Obavijesti

News

Komentari 77

Veledrogerije: 'Obustavit ćemo isporuku lijekova bolnicama...'

Veledrogerije: 'Obustavit ćemo isporuku lijekova bolnicama...'
1

HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je da će obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama ako se s Vladom ne pronađe rješenje za sanaciju duga bolnica prema veledrogerijama

VIDEO

Oko dvije milijarde kuna iznosi dug bolnica veledrogerijama i svakog se mjeseca povećava za dodatnih 150 milijuna kuna. Sada upozoravaju da će obustaviti isporuku lijekova bolnicama.

Naime, veledrogerije su ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima pa će u sljedećih nekoliko dana biti prisiljene obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama s najstarijim dugovanjima, a riječ je o općim bolnicama u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, čiji rokovi plaćanja prelaze tisuću dana, navodi se u priopćenju.

Ukupan dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije krajem prošle godine iznosio je 2,2 milijarde kuna, od čega je 85 posto bio dospjeli dug.

Uz izniman rast bolničke potrošnje nastavljen je i negativan trend plaćanja dugova, pri čemu je pokrivenost naplatom ispod 50 posto.

U priopćenju se ističe da su se veledrogerije, kako bi osigurale redovnu opskrbu bolnica lijekovima, zadužile za dodatnih milijardu kuna, a svakog mjeseca dug bolnica se povećava za dodatnih 150 milijuna kuna.

'Veledrogerije su iscrpile kreditne linije'

Veledrogerije su u siječnju ove godine obavijestile ministarstva zdravstva i financija, a u veljači i predsjednika Vlade o nužnosti hitne reakcije kako bi se osigurala daljnja opskrba lijekovima.

 - Veledrogerije iz godine u godinu nalaze rješenja i sprječavaju obustavu lijekova jer su u pitanju ljudski životi i zdravlje pacijenata. Veledrogerije su iscrpile kreditne linije, a čini se da Vlada to shvaća kao redovan način poslovanja. Stanje je alarmantno i ove godine kulminira problem na koji upozoravamo više godina -  izjavio je predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar.

Koordinacija veledrogerija uputila je posljednji apel Vladi sa zamolbom za sastanak 19. veljače, no nije dobila odgovor, napominje se u priopćenju.

Veledrogerije poručuju da više ne mogu preuzimati odgovornost za funkcioniranje bolničkog sustava, te su primorane najaviti da, ako i ovaj put izostane želja Vlade za nalaženjem hitnih mjera, obustava isporuke morat će obuhvatiti i ostale bolnice, redom one s prvim sljedećim najduljim dugovanjem.

 - Na žalost, hoće li bolnice ostati bez redovne isporuke lijekova isključivo je u rukama Vlade, naše mogućnosti su iscrpljene“ -  poručuje Klobučar u ime HUP-ove Koordinacije veledrogerija.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a