunološki zavod za nekoga ili ga netko želi upropastiti jer ima vrlo unosan posao uvoza svega onoga što Imunološki proizvodi“. 

- Kolega Šuker, ja se u potpunosti slažem s vama i mogu reći da mi je stvarno žao što vas kao predsjednika Kluba zastupnika Vlada ne sluša. I očigledno da se ni mene ne sluša, ni mnoge zastupnike se ovdje ne sluša u ovoj Vladi dok se prepucavate oko SOA- e, oko MUP- a, konzultanata, ugovora, tko je kupio koji stan- rekao je Vrdoljak. 

Osvrnuo se i na to kako su oni u prošloj vladi pokušali spasiti Imunološki i osigurali plaće zaposlenicima. Potpisali su i ugovor, a od tada se, kažeVrdoljak, apsolutno ništa nije dogodilo, a 19. Svibnja Imunološki ide u stečaj.

- Da bih ispunio svoju zadaću konstruktivne oporbe i da bih pomogao Vladi da nešto počne činiti, ja ću vas podsjetiti da smo mi od tog vašeg nastupa osigurali plaće ljudima u Imunološkom zavodu, osnovali smo javnu ustanovu, odlučili se da probamo spasiti djelatnost. Ne kroz d.d., nego kroz ustanovu. Potpisali smo ugovor o prijenosu djelatnosti sklopljenog između Imunološkog i ustanove Imunološki zavod. 1. Listopada 2015., mjesec prije izbora. Znate što se od tada dogodilo? Apsolutno ništa. Dok zabavljate javnost, zabavite djelatnike Imunološkog zavoda - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.