Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Veće ovlasti: Može odlučivati o imovini vrijednoj do 7,5 mil. kn

Vlada je u srijedu u Sabor uputila Zakon o upravljanju državnom imovinom. Kako je istaknuo resorni ministar Goran Marić, dosadašnjim zakonom državna imovina se zapustila, uništila i uzurpirala

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
30 komentara

Ovim zakonom će se pomoći u aktivaciji državne imovine u svrhu poticanja gospodarske aktivnosti i zaposlenosti, istaknuo je Goran Marić.

Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom predlaže se da ministar državne imovine Goran Marić može sam donijeti odluke o raspolaganju dionicama i udjelima te nekretninama procijenjene vrijednosti do 7,5 milijuna kuna. Dosad je mogao odlučivati o poslovima vrijednim do milijun kuna, a Vlada je donosila odluke za svu imovinu iznad 7,5 milijuna kuna. 

Uvodi se strategija od sedam godina, a ne kao do sad na četiri godine, a ukidaju se i povjerenstva. 
- Nisam još sreo u praksi državu u kojoj povjerenstva zamjenjuju Vladu i ministre - istaknuo je ministar Marić dodavši i kako će od sada prijedloge članova i predsjednika Nadzornih odbora, Uprava i Skupština resorno ministarstvo predlagati direktno Vladi, bez posredstva povjerenstava. 

Nadalje, naveo je ministar Marić, više nema obročne otplate kada se prodaje država imovina u ime države, a nema ni podzakupa. 
- Vrlo rijetko je slučaj da imovina koju je država dala u zakup koristi zakupnik. Uvijek je to dato u zakup nekom drugom. Ovim Zakonom je predviđeno da onaj tko dobije zakup, ne može drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi davati u podzakup. Time se uvodi reda na tržište nekretnina - poručio je Marić.

Jedinice lokalne samouprave, ovim Zakonom postaju vlasnici velikog broja nekretnina čiji su osnivači, kao što su bolnice, vrtići, škole, parkovi, igrališta, Domovi zdravlja, groblja...a uvodi se i registar državne imovine. 

Naveo je kako 330 bivših vojarni gotovo da i nije aktivirano. Od 3470 zemljišta, nekoliko stotina je uzurpirano i imovinsko-pravno neriješeno, a rijetko koje je uopće stavljeno u funkciju. Nadalje, naveo je, od 3860 poslovnih prostora, 930 ih je praznih, a 210 bespravno korištenih. Od 6050 stanova 1030 ih praznih dok ih je 1185 bespravno useljenih, a od 3020 garaža gotovo 2000 je bespravno korišteno. Također je i 80 kampova gotovo neiskorišteno, prihod je minimalan, a ne zna se ni tko je u posjedu. 
- Međutim, ovaj zakon će ići protiv takve prakse. Do sada, kad je riječ o odnosu prema državnoj imovini, država kao da nije ni postojala. Država će se sada prema toj imovini drugačije odnositi - istaknuo je.

Ovaj Zakon, zaključio je, potaknut će aktivaciju 30 godina zapuštene imovine na Jadranskoj obali.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message