Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
116 komentara

Veleposlanik slavio dan Mladića i Karadžića, zovu ga u Zagreb

Ivan del Vechio, hrvatski veleposlanik u BiH, bio je u srijedu navečer na proslavi dana Republike Srpske, koji se slavi unatoč tome što je neustavan. Nekoliko sati prije predsjednica RS odlikovala je ratnog zločinca koji je raketirao Šibenik

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
116 komentara

Premijer Andrej Plenković zatražio je od ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Hrvatske iz BiH u Hrvatsku na konzultacije. Razlog je jučerašnji odlazak veleposlanika na svečanost kod Dodika.

U Vladi i ministarstvu kažu da nisu bili upoznati s odlaskom veleposlanika Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske. 

- Detaljno će se ispitati kako je do toga došlo - priopćili su.

Ministarstvo je oštro osudilo odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, u Hrvatskoj pravomoćno osuđenog za ratni zločin počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

U srijedu, podsjetimo, na svečanom prijemu u Banja Luci povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, s Miloradom Dodikom susreo se i hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vechio.

Osim njega, u Banja Luci bio je i HDZ-ov Dragan Čović,zatim  Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH i još neki istaknuti članovi HDZ-a BiH.

Samo nekoliko sati prije svečanosti predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno je odlikovala Slavka Lisicu, nekadašnjeg časnika JNA koji je 1991. granatirao Šibenik. U  Hrvatskoj je zbog ratnog zločina osuđen u odsutnosti na 15 godina zatvora.

- Zgrožen sam prisustvom ambasadora RH Del Vechia na proslavi neustavnog “Dana RS“, kao jedinog diplomata iz EU. Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje. Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljeg personalnog kontakta i suradnje - poručio je Denis Zvizdić, predsjednik Vijeća ministara BiH na Twitteru.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message