Obavijesti

News

Komentari 2

Vatrometima i jakim mjerama sigurnosti svijet ušao u 2019.

Vatrometima i jakim mjerama sigurnosti svijet ušao u 2019.
13

Riječima "London je otvoren" na sedam jezika započeo je vatromet kod kotača Londonskog oka, Parižani su 2019. dočekali na prepunim Elizejskim poljanama, a Njujorčani nisu smjeli s kišobranima na slavlje

VIDEO

Njujorčani su uz kišu koja nije pokvarila raspoloženje dočekali 2019. na Times squareu odbrojavajući tradicionalno spuštanje kristalne kugle posvećeno ove godine stradanjima novinara, a prije toga milijuni Europljana u europskim su prijestolnicama uz raskošne vatromete obilježili dolazak nove godine, prenose svjetske agencije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:43

Uz snažne mjere sigurnosti i kontrole provođene satima prije dočeka, proslave u najvećim svjetskim gradovima protekle su bez incidenata. Njujorčani unatoč kiši nisu smjeli na Times square unijeti kišobrane, a i u drugim gradovima bilo je zabranjeno unošenje predmeta poput staklenih boca ili pirotehnike.

Revelers celebrate New Year

Parižani su 2019. dočekali na prepunim Elizejskim poljanama uz vatromet organiziran uz Slavoluk pobjede dok u drugim dijelovima grada pirotehnika nije bila dozvoljena.

Tijekom svjetlosnog showa na Slavoluku pobjede ispisana su imena francuskih nogometnih reprezentativaca koji su pobijedili ove godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Širom Pariza bilo je raspoređeno oko 12.000 policajaca a širom zemlje 147.000 ljudi, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Fireworks explode during the New Year

Uz opasnost od terorističkih napada francuska policija ove je godine bila suočena i s izazovom najavljenih prosvjeda žutih prsluka na Elizejskim poljanama protiv francuskog predsjednika Emanuela Macrona koji su proteklih tjedana bili nasilni, no doček je protekao mirno.

Glavni grad Velike Britanije posvetio je vatromet građanima Europske unije koji žive u Londonu, glavnom gradu zemlje koja za tri mjeseca napušta uniju.

Riječima "London je otvoren" na sedam jezika započeo je vatromet kod kotača Londonskog oka uz pjesme poput "We Are Your Friends (Vaši smo prijatelji)" "Stay (Ostanite)" i "Don't Leave Me Alone (Ne ostavljaj me samoga)"

"Odavanjem počasti našim bliskim vezama s Europom dok dočekujemo novu godinu još jednom ćemo pokazati svijetu da će London uvijek biti otvoren", poručio je gradonačelnik Sadiq Khan, inače glasni pobornik ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji.

Fireworks explode over the Quadriga sculpture atop the Brandenburg gate during New Year celebrations in Berlin, Germany

Vatromet je osvijetlio i Brandenburška vrata u Berlinu a Švedska je dočekala tradicionalnim, čitanjem pjesme Alfreda Lorda Tennysona "Zvonite divlja zvona", ove godine to je učinio glumac Mikael Persbrandt.

Fireworks explode in the sky over the Kremlin during New Year celebrations in Moscow

U Moskvi zvona na kremaljskom zvoniku Spaskaja označila su novu godinu, a stanovnici su u 2019. zakoračili na tisuću klizališta otvorenih po gradu.

U Ateni vatromet je unatoč kiši organiziran uz Akropolu.

Fireworks explode over the ancient Parthenon temple atop the Acropolis hill during New Year

Rio de Janeiro dočekao je 2019. s glazbom i plesom a stotine tisuća na poznatoj su plaži Copacabani pratile 14 minuta dugi vatromet za koji je potrošeno nekoliko tona pirotehnike.

Tu latinoameričku zemlju čeka radikalna preobrazba kada u utorak novi predsjednik ultra konzervativni Jair Bolsonaro položi prisegu.

Ujedinjeni Arapski Emirati u 2019. ušli su s namjerom da sruše rekord najvećeg vatrometa u nizu na svijetu koji iznosi 11,83 kilometara i to su prema tvrdnjama organizatora uspjeli.

Pjongjang je u novu godinu zakoračio s raskošnim vatrometom i koncertima organiziranim u glavnom sjeverokorejskom gradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"