Obavijesti

News

Komentari 0

Vi i 24sata za bolji svijet - počinje Velika EKO akcija 2014!

Vi i 24sata za bolji svijet - počinje Velika EKO akcija 2014!
17

U velikoj EKO akciji očistit ćemo šest kritičnih mjesta po Hrvatskoj. Odazovite se kako sutra današnji klinci ne bi morali čistiti smeće koje proizvodimo mi sad!

VIDEO

Zajedno s građanima, aktivistima i svim ostalim partnerima 24sata i ove godine kreće u veliku EKO akciju čišćenja okoliša, a prvo mjesto u nizu bit će more oko Murtera. U Republici Hrvatskoj svake godine po stanovniku proizvedemo oko tri tone otpada. Ako znamo da skoro 90 posto od toga niti recikliramo niti spaljujemo, kao i to da u našoj zemlji još uvijek postoji između 1500 i 3000 divljih odlagališta, onda znamo i to da je riječ o velikom i opasnom udaru na naše zdravlje i sigurnost našeg okoliša.

Običan otpad – komunalni, građevinski, poljoprivredni - sigurno nije najgori ekološki problem modernog društva, ali je najuočljiviji i prvo mjesto djelovanja na kojem građani pokazuju da žele živjeti dostojanstveno i da uzimaju svoju budućnost u vlastite ruke. Zbog svega toga, zbog boljeg i zdravijeg mjesta za život, u prošlogodišnjoj Velikoj EKO akciji uklonili smo 150 metara kubičnih otpada iz mora i s kopna. Stotine volontera od Donjeg Miholjca do Dubrovnika uklonili su s 12 mjesta diljem naše zemlje gomile smeća i time postali oni zbog kojih taj isti posao sutra neće morati obavljati naša djeca i unuci. U cijeloj priči oko Velike EKO akcije posebno je bitno to što su se ti ljudi pritom jako dobro zabavili, što su svakom akcijom imali osjećaj osobnog povratka ljudskog dostojanstva u svijetu koji stenje čak i pod globalnim ekološkim katastrofama, te što su si dokazali da doista mogu mijenjati svijet oko sebe. S ovakvim iskustvom oni će danas ili sutra biti spremniji aktivistički nastupati i u još ozbiljnijim akcijama.

Ovogodišnju veliku EKO akciju organiziramo ponukani uspjehom iz 2013. Na Murteru, točnije u mjestu Jezera, u subotu 31. svibnja u prvim će redovima biti naši prijatelji iz A. N. A. Sailing, međunarodne škole jedrenja koja će osigurati prijevoz brodicama i logistiku, te ronioci koji najbolje znaju kakva se ružno naličje kojekakvog otpada ponekad krije ispod idilične slike morske površine u Dalmaciji i sjevernom hrvatskom primorju.

Nakon Murtera od svibnja do listopada krećemo u sljedećih šest akcija čišćenja ekološki ozbiljno devastiranih lokacija po cijeloj zemlji, kao i po prvi put u akcije ozelenjavanja požarima upropaštenih šuma. Zašto? Zato što smo u zemlji koja na smetlištima odlaže čak 90 posto otpada zaslužili bolje živjeti, poput Austrijanaca koji odlažu 29 posto ili pak Danaca koji na smetlišta odlažu pukih pet posto otpada. Zašto još Velika EKO akcija? Zato što živimo u dobu u kojem građani diljem svijeta sve brže uče da nitko umjesto njih neće tako uspješno riješiti probleme s otpadom, energijom, stakleničkim plinovima i svime ostalim. I, konačno, zato što ne želimo da djeca koja već danas imaju sve manje mjesta za bezbrižnu igru, sutra svojim zdravljem i kvalitetom ili duljinom života moraju plaćati ceh industrijskog doba naše civilizacije.

I u ovogodišnjoj velikoj EKO akciji rad volontera i organizacija okupljenih oko 24sata logistički će pomagati i Konzum, Jana voda s porukom, Ledo, Tisak, Opel, Pevec, Vipnet, HP, Janaf, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te JGL.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.