Obavijesti

Tech

Komentari 5

Veliko arheološko otkriće: Našli mumiju prekrivenu zlatom u Egiptu, staru oko 4300 godina

Veliko arheološko otkriće: Našli mumiju prekrivenu zlatom u Egiptu, staru oko 4300 godina
7

Arheolozi kažu da su pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima zatvorenu u sarkofagu koji nije otvaran 4300 godina, prenosi BBC

VIDEO

Mumija, ostaci čovjeka po imenu Hekashepes, smatra se jednima od najstarijih i najcjelovitijih nekraljevskih posmrtnih ostataka ikada otkrivenih u Egiptu.

Otkrivena je u oknu dubokom 15 metara na drevnom groblju južno od Kaira, u Saqqari, gdje su pronađene još tri grobnice.

Jedna je grobnica pripadala "čuvaru tajne".

Najveća od mumija koje su otkrivene na drevnom groblju navodno je bio čovjek po imenu Khnumdjedef - svećenik, inspektor i nadzornik plemića.

A statue is displayed after the announcement of 4,300-year-old sealed tombs discovered in Egypt's Saqqara necropolis, in Giza

Druga je bio muškarac Meri - viši dužnosnik palače koji je dobio titulu "čuvara tajne", što mu je dopuštalo obavljanje posebnih vjerskih rituala.

Vjeruje se da je sudac i pisac po imenu Fetek položen u drugu grobnicu, gdje je otkrivena kolekcija onoga što se smatra najvećim kipovima ikada pronađenim na tom području.

Upoznajte Shep-en-Isis: Ovo je lice ženske mumije, otkrivena je 1919. a umrla prije 2600 godina
Upoznajte Shep-en-Isis: Ovo je lice ženske mumije, otkrivena je 1919. a umrla prije  2600 godina

Nekoliko drugih predmeta, uključujući keramiku, također je pronađeno među grobnicama.

Arheolog Zahi Hawass, bivši egipatski ministar za antikvitete, rekao je da sva otkrića datiraju od otprilike 25. do 22. stoljeća prije Krista.

Statues are displayed after the announcement of 4,300-year-old sealed tombs discovered in Egypt's Saqqara necropolis, in Giza

"Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve s ljudima koji žive oko njih", rekao je Ali Abu Deshish, još jedan arheolog koji je sudjelovao u iskapanju.

Saqqara je bila aktivno groblje više od 3000 godina i proglašena je lokalitetom Svjetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u drevnoj egipatskoj prijestolnici Memphisu i dom je više od dvanaest piramida - uključujući stepenastu piramidu, u blizini mjesta gdje je pronađeno okno u kojem se nalazila mumija.

Otkriće od četvrtka dolazi samo dan nakon što su stručnjaci u južnom egipatskom gradu Luxoru rekli da su otkrili kompletan grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg stoljeća nove ere.

A man sits inside a tomb after the announcement of 4,300-year-old sealed tombs discovered in Egypt's Saqqara necropolis, in Giza

Arheolozi su pronašli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali "radionicama metala" - s loncima, alatima i rimskim novčićima.

Egipat je otkrio mnoga velika arheološka otkrića posljednjih godina u sklopu napora da oživi svoju turističku industriju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.