Obavijesti

News

Komentari 61

Velika analiza: Došli smo do dna, sad idemo prema boljem

Velika analiza:  Došli smo do dna, sad idemo prema boljem
1

Bitka između pozitivnih i negativnih silnica bit će žestoka, ali bar prvi put pozitivne imaju izgleda pobijediti. Donosimo veliku analizu što nas čeka 7 godina od krize

VIDEO

Hoćemo li ove godine biti skamenjeni u beznađu, padu standarda i gospodarstva ili ćemo napokon dočekati barem blag oporavak s više posla, novca i padovima rata kredita? Ekonomski su stručnjaci podijeljeni, ali je činjenica da u posljednjih šest godina nikad nije bilo više razloga za barem blag optimizam.

Gorivo će biti znatno jeftinije, plin nešto jeftiniji, a plaće nešto više. U pozitivno se ubraja i da su banke kamate na stare stambene kredite odlučile spustiti za prvih šest mjeseci, izvoz i proizvodnja trebali bi porasti i osigurati koje novo radno mjesto, cijene bi trebale barem malo pasti, poduzetnici dobiti jeftiniji novac iz EU. Nezaposlenost već pada, a ove godine prvi put dolazi dio od milijardu kuna za zapošljavanje mladih. To su neka od pozitivnih očekivanja za ovu godinu.

Negativnosti su novi pad ukupnog broja zaposlenih, velik manjak investicija, daljnji porezni pritisak, manje kredita, velik javni dug, te nova iseljavanja mladih i sposobnih.

Bitka za prevlast između pozitivnih i negativnih silnica bit će žestoka. Ali barem prvi put od početka krize 2008. godine, pozitivne imaju izgleda prevladati.

Najveći utjecaj na pad cijena imat će cijena goriva, zbog velikog pada cijene nafte u svijetu. Građanima bi moglo ostati čak 2,3 milijarde kuna više u džepu, a međunarodni stručnjaci predvidjeli su da bi to moglo podići hrvatski BDP za 0,4 posto. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić smatra da se već lani dogodio pad cijene hrane u Hrvatskoj. Nafta bi sada mogla uzrokovati da imamo ne samo prvu godinu bez rasta cijena (inflacije) nego čak i njihov pad (deflaciju). Iako je iz Vlade već najavljeno da će povisiti trošarine jer će im nedostajati 500 milijuna do milijardu kuna od PDV-a u proračunu zbog pada cijene goriva, Vujčić smatra da je to nepotrebno.

- Pad prihoda u proračun zbog niže cijene goriva, kompenzirat će se se većom potrošnjom. To je onih stotinjak kuna koje ostaju građanima u džepu svaki put kada posjete benzinsku crpku. Kako smo ovisni o uvozu, pad cijena nafte donijet će deflaciju bez uobičajenih negativnih učinaka koje ona može izazvati - rekao je Vujčić nedavno u razgovoru za magazin Banka.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21