Obavijesti

News

Komentari 143

Prosvjed u Beču protiv mjera: Probili su policijsku blokadu, uhitili su petero prosvjednika

Prosvjed u Beču protiv mjera: Probili su policijsku blokadu, uhitili su petero prosvjednika
6

Prema podacima koje smo iz ureda za medije u bečkoj policiji na demonstracijama protiv korone je sudjelovalo oko 42 tisuće ljudi. Prosvjednici su posebno nezadovoljni zakonom o obveznom cijepljenju

VIDEO

Nezadovoljni građani u Beču izašli su na ulice pokazati svoje nezadovoljstvo povodom uvođenja sve strožih mjera u Austriji i najave uvođenja obveznog cijepljenja.. 

U jednom trenutku probili su policijsku blokadu. Bacali su boce i druge predmete na policajce.  Dva policajca su ozlijeđena, a težina ozljede se još uvijek ne zna. Uhićeno je pet demonstranata.

Zbog demonstracija u Beču, dio grada je zatvoren za promet.

Prema podacima koje smo iz ureda za medije u bečkoj policiji na demonstracijama protiv korone je sudjelovalo oko 42 tisuće ljudi.

Prosvjednici su posebno nezadovoljni zakonom o obveznom cijepljenju protiv korone koji bi trebao na snagu stupiti u veljači 2022. godine bez unaprijed provedenog referendum. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjednici u Austriji

Austrija je trenutno u strogom lock downu najmanje do 12. prosinca, a neograničeno za osobe koje su necijepljene. Policijski sat je na snazi od 0-24. Broj kreveta na odjelima intenzivne njege već tjedan dana prelazi maksimalnu dostupnost namijenjenu korona pacijentima koja iznosi 600. Unatoč dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi zemlja prošli tjedan su nastupile promjene na samom vrhu vlade. Nakon nepunih dva mjeseca od zakletve ostavku na mjestu kancelara je dao Alexander Schallemberg. Na njegovo mjesto u ponedjeljak će prisegnuti dosadašnji ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Ostavku je u četvrtak dao i ministar financija Gernot Blümel zbog pritiska prijetnjama smrću i zabrinutosti za svoju obitelj. Na njegovo mjesto će preuzeti Magnus Brunner. Rektor sa fakulteta u Grazu Martin Polaschek će preuzeti ministarstvo obrazovanja.

Svoje pozicije iz tirkizne vlade će zadržati ministrica turizma Elisabeth Köstinger, ministrica ekonomije Margarete Schramböck, EU ministrica Karoline Edtstadler, ministar rada Martin Kocher i ministrica za obitelj Susanne Raab.

Crvena opozicija SPO je zahtijevala raspisivanje novih izbora najkasnije do travnja 2022. godine. 

Austrija je pooštrila pravila za ulazak u zemlju i s "3G" prelazi na  "2,5G" pravilo. To znači da je za ulazak u zemlju potrebna potvrda o cijepljenju, preboljenju covida-19 ne starija od 180 dana ili negativan PCR test. Vlada planira uvesti i zakon o obaveznom cijepljenju. Prosvjednici su najavili nove velike prosvjede između 10. i 15. prosinca.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.