Obavijesti

News

Komentari 32

Vatikan preuzima Međugorje: Poslanik Pape će služiti misu

Vatikan preuzima Međugorje: Poslanik Pape će služiti misu
1

Nadbiskup Henryk Hoser, specijalni izaslanik pape Franje za Međugorje, svetom misom koja će se održati u 19 sati u crkvi sv. Jakova započinje svoju službu

VIDEO

Poljski nadbiskup mons. Henryk Hoser, kojega je papa Franjo na blagdan Tijelovo imenovao apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, ove će nedjelje misom u 19 sati u međugorskoj crkvi sv. Jakova započeti svoju službu, piše Večernji list

'Pozivamo sve naše župljane i hodočasnike da sudjeluju u ovome misnome slavlju“, poručili su kratko iz župnog ureda sv. Jakova iz Međugorja o ovome najvažnijem događaju koji se događa na službenoj crkvenoj razini u posljednjih 37 godina, tj. od početka međugorskih ukazanja.

Vatikanski upravitelj na neodređeno

Službena Crkva cijelo je vrijeme suzdržana prema Međugorju i na snazi je bila izjava Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. koja nije branila hodočašća vjernicima u Međugorje, no nije ni utvrdila da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama.

Papin čovjek dolazi, preuzima Međugorje i ‘vadi’ ga iz ilegale?
Papin čovjek dolazi, preuzima Međugorje i ‘vadi’ ga iz ilegale?

Međugorski fenomen obrađivale i biskupske komisije mjesne Crkve, tek je 2010. papa Benedikt XVI. imenovanjem kardinala Camilla Ruinija dubinski zahvatio tamošnja događanja, piše Večernji list. Kada je za novog papu izabran Franjo on je u Međugorje uputio svojeg izaslanika Henryka Hosera čiji je zadatak analizirati pastoralnu situaciju u Međugorju i dati smjernice za poboljšanja. 

Čak 1,5 milijuna vjernika lani se pričestilo u Međugorju...
Čak 1,5 milijuna vjernika lani se pričestilo u Međugorju...

Papa Franjo imenovao je Hosera vatikanskim upraviteljem Međugorja na neodređeno vrijeme, čime je Vatikan, praktički, preuzeo upravljanje međugorskim svetištem. Kako piše VL, Hoser nije istraživao ukazanja, ali se susreo s vidiocima.Osim toga, navodno je u izvještaju koji je poslao papi Franji naveo da je duboko dirnut svime što je tamo vidio, osobito sakramentom ispovijedi, euharistijom i euharistijskim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu. 

Na putu statusu priznanja pontifikalnog svetišta?

Osim toga, u pismu je naveo da želi poboljšati pastoral za otprilike 2,5 milijuna hodočasnika koliko ih godišnje dolazi u Međugorje. 

 Premda službeno nije objavljeno o kakvim poboljšanjima se radi, govori se da je riječ o proširenju, odnosno natkrivanju vanjskog oltarskog prostora iza crkve sv. Jakova, izgradnji kapelice trajnog klanjanja, dodjeli mandata svećenicima iz drugih zemalja za trajni boravak u Međugorju, ali i proširenju međugorskih hotelskih kapaciteta i povećanju kvalitete usluge, što je sam Hoser spomenuo kao nužno za prihvat tako velikog broja ljudi.

Mamić je u Međugorju vodio molitvu krunice na mikrofonu
Mamić je u Međugorju vodio molitvu krunice na mikrofonu

Sve to kazuje da se Međugorju trasira put prema priznanju statusa kao 'pontifikalnog svetišta'  što je prvi otkrio vatikanist Andrea Tornielli, a nakon toga i priznaju jednoga dijela ukazanja, tj. prvih sedam dana o kojima se gotovo jednodušno izjasnila Ruinijeva komisija, kako je pisao Tornielli.

Zanimljivo je i da se mons. Hoser prije dolaska u Međugorje čak dva tjedna zadržao u apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu, jer je morao urediti svoj status, ali očito dobiti i dodatne informacije i kontakte za svoju novu službu. Također, dolaskom mons. Hosera, od ove nedjelje, prestaje i utjecaj mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Ratka Perića na međugorski fenomen, kojemu je on bio najoštriji protivnik.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.