News

Komentari 0

Veliko zagađenje zraka u New Delhiju: Škole zatvorili, Vrhovni sud naredio je i 'rad od kuće'...

Veliko zagađenje zraka u New Delhiju: Škole zatvorili, Vrhovni sud naredio je i 'rad od kuće'...

Indijski Vrhovni sud naredio je zatvaranje ureda i tvrtki u glavnom gradu i okolici, što će omogućiti milijunima ljudi da rade od kuće, dok nadležna tijela traže rješenja za smanjenje visoke razine zagađenosti zraka

Do sudske je odluke došlo nakon što su gradske vlasti u New Delhiju, koje se od početka mjeseca bore s problemom zagađenja zraka, prošle subote poduzele izvanredne mjere te donijele odluku o zatvaranju škola i zaustavljanju građevinskih radova na četiri dana.

„Cijeloj regiji u kojoj se nalazi naš glavni grad u međuvremenu je naređeno da uvede rad od kuće“ kazao je sudac N.V. Ramana, ujedno i predsjedatelj tročlane radne skupine koja razmatra pritužbu poslanu od strane jednog građana indijske prijestolnice.

Sud je također zatražio hitne mjere u susjednim saveznim državama Haryana, Punjab i Uttar Pradesh, ne bi li se obuzdali požari koje podižu farmeri želeći se riješiti otpada od usjeva i očistiti svoja polja uoči početka nove sezone sjetve.

„Želimo vidjeti akciju na djelu kada je riječ o ovom problemu“, rekla je sutkinja Surya Kant. Iako sud nije odredio vremenske rokove, o problemu onečišćenja još će raspravljati u srijedu.

Napori Indije da izađe na kraj s problemom paljenja otpada od usjeva, glavnim izvorom zagađenja u zimskim mjesecima, nisu polučili rezultate usprkos izdvajanjima od nekoliko milijardi rupija u zadnje četiri godine

Indeks kvalitete zraka iznosi 343, na skali do 500, prema podacima izmjerenima u ponedjeljak u Delhiju, što govori o vrlo lošoj kvaliteti zraka, koja u slučaju duljeg izlaganja može izazvati respiratorne bolesti.

Glavni je grad krajem prošlog tjedna, s padom temperatura, uspio dosegnuti indeks od visokih 499.

Vrhovni sud donio je i mjere kojima se zaustavlja promet vozilima koja nisu nužna, te kojima se ograničuje razina industrijskog zagađenja i ispuštanja prašine.

Delhi je često na vrhu liste najzagađenijih glavnih gradova svijeta, a onečišćenju zraka pridonose elektrane na ugljen, smještene izvan grada, i spaljivanje smeća na otvorenom.

Najčitaniji članci