Obavijesti

News

Komentari 0

Vatrogasci: Spašavali smo mace iz krošnji drveća, ali i iguanu s balkona, majmuna i zmije...

Vatrogasci: Spašavali smo mace iz krošnji drveća, ali i iguanu s balkona, majmuna i zmije...

Vatrogasci spašavaju ljude iz vatre i vode, i drugih pogibeljnih situacija, ali brojni su i primjeri spašavanja životinja, od kojih je najpoznatiji i najčešći spuštanje mačke iz krošnje drveta

VIDEO

No vatrogasci su spašavali i iguane, majmune pa i zmije.

"Građani vatrogasce najčešće percipiraju kao pripadnike žurnih službi čiji se rad prvenstveno bazira na gašenju požara i treba naglasiti kako gotovo da i nema intervencije u kojima ne sudjeluju vatrogasci: od poplava, potresa, sanacije posljedica nevremena, pandemije do spašavanja prilikom prometnih nesreća...A jedan dio vatrogasnih intervencija odnosi se i na spašavanje životinja", podsjetili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice uz Svjetski dan zaštite životinja, 4. listopada.

Psa pronašli u septičkoj jami, spasili ga vatrogasci: 'Čuli smo cviljenje, lavež i zapomaganje'
Psa pronašli u septičkoj  jami, spasili  ga vatrogasci: 'Čuli smo cviljenje, lavež i zapomaganje'

Posebno oprezno u požaru treba pristupiti preplašenoj stoci

Takve intervencije, kažu, spadaju u tehničke intervencije gdje vatrogasci mogu primiti poziv za spašavanje životinje iz neke pogibeljne situacije ili spašavanje životinje može biti popratni događaj u nekoj drugoj vrsti vatrogasne intervencije, prvenstveno pri požaru gospodarskih objekata, gdje je uz gašenje požara potrebno organizirati i spašavanje stoke.

"Tu treba pristupiti s posebnim oprezom jer su životinje tada preplašene i mogu predstavljati opasnost i za same vatrogasce, osobito ako uzmemo u obzir da se radi o životinjama čija je težina nekoliko stotina kilograma", naglasili su.

Kako su istaknuli, najčešće se vatrogasne intervencije odnose na spašavanje mačaka koje su se popele na krošnju drveća, krovove i stupove ili pse koji zaglave nakon što se uvuku u dubinske prostore poput jama ili šahtova.

Vatrogasci također sudjeluju pri uklanjanju opasnih životinja, prvenstveno zmija koje mogu ući u objekte te ih vatrogasci na poziv uklanjaju i vraćaju u prirodno stanište.

Vatrogasci su spasili mačku koja se popela na visoku brezu
Vatrogasci su spasili mačku koja se popela na visoku brezu

"Vrlo rijetko su to situacije hvatanja ili spašavanja nekih specifičnih životinja. No, treba spomenuti i kako su vatrogasci zabilježili spašavanje majmuna odbjeglog iz zoološkog vrta, a hvatali su i egzotičnog kućnog ljubimca iguanu koja je pala s balkona, a potom odšetala u naselje. Sve su ove intervencije sretno završile za životinje (i za vatrogasce)", istaknuli su.

Psi su i članovi vatrogasnog tima

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice posebno su naglasili da u svojim redovima imaju i pse obučene za spašavanje u prirodi i iz ruševina te da imaju licenciranih 17 vatrogasnih timova s potražnim psima koji djeluju od Slavonije do juga Dalmacije.

"Upravo su se psi pokazali kao velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji, kad su vatrogasni psi odradili velik i odličan posao u potrazi za preživjelim osobama. Vatrogasni pas i njegov vodič djeluju kao jedan tim i praktički su zajedno 24 sata dnevno", izvijestili su iz HVZ-a te dodali da su vatrogasni timovi, po novom, osposobljeni i za aktivnosti potpomognute helikopterom.

Vatrogasci spasili mače koje je dva dana provelo na boru
Vatrogasci spasili mače koje je dva dana provelo na boru

Podsjetili su također da u Varaždinu djeluje Muzej hrvatskog vatrogastva koji je "dog friendly" još od 2016., a vatrogasci su se uključili i u kampanju Prijatelja životinja „Obitelj na more, a psi na ulicu?“ u kojoj su upravo vatrogasci bili zaštitna lica te su podržali zabranu korištenja petardi koje uznemiruju i plaše životinje, kao i kampanju protiv držanja pasa na lancu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.