Obavijesti

News

Komentari 13

'Već deset godina borimo se da djeca s otoka mogu u bolnicu...'

'Već deset godina borimo se da djeca s otoka mogu u bolnicu...'
1

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalne politike odbio je u četvrtak prijedlog zakona kojim bi više od stotinu djece s poteškoćama dobilo besplatan prijevoz trajektom do bolnica na kopnu

VIDEO

Nitko nam nije obrazložio zašto su zastupnici glasali protiv izmjena zakona koji bi našoj djeci omogućio da besplatno idu u bolnicu, kaže Maja Bonačić-Proti, predsjednica udruge 'Brački pupoljci'.

'Hitno uvedite besplatni trajekt za otočku djecu s teškoćama!'
'Hitno uvedite besplatni trajekt za otočku djecu s teškoćama!'

Saborski zastupnici vladajuće koalicije glasali su u četvrtak na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalne politike protiv prijedloga izmjena članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz na kopno. 

Protiv su glasali HDZ-ovci Ivan Čelić, Željka Josić, Ivan Kirin, Vlatko Kopić i Ljubica Lukačić te HNS-ova Bernarda Topolko. Za promjenu zakona glasalo je također šest zastupnika pa zbog izjednačenog omjera glasova prijedlog zakona nije poslan u daljnju saborsku proceduru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje zašto su protiv izmjena zakona, zastupnici se pravdaju kako su promjenu samo odgodili jer žele da ona bude cjelovita.

- Nikako nisam protiv toga da djeca i njihovi pratitelji dobiju besplatan prijevoz trajektom na kopno, ali sam i za to da djeca s kopna koja idu na liječenje na otoke također dobiju besplatan prijevoz - kaže Topolko.

HNS-ova zastupnica ističe kako bi 'odmah digla ruku da je prijedlog zakona potpun'.

- Predstavnik Vlade najavio je kako ćemo u listopadu dobiti prijedlog zakona koji će u potpunosti riješiti problem. Tada ću glasati za cjelovito rješenje - najavila je Topolko.

HDZ-ov Ivan Čelić predložio je da problem financiranja trajektnog prijevoza za djecu s poteškoćama, dok se zakon ne donese, riješe gradonačelnici i načelnici općina iz lokalnih sredstava, tvrdeći da se ne radi o velikim sredstvima jer je takve djece malo.

Za dijete s invaliditetom plate 2000 kuna mjesečno za trajekt
Za dijete s invaliditetom plate 2000 kuna mjesečno za trajekt

No Bonačić-Proti kaže kako samo na Braču imaju 53 djece koja su članovi udruge, dok je djece koja trebaju trajektni prijevoz do bolnice s Hvara, Visa i Šolte oko osamdeset.

- Već se deset godina borimo za ovo, a od početka smo tražili brzu proceduru. Što će se dalje događati, ne znam - kaže predsjednica udruge 'Brački pupoljci'.

Jedino što imaju je, dodaje, obećanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ministra Olega Butkovića da će se zakon promijeniti.

- Nemamo čak ništa napismeno - zaključuje Bonačić-Proti.

Na negativne komentare, koji su uslijedili nakon odbijanja prijedloga zakona, reagiralo je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Slijedom niza netočnih izjava nakon danas održanog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na čijoj se sjednici glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, ističemo kako prijedlog nije izglasan budući da predložene promjene nisu uvažene iz niza razloga a tim više jer je navedeni Zakon trenutno u izmjeni. Ovim putem ističemo, kako je konkretni prijedlog saborskog zastupnika Arsena Bauka o kojem se danas odlučivalo na spomenutom Odboru, danas formalno odbijen od zastupnika vladajuće većine budući da je ocijenjeno kako navedeni prijedlog nije formalno provediv te je u nekim segmentima čak i diskriminatoran.

Osim toga, kako smo i prethodno naglasili, Zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba sa pravom na besplatni prijevoz a koji će se moći provoditi kroz mogućnost dokazivanja statusa invaliditeta ili statusa djece sa teškoćama u razvoju. Još jednom ističemo i hvalevrijednu inicijativu “Udruge Brački pupoljci” čiji su prijedlozi uvaženi na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koje ujedno uključuje sve relevantne i zainteresirane strane tj. predstavnike.

Spomenuto Povjerenstvo je do sada održalo nekoliko sastanka na kojima se raspravljalo osim o osiguranju besplatnog prijevoza za kategorije osoba sa invaliditetom i o uvođenju nove kategorije osoba s pravom na povlašteni prijevoz: djecu s poteškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku. Tako bi pravo na povlašteni prijevoz i ta kategorija otočana koristila na temelju otočne iskaznice. Slijedom navedenog, trenutno se aktivno radi na izmjenama u tekstu nacrta prijedloga Zakona kako bi se na odgovarajući način uključile sve kategorije djece s poteškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, kao posebna kategorija korisnika prava na povlašteni prijevoz uz roditelje/osobe u pratnji koji bi također imali pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece.

Prema postavljenom terminskom planu, očekuje se kako će Vlada Republike Hrvatske do kraja listopada 2019. godine usvojiti i uputi u prvo čitanje Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Napominjemo također, kako je prethodno potrebno osim prikupljanja mišljenja nadležnih tijela, provesti i propisani postupak javnog savjetovanja u trajanju od 30 dana. Usvajanje konačnog prijedloga Zakona (drugo čitanje), predviđeno je do kraja 2019. godine kada će u Zakon biti uvrštene sve potrebne promijene kako bi sva otočka djeca sa poteškoćama u razvoju imala pravo na besplatan prijevoz.

SUDJELUJTE U ANKETI:

 

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina