Obavijesti

News

Komentari 12

Većina parlamenata zemalja EU uvela je restrikcije rada

Većina parlamenata zemalja EU uvela je restrikcije rada

Naši saborski zastupnici moraju se pridržavati strogih protuepidemijskih mjera. U dvorani može biti najviše 30 zastupnika, držati se propisanog razmaka, a govornica se dezinficira nakon svakog govornika...

VIDEO

U vrijeme pandemije koronavirusa velika većina zemalja članica Europske unije uvela je restrikcije rada svojih parlamenata. Nakon što je zgrada Sabora oštećena tijekom potresa u Zagrebu zastupnici su s radom nastavili u zgradi Ine u Šubićevoj ulici i moraju pridržavati strogih protuepidemijskih mjera. Osim dvorane za plenarne sjednice mogu koristiti samo predvorje. Dok čekaju na raspravu mogu se okrijepiti vodom i kavom iz automata. U dvorani tijekom rasprave može biti po najviše dva predstavnika svakog od 15 zastupničkih klubova odnosno njih najviše 30. Strogo se moraju pridržavati propisane udaljenosti, a saborska govornica se dezinficira nakon svakog govornika. U danu se mogu raspraviti najviše dvije točke dnevnog reda, a odbori održavaju elektroničke sjednice. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatražio je izvješće o radu parlamenata u zemljama Unije iz kojeg je vidljivo da je većina parlamenata Unije pod određenim vrstama restrikcija, a Sabor je negdje u sredini. 

Ovo je izvješće koje je predsjednik Sabora dobio na stol. 

Austrija: Rade oba doma, ali se ne održava aktualni sat te se odgađaju oni zakonski prijedlozi koji imaju podršku plenuma u dogovoru s klubovima.

Belgija: 26. ožujka prenijeli dio ovlasti federalnog parlamenta na prijelaznu vladu.

Bugarska: 26. ožujka suspendirali rad parlamenta osim za izvanredna i hitna zasjedanja prema potrebama Vlade i zakonima vezanim za situaciju s korona virusom. Aktualni sat odnosno pitanja Vladi moguća samo pisanim putem.

Cipar: Parlament zasjeda s dnevnim redom vezanim uz situaciju s korona virusom, predsjedništvo i odbori održavaju video i telekonferencije.

Češka: Prestali s radom, sastali se izvanredno 23. ožujka zbog glasovanja o šest vladinih zakona, sljedeća sjednica 14. Travnja.

Danska: Nastavili s radom pod strogim uvjetima, posebno za glasovanje. Zastupnici čekaju u redu udaljeni po 2 metra i ulaze 10 po 10 u dvoranu. Vladi moguća samo pisana pitanja, odbori se sastaju elektronički.

Estonija: Do 1. svibnja rade po novom režimu, zasjedaju od ponedjeljka do srijede, a odbori samo ponedjeljkom i samo kada je nužno, po mogućnosti videokonferencije.

Finska: Zastupnicima omogućeno raspravljanje, ali ne i glasovanje, elektroničkim putem na daljinu, računa se kao sudjelovanje na sjednici.

Francuska: Reducirani rad uz stroge mjere samo za hitne zakone vezane za situaciju s korona virusom. Njihova “aktualna prijepodneva” moguća nazočnost samo predsjedavajućeg i predsjednika Klubova.

Grčka: Nastavili s radom sa smanjenim brojem zastupnika po dogovoru predsjedništva parlamenta, glasuje se postepeno, jedni za drugima.

Irska: Još traju konzultacije za sastav nove vlade tako da nema zasjedanja donjeg doma parlamenta.

Italija: Oba doma zasjedaju samo srijedom poslijepodne i raspravljaju samo o dekretima vlade vezanim za situaciju s krizom.

Latvija: Nakon zaraze prvog zastupnika korona virusom, svi ostali zastupnici koji su bili u direktnom kontaktu s oboljelim (bliže od 2 metra i duže od 15 minuta) pozvani na 14-dnevnu samoizolaciju.

Litva: Na plenarnoj sjednici odlučit će o daljnjem načinu rada parlamenta.

Luksemburg: Odbori se održavaju putem videokonferencija, plenarna sjednica samo s nužnim točkama dnevnog reda.

Mađarska: Parlament više neće zasjedati kako bi potvrdio Vladine odluke, odobrili Orbanu da vlada s izvršnim uredbama.

Malta:  Nastavili s radom plenarna sjednica i odbori bez mogućnosti nazočnosti gostiju.

Nizozemska:  Daljnja zasjedanja bit će samo u vezi Covida-19. Rade i parlamentarni odbori, ali isključivo vezani na temu krize. Pitanja Vladi moguća samo pisanim/elektroničkim putem.

Njemačka: Rade pod posebnim, ograničenim režimom rada.

Poljska: U petak 27. ožujka prvi put održana sjednica na način da su se zastupnici razdvojili po prostorijama i sobama, a glasovanje je održano putem službenih tableta. Glasovati su mogli i zastupnici koji su ostali kod kuće.

Portugal: Na plenarnom zasjedanju može biti samo petina zastupnika (radni kvorum) ili polovica plus jedan od zastupnika u funkciji (kvorum za glasovanje). Odbori se mogu sastati samo ako je to zaista potrebno.

Rumunjska: Njihov parlament je 19. ožujka elektroničkim putem bez nazočnosti u parlamentu, izuzev predsjednika donjeg i gornjeg doma, izglasao izvanredno stanje u državi na 30 dana. Bila je to prva online sjednica u povijesti parlamenta. Vladine gospodarske mjere također će biti raspravljene online.

Slovačka: Nedavno izabran novi saziv parlamenta za sada se održava samo posebne sjednice, kada iz Vlade dođe zakonski prijedlog, koji je u ovom trenutku vezan uz mjere vezane uz koronavirus. Još nije izrađen plan rada parlamenta i nije sazvana niti jedna redovna sjednica.

Slovenija: Parlament obavlja samo najnužnije poslove kako bi mogao u što kraćem roku omogućiti usvajanje interventnih zakonskih prijedloga vlade za obuzdavanje epidemije koronavirusa. Plan je vratiti se redovitim sjednicama u svibnju.

Španjolska: Od 30. ožujka do 21. travnja nema zakazanih plenarnih sjednica. Prilikom posljednjeg glasovanja o produljenju izvanrednog stanja na sjednici 26. ožujka, u dvorani Kongresa bila su 44 zastupnika, ostali glasovali elektroničkim putem iz svojih domova.

Švedska: Parlament je nastavio s radom po strožim mjerama. Na sjednici može sudjelovati samo do 55 zastupnika i obustavljena njihova varijanta “aktualnog prijepodneva”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.