News

Komentari 1

Veliki požari i jako nevrijeme: Najteže je jučer bilo kod Kaštela

Veliki požari i jako nevrijeme: Najteže je jučer bilo kod Kaštela

Vatrogasno operativno središte u ponedjeljak je primilo brojne informacije o angažmanu vatrogasnih ekipa širom Hrvatske koje su gasile velike požare i uklanjale posljedice nevremena

Jako nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak popodne i navečer Istru i središnju Hrvatsku. Zbog velikih količina padalina i jakog vjetra koji je lomio stabla, istarski vatrogasci su zabilježili 39 intervencija. Oluja nije zaobišla ni Zagreb, gdje je zabilježeno 35 intervencija. U karlovačkoj županiji vatrogasci su zabilježili 66 intervencija, uglavnom sanacije oštećenih krovova. Uz nekoliko gradskih četvrti u samom Karlovcu, teško je stradalo i područje Duge Rese.

"U noći smo angažirali 38 vatrogasaca s područja Karlovca, koji su sanirali dio oštećenja. Pravi posao nas čeka tek danas, kada će nam u sanaciji pomoći i druge službe", rekao je zapovjednik karlovačke županijske Vatrogasne zajednice Goran Franković.

Od jučerašnjih požara najveći je bio na lokaciji Strabežnik kod Kaštel Sućurca. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma te nešto poljoprivrednih kultura na površini od 180 hektara. Širenju požara pomogao je jak vjetar koji je vatru prebacio preko Kozjaka, te su i na tom području trebale intervenirati vatrogasne snage. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 173 vatrogasac sa 46 vatrogasnih vozila i četiri protupožarna zrakoplova. Požar je lokaliziran u 18 sati, a tijekom noći požarište je čuvalo 70 vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila.Vatrogasci su još na terenu i saniraju područje, te će radi sigurnosti ostati i dalje na požarištu.

Iako nam je jako jugo otežavalo gašenje, u kombinaciji sa teškim terenom, požar je dosta brzo stavljen pod kontrolu, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.

Osim u Dalmaciji požari i u Slavoniji

U gašenju požara na prostoru Kostanja kod Omiša sudjelovalo je 36 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz DVD-a Kučiće, Omiš, Zadvarje i Gata. Požar je ugašen u 21,30 sati.

Nekoliko požara zabilježeno je i u Šibensko-kninskoj županiji; na otvorenom prostoru na lokaciji Danilo-Kraljice. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od osam hektara. Na intervenciji je sudjelovalo  26 vatrogasaca s devet vatrogasna vozila, te tri protupožarna zrakoplova. Požar je ugašen u 22,45 sati.

Požar je izbio i na lokaciji Promina, Nečven-Mratovo. Opožareno je 15 hektara trave, niskog raslinja i makije. Na intervenciji su sudjelovala 23 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila, te protupožarni zrakoplov.  Požar je ugašen u 23,15 sati.

Na lokaciji Radonić-Topići  požar je zahvatio površinu od 85 hektara trave, niskog raslinja i makije. Na intervenciji je sudjelovalo  81 vatrogasac sa 25 vatrogasnih vozila. Požar je lokaliziran jutros u 4 sata, a tijekom noći požarište je čuvalo 15 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila.

U  Zadarskoj županiji, na području  Privlake požar je zahvatio 32 hektara  trave. U gašenju je sudjelovalo pet vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila. Požar je ugašen je u 17,25 sati.

Na Dugi Otok u uvali Čušćica u 20 sati je izbila  vatra koja je zahvatila oko 50 hektara trave, niskog raslinja i borova šuma

Na intervenciji je bilo 40 vatrogasaca sa devet vatrogasna vozila.  Požar je lokaliziran poslije ponoći

Niti Slavonija nije prošla bez požara. Kod Đakova je izbio požar strništa na površini od 22,5 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 16 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Đakovo, priopćila  je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Najčitaniji članci