Veleposlanik Trumpovu vladu nazvao nesposobnom u depeši | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Veleposlanik Trumpovu vladu nazvao nesposobnom u depeši

Veleposlanik Trumpovu vladu nazvao nesposobnom u depeši
1

Jako je važno reći da je veleposlanik radio svoj posao, odnosno podnosio iskrena izvješća i osobna razmišljanja o onome što se događa u zemlji u kojoj radi, a ne mišljenje britanske vlade niti moje, rekao je šef diplomacije

VIDEO

London je u nedjelju najavio da će pokrenuti istragu o tome kako su do novinara dospjele diplomatske depeše u kojima je britanski veleposlanik u Sjedinjenim Državama administraciju Donalda Trumpa, uz ostalo, nazvao "nesposobnom" i "jedinstvenom po svojoj disfunkcionalnosti".

"Bit će pokrenuta službena istraga o curenju depeša", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, koje nije opovrgnulo istinitost spornih diplomatskih bilježaka.

Šef britanske diplomacije Jeremy Hunt, kako se navodi u priopćenju, distancirao se od navodnih ocjena veleposlanika Kima Darrocha. "Jako je važno reći da je veleposlanik radio svoj posao, odnosno podnosio iskrena izvješća i osobna razmišljanja o onome što se događa u zemlji u kojoj radi, a ne mišljenje britanske vlade niti moje", izjavio je Hunt.

"Mi ćemo i dalje misliti da je američka administracija pod predsjednikom Trumpom istodobno i vrlo efikasna te najbolji mogući prijatelj Ujedinjenom Kraljevstvu na međunarodnoj sceni", nastavo je Hunt koji je istodobno u kampanji za novoga britanskoga premijera, čije će ime biti poznato 23. srpnja.

Na pitanje o bilješkama koje su procurile, američki predsjednik uzvratio je da Kim Darroch "ne služi dobro Ujedinjenom Kraljevstvu". "Nismo baš veliki obožavatelji tog čovjeka", rekao je Trump novinarima.

Kako je prenio Mail on Sunday, diplomat Kim Darroch u svojim je bilješkama i izvješćima poslanim u London ustvrdio je da bi Trumpovo predsjedništvo, koje smatra "nestabilnim" i "nekompetentnim", moglo "neslavno završiti".

"Ne mislimo da bi ta administracija mogla postati znatno normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidljiva, manje podijeljena,manje nespretna i diplomatski nesposobna", napisao je Kim Darroch u jednoj od svojih poruka, kako ih je prenio britanski list.

Šezdesetpetogodišnji Kim Darroch jedan je od najiskusnijih diplomata u Washingtonu, kamo je došao u siječnju 2016., prije Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima.

Kako je prenio Mail on Sunday, bilješke koje su procurile, pokrivaju razdoblje koje je počelo 2017.

U jednoj od najnovijih poruka, datiranoj 22. lipnja, Darroch kritiziral politiku američkoga predsjednika prema Iranu, tvrdeći da Trump prema toj temi ima "nekoherentna" i "kaotična" stajališta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...