Obavijesti

News

Komentari 2

Vatrogasci na olupinama vježbaju spašavanje u prometu

Vatrogasci na olupinama vježbaju spašavanje u prometu

U sklopu dvodnevne radionice "Spašavanje u prometu 2021", stotinjak profesionalnih hrvatskih vatrogasaca i jedna postrojba iz Ljubljane u nedjelju provode vježbe u Karlovcu na 40 automobilskih olupina

VIDEO

Cilj radionice je da se uz podizanje spremnosti sačini i akt za standardizaciju operativnih postupaka na ovakvim tipovima intervencija.

Na prostoru Skladišno obučnog kompleksa Karlovac (SKOK) zato je postavljeno oko 40 automobilskih olupina u raznim simuliranim situacijama prometnih nesreća, a županijski Vatrogasni zapovjednik Goran Franković rekao je kako se na konkretnim situacijama obavljaju taktički zadatci.

- Danas je to bio tip nesreće kada vozilo treba 'stabilizirati' nakon što je uzdignuto ili prevrnuto, zatim tip masovne nesreće s 15-tak vozila, 20-tak unesrećenih ljudi u automobilima koji su jedni preko drugih, kako bi se odlučio redoslijed spašavanja i koordinacija s drugim interventnim služba i slično - naveo je Franković.

Pritom se, dodao je, koriste nove tehnologije poput zračnih podizača tereta i suvremeni alati, hidrauličke škare i razupori, te se uzimaju u obziri i novi rizici, poput intervencija na električnim automobilima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Jembrih: 'Najteže su prometne. Poginuo je mladić. Zvoni mu mobitel, na ekranu piše mama'
Jembrih: 'Najteže su prometne. Poginuo je mladić. Zvoni mu mobitel, na ekranu piše mama'

Na radionici sudjeluju pripadnici 16 županijskih vatrogasnih zajednica podijeljenih u pet timova, koji se rotiraju na četiri punkta s insceniranom situacijom složene prometne nesreće, s ciljem razmjene iskustava među polaznicima i instruktorima, podizanja razina obučenosti za intervencije, ali i da se stvore propisi o načinima intervencije.

- Kada sačinimo akt s pravilima za povećanje sigurnosti u prometu, na intervencijama, uputit ćemo ga Karlovačkoj županiji i očekujemo da će ona inicirati da se to regulira i za državnu razinu - kazao je Franković i naglasio kako očekuje da će se time "propisati i standardna oprema potrebna za intervencije".

Izvršni organizatori radionice su Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, javne vatrogasne iz Karlovca, Zagreba, Varaždina i Rijeke, kao i Vatrogasna brigada Ljubljana i Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Sova u Senju zapela u mrežu: Spašavali je vatrogasci
Sova u Senju zapela u mrežu: Spašavali je vatrogasci

U ime Ravnateljstva Civilne zaštite Josip Ribar rekao je da Karlovačka županija unatrag dvije godine sustavno ulaže u zgrade kompleksa SKOK, bivše vojarne Jamadol, za HGSS, Crveni križ, vatrogasce i skladišta Civilne zaštite, a plan je da se tu smjeste sve interventne službe.

Franković je najavio da će se tu ubuduće napraviti poligoni, odnosno vježbališta različitih tipova, npr. za cestovni, željeznički, ali i zračni promet, te istaknuo podatak kako od ukupnog broja intervencija pola otpada na tehničke intervencije, a pola od njih su intervencije u prometu. Pokrovitelj radionice je Karlovačka županija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a