Vatrogasci upozoravaju: Oprema je zastarjela, a za 5000 kuna nosimo glavu u torbi | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 43

Vatrogasci upozoravaju: 'Naša oprema je stara, a za 5000 kuna nosimo glavu u torbi'

Vatrogasci upozoravaju: 'Naša oprema je stara, a za 5000 kuna nosimo glavu u torbi'
6

Ovog puta nije išlo, uz sav trud i našu ludu volju smatramo da smo poraženi, izgoreno i nagoreno je nekoliko desetaka objekata, poručuju vatrogasci

VIDEO

Šibenski vatrogasci koji su se borili s požarom koji je u srijedu zahvatio Zaton i Raslinu žele ukazati na niz problema s kojima se susreću. Oprema s kojom rade je zastarjela, a za plaću od 5 tisuća kuna isplati li se gubiti glavu, pitaju se.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Izjave predsjednika Milanovića u požarom pogođenom Zatonu VIDEO

Facebook objavu DVD-a Šibenik prenosimo u cijelosti:

Sad kad je kraj ili točnije kad se nazire kraj teško je sastaviti nešto pametno a da ne ispadne plakanje i cendranje. Dana 13.7. u 11:44 h zaprimljena je dojava o požaru osobnog vozila na vrpoljačkoj cesti kod skretanja za Podine, požar se proširio na okolni prostor te zahvatio dva hektara raznog raslinja. Na intervenciju je upućena autocisterna DVD-a Šibenik s tri vatrogasca. Sudjelovali su JVP Šibenik te DVD-i: Brodarica, Grebaštica i Perković.

'Trebamo smisliti kako uključiti požare u turističku ponudu'
'Trebamo smisliti kako uključiti požare u turističku ponudu'

A ono o čemu priča cijela Hrvatska 13.07. u 11:38 h zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u vodičkom zaleđu predio Mrdakovica. Smatramo li ovu intervenciju uspješnom? Sigurno da ne, ni najstariji naši vatrogasci ne pamte ovako težak požar, ovakvu nemoć.

"Suočili smo se s nečim što je jače od nas'

Ovog puta nije išlo, uz sav trud i našu ludu volju smatramo da smo poraženi, izgoreno i nagoreno je nekoliko desetaka objekata. Oni koji misle da smo mogli više vjerujte nismo, suočili smo se s nečim što je bilo jače od nas. Ono što pokušavamo riječima opisati i predočiti svima vama je nemoguće, ono čime smo se susreli oči u oči ne da se prepričati.

Vatrogasci se bore s vatrenom buktinjom na cesti prema Zatonu

Stotine objekata ugroženih požarom u svega nekoliko minuta, uplakani civili na ulicama koji bježe, djeca s majkama gdje se ne zna tko više plače, to je ono što ne želite vidjeti, a vidite, sva ta djeca svi ti mještani gledaju u vas kao u spasitelje a mi uz sav trud ne uspijevamo u naumu i gubimo pojedine objekte ne ulijevamo sigurnost civilima. Broj objekata koje smo obranili ne znamo, ali znamo da smo prvi put morali gasiti više stambenih objekata koji su stradali od požara na otvorenom. Teško je i ne može se ispričati ono što smo vidjeli i što smo pokušali.

Ono što nas veseli je da nitko od naših vatrogasaca nije ozlijeđen, a problemi s kojim smo se suočili osim s požarom samo su se nizali.

Vatrogasci se bore s vatrenom buktinjom na cesti prema Zatonu

"Ne želimo nikakve herojske natpise u novinama'

Od naša četiri vozila (malo šumsko, srednje šumsko, autocisterna i kombi vozilo) već mjesec dana smo bez malog šumskog vozila koje je na popravku, gotovo pri samom početku požara dolazi do nezgode s autocisternom i puca nam retrovizor što dodatno otežava situaciju samom vozaču i posadi vozila. Dok su se branile kuće mijenjali smo retrovizor, dok smo se mi borili s požarom mehaničar nas zove da je malo šumsko vozilo spremno i da dođemo, četiri naša vatrogasca uputila su se tek popravljenim vozilom na požar, ali nije išlo vozilo se opet kvari i ostajemo opet s vozilom manje, a vjerujte da je svako vozilo bilo potrebno, požar je stalno ugrožavao objekte i živote ljudi.

'Dosta je više požara nego lani, bojimo se da se ne ponovi 2017.'
'Dosta je više požara nego lani, bojimo se da se ne ponovi 2017.'

Pozivamo mehaničara kojeg policija pod pratnjom dovodi do našeg vozila te ga on uspijeva osposobiti u nadi da će spasiti koji objekt. U nekom dijelu noći naše drugo šumsko vozilo nakon cjelodnevne borbe odbija poslušnost i kvari se (instalacije) te ostavlja kolege u teškoj situaciji koju uspijevaju riješiti tako da su vozilo osigurali naprtnjačama. Ovom prilikom htjeli bi se zahvaliti vučnoj službi Čače čiji je djelatnik gotovo dva sata pokušavao naše vozilo izvući s makadamskog puta i maknuti ga iz opasne situacije u čemu je uspio, u 06:40 h opet dovodimo drugog mehaničara koji prespaja instalacije te uspješno pokreće vozilo. Malo šumsko vozilo koje smo uspjeli popraviti u ranu zoru ponovno se kvari međutim ovog puta nije bilo pomoći odveden je mehaničaru jer se kvar ne može sanirati na licu mjesta.

Požar na području Blata na Cetini: Stavili su ga pod nadzor
Požar na području Blata na Cetini: Stavili su ga pod nadzor

Ono što želimo ukazati našim postom je da u vrijeme globalnog zatopljenja te sve vrućih ljeta sa sve manje padalina počinjemo gubiti bitku s požarima s ovakvom opremom. Ne želimo nikakve herojske natpise u novinama ni tapšanja po ramenu želimo ukazati da ulaganje u opremu i vozila za gašenje požara nije teret ni grada ni županije ni države već ULAGANJE u VAŠU i NAŠU SIGURNOST!

Taktika gašenja požara promijenila se u proteklih 20 godina, tako i vozila stara 20 godina više ne mogu priuštiti sigurnost ni nama koji radimo s njima a samim tim i pomaganje drugima nam je uvelike otežano. Nemojmo ulagati kad bude kasno, za sad brojimo materijalnu štetu neka tako i ostane.

Vatrogasci se bore s vatrenom buktinjom na cesti prema Zatonu

Vatrogascima plaća od 5000 kuna

I još samo nešto, sve nas manje ima tu (vatrogasaca), pokušajmo sagledati to sa strane, može li jedan student živjeti s 5000 kuna? Obratite pozornost na prvu sliku u dimu se vidi rotacija i vatra s lijeve strane kao i obris naše cisterne kojoj su posada dva zaposlena momka od 20 godina i 35-godišnji dobrovoljac koji ih uvjerava da su sigurni i da će sve biti u redu, vrijedi li ići na glavu unutra za 5000 kuna ili u ovom drugom slučaju POTPUNO besplatno?

Hvala VAMA gospodo što mislite ovih dana na nas i što nam tepate. Mi ćemo i sutra rame uz rame volontirati za VAŠE i NAŠE bolje. Samo gospodo draga do kad ovako?

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43

VIDEO

Rebro opet bez klime: 'Sinu su jedva uspjeli staviti braunilu koliko su mu se znojile ruke'
OČAJNI PACIJENTI I OSOBLJE

Rebro opet bez klime: 'Sinu su jedva uspjeli staviti braunilu koliko su mu se znojile ruke'

Ne rade klime. Gore je pakao. Imamo ventilator koji kad god mogu nosimo sa sobom, ali tako je svake godine. Nama koji radimo na vrhu zgrade je najgore. U produžetku RTG-a si kao u slijepom crijevu, bez zraka, na 800 stupnjeva - ispričale su nam medicinske sestre.