Obavijesti

News

Komentari 1

Veselje u zagrebačkom ZOO: Rođeni patuljasti mungosi

Veselje u zagrebačkom ZOO: Rođeni patuljasti mungosi
8

Patuljasti mungosi koji su u Zagrebački zoološki vrt prvi put došli prošle godine su postali roditelji. Za mladunce se još ne zna kojeg su spola, a već su na otvorenom i istražuju svoj novi dom

VIDEO

Patuljasti mungosu koji su u Zagrebački ZOO stigli prvi put prošle godine su napokon postali roditelji. 

Njihovi potomci su prvi rođeni patuljasti mungosi u Zagrebu. 

Roditelji su ženka koje je rođena prije tri i pol godine u Nizozemskoj i mužjak njen vršnjak iz Francuske. Bilo je pitanje vremena kada će njihova ljubav stvoriti obitelj. 

Za mladunce se još ne zna kojeg su spola, a rođeni su u drugoj polovici srpnja. Prve dane nakon poroda su provodili skriveni, no sada su veći dio na otvorenom. 

Istražuju, igraju se i promatraju susjede merkate. 

- Roditelji ih ne ispuštaju iz vida. Kada osjete opasnost onda ih glasanjem pozovu u zaklon. Mladunci su prvih 45 dana sisali mlijeko, a nakon toga su im roditelji počeli donositi krutu hranu – od banana i rajčica do ličinki kukaca. Da se o njima izvrsno brinu potvrđuje i njihov razvoj, nakon nepuna dva mjeseca su skoro dosegli veličinu roditelja - rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. 

Patuljasti mungosi su najmanji od svih mungosa. Nastanjuju savane i šume istočne i južne Afrike. 

Ženke su dominantnije od mužjaka, a glavnu ulogu u skupini ima starija, dominantna ženka. U skupini svatko dobro zna svoje mjesto, pa rijetko dolazi do međusobnih sukoba.

U odgajanje mladunaca među kojima je većina onih dominantne ženke, uključeno je cijelo selo. U skupini postoje i dadilje koje pomažu u odgoju mladunaca i njihovoj pripremi za samostalni život.

Mladunci su spolno zreli s dvije, tri godine. U zoološkim vrtovima mogu doživjeti deset godina, a u prirodi se ne zna. 

Prepoznatljiviji su po sitnoj njuški te malim zaobljenim ušima. Dlaka na glavi je kratka i kroz tijelo se produžuje, a rep im čini više od polovine tijela. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.