Obavijesti

News

Komentari 65

Veseli pir HDZ-ova 'Cezara' i gazdine najdraže direktorice

Veseli pir HDZ-ova 'Cezara' i gazdine najdraže direktorice
5

Novi broj tjednika Express donosi: Poznati hrvatski fotoreporter Patrik Macek izvadio je iz svoje ekstenzivne arhive fotografije toga, na mnogo društvenih i političkih razina, prepričavanog događaja...

VIDEO

Vjenčanje Piruške (1965.) i Zlatka Canjuge 1994. bilo je neviđeni politički događaj. Iako se nije pojavio predsjednik države dr. Franjo Tuđman, cijeli je događaj bio poput partijskog derneka: visjele su HDZ-ove zastave, uglednici iz stranke sjedili su na ključnim mjestima za stolovima, svirali su podobni i HDZ-u mili glazbenici... 

Poznati hrvatski fotoreporter Patrik Macek izvadio je iz svoje ekstenzivne arhive fotografije toga, na mnogo društvenih i političkih razina, prepričavanog događaja. Da se razumijemo, Canjuga je bio zvijezda HDZ-a u usponu, neobično blizak predsjedniku Tuđmanu i dijelu njegove obitelji. 

A to je tad, prije 24 godine, vrijedilo poput suhoga zlata. U međuvremenu, Canjuga je izašao iz politike i prebacio se u biznis. Supruga Piruška, nekoliko godina nakon vjenčanja, zaposlila se kod Ivice Todorića i postala članica uprave. Krajem prošle godine nakratko je bila pritvorena zajedno s drugim direktorima posrnulog koncerna. Zid od tri metra oko viletine bivšeg HDZ-ova trijumvira Zlatka Canjuge i simbolički pokazuje njegov odnos s javnošću. Ne želim da me vidite, nema me i ne želim da išta o meni znate. Tako je reagirao 2015. na otkriće Expressa da je prodao svoju uspješnu tvrtku za recikliranje papira u Zaboku. “Nemam nikakva komentara”, rekao nam je Canjuga. 

Radio u tišini i gomilao bogatstvo

Nitko ozbiljan ‘90-ih se ne bi kladio na to da će od svih Tuđmanovih kadrovskih izuma najdugovječniji biti onaj koji je uvjerljivo najviše nalikovao na figuru harlekina, Zlatko Canjuga. Ali on je radio u tišini i gomilao bogatstvo. Tvrtka Hamburger Recycling ENS bila je kruna njegova poslovanja, a otvorio ju je s austrijskim partnerima Hamburger Recycling group u Zaboku. I u krizi su svake godine rapidno rasli. Od 14 zaposlenih došli su do njih 32. 

Posao je išao dobro i u pet su se godina povećali s 32 milijuna na čak 51 milijun kuna. Svake godine su ostvarili i dobit od 1,5 do tri milijuna kuna. Od svibnja 2015. godine Canjuga više nije suvlasnik tvrtke, pokazuju podaci iz sudskog registra, nego su vlasnici samo austrijski partneri. 

U Sv. Heleni Canjuga ima i tvornicu papirnatih vrećica koju je sagradio 2011. Svatko tko je kupovao u Konzumu, McDonaldsu, Mlinaru, Frumentumu i nizu drugih tvrtki držao je Canjugine papirnate vrećice u ruci. Zanimljivo je da je Konzum od njega to nabavljao dok je njegova supruga Piruška žarila i palila koncernom Agrokor. Unatoč jakim klijentima i rastu prihoda, tvrtka je svake godine od 2011. do 2015. godine ostvarila gubitke od 3 do 5,9 milijuna kuna. Zbog gradnje tvornice bivši je čelnik HDZ-a u Zagrebu založio i jedan od tri stana koje imaju on i njegove tvrtke: onaj u Bužanovoj. Hipoteka od dva milijuna eura je i na tvornici i na stanu. 

Piruška i Milanović iz istog mjesta

No zato njegova vila na Tuškancu, koja se procjenjuje na 15-ak milijuna kuna, nije tad imala hipoteka. Kako se bivši referent za kulturu iz Ivanca obogatio? 

Iako se maknuo od javnosti nakon što ga je Vladimir Šeks prije 17 godina smijenio sa svih dužnosti u HDZ-u, Canjuga je održavao veze. Njegova supruga Piruška iz rodnog mjesta je Zorana Milanovića, sinjskih Glavica, i do prije nekog vremena bila je jedna od najmoćnijih žena u Hrvatskoj. 

>>>>Cijeli tekst pročitajte u novom broju tjednika Express

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"