Obavijesti

News

Komentari 1

VIDEO Admiral Velez s nosača aviona USS George H.W. Bush: 'Na brodu smo svi kao obitelj'

VIDEO Admiral Velez s nosača aviona USS George H.W. Bush: 'Na brodu smo svi kao obitelj'
11

Admiral Dennis Velez s nosača aviona USS George H.W. Bush otkrio je detalje jednog od najvećih i najmoćnijih ratnih brodova na svijetu

VIDEO

U Split je sredinom prošlog tjedna uplovio jedan od najvećih i najmoćnijih ratnih brodova na svijetu - američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon.

USS George H.W. Bush, vrijedan 6,2 milijarde dolara, u Split je došao nakon završene velike NATO vojne vježbe "Neptune Strike 2022" koja se do 28. listopada odvijala na Mediteranu. Izgrađen je 2009. godine, dug je 333 metra, a može ploviti dulje od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Brod može nositi 90 aviona i helikoptera, a na njemu je više od pet tisuća mornara i zrakoplovaca. 

Admiral Dennis Velez s nosača aviona USS George H.W. Bush otkrio je detalje jednog od najvećih i najmoćnijih ratnih brodova na svijetu.

- Bio sam prvi put u Hrvatskoj u Dubrovniku, sredinom '90-ih, i jako sam se veselio ovom posjetu. Drago nam je da ovakvim posjetima možemo ojačati suradnju s ostalim članicama NATO saveza i i da svi stojimo zajedno jedni uz druge. NATO je zaslužan za mir i stabilnost preko 70 godina. Trenutno smo na Maditeranu i tu ćemo i ostati – kazao je admiral Velez. Na pitanje očekuju li kakve posebne izazove tijekom njihova boravka na Mediteranu s obzirom na političku situaciju kaže kako su oni utrenirani, osposobljeni i spremni na sve.


- Ovaj posjet Splitu dobro je došao našoj posadi da se malo opusti. Mi radimo sedam dana, 24 sata tjedno. Ja osobno odgovaram na puno e-mailova – nasmijao se admiral Velez dodajući kako je u njihovu radu važno graditi povjerenje i međusobno i s ostalim članicama NATO saveza.
- U mornarici sam 31 godinu, od toga sam 25 godina u braku i imam troje odrasle, uspješne djece. Posadi je također teško, svaku slobodnu minutu koriste da se jave svojim najdražima, obitelji i prijateljima. Ali mi smo na brodu postali kao obitelj i to nam olakšava, kao i činjenica da radimo nešto važno. Zadnji put smo bili u Virginiji u kolovozu, i vraćamo se iduće proljeće – kazao je Velez.

Split: Obilazak američkog nosača zrakoplova USS George W. Bush

Svoje iskustvo na nosaču zrakoplova s medijima je podijelio i pilot John Haslett.
- Ugovori su na osam godina, a meni je preostalo još pet. Volio bih nakon toga ostati u vojsci, dok god budem dobivao zadatke u kojima budem uživao i s kojima sam zadovoljan – kazao je 30-godišnji Haslett, pilot zrakoplova EA-18G Growler, zadužen za elektroničko ratovanje. Inače je iz Sjeverne Karoline, i kaže nam, jako je ponosan na ono što radi i što ovdje predstavljaju Ameriku. Nedavno su, na povratku iz misije sa sjeverozapadu Poljske, imali velikih problema s vremenom i maglom i ostajali su bez goriva. Nisu uspjevali sletjeti na nosač zrakoplova. Pet puta su punili gorivo u zraku, a potom su dobili informaciju kako su uvjeti za slijetanje u dubrovačkoj zračnoj luci dobri. Tamo su naposlijetku i sletjeli i prenoćili.

Amerikanci s nuklearnog nosača divili su se Splitu: Kakav pogled
Amerikanci s nuklearnog nosača divili su se Splitu: Kakav pogled

Kaže kako do sada ima 500 sati letenja u "Growleru", a ukupno u vojsci 800 sati. Na pitanje koliko je opasno i sretno raditi taj posao, John kaže kako ovisi o mnogim čimbenicima.
- Neki su teški, neki su benigni. Određeni letovi mogu biti ekstremno naporni zbog količine podataka koje trebate obraditi, brzo ih razumjeti i odgovoriti na njih. To je najizazovniji dio posla. Ali imamo razne treninge koji nas pripremaju na sve situacije. Zna biti jako stresno – kazao je Haslett dodajući kako su dobili i dopust s broda da odu u posjet Splitu.
- Imali smo kuću 20 minuta odavde, u mirnom dijelu grada, bila je to lijepa promjena. Svaki puta kad letimo imamo priliku uživati u ljepotama hrvatske obale – kazao je Haslett.


Split: Obilazak američkog nosača zrakoplova USS George W. Bush

Kapetan broda, Dave Pollard otkrio je kako je prvi put u Hrvatskoj bio 2000. godine i od tada se u Hrvatsku vratio sedam puta.

- Prošle godine bio sam s obitelji. Lijepo je dovesti pet tisuća članova posade u Hrvatsku, u Split, u zemlju tako bogate kulture – kazao je kapetan Pollard rekavši i nekoliko rečenica o samom brodu.
- Imamo četiri katapulta, lansiramo četiri zrakoplova u roku od minute i pol, a katapulte pripremimo u roku od dvije minute. Spremni smo za operacije 24 sata na dan. Iznimna je čast biti zapovjednik na ovom ratnom brodu jer radimo toliko različitih poslova, ovo je grad u malom. Na njemu imamo sve potrebno, od dentalne i medicinske njege, trgovine, svaki dan poslužimo 18.000 obroka – kazao je kapetan Pollard.
 

Poručnica Sarah Huston, inače je pilotkinja helikoptera, ali trenutačno ne leti već radi na poletno-sletnoj palubi, lansira zrakoplove i priprema sve za njihovo slijetanje.


- Inače sam iz Michigana, i kada sam diplomirala, išla sam u školu letenja. Preselila sam se u San Diego u Kaliforniji, gdje sam letjela helikopterima četiri godine, a potom sam se ponovno preselila i to u Virginiju gdje sam radila kao instruktor letenja za helikoptere. Moj zadatak je da sve dobro izračunam kako bi zrakoplovi poletjeli i sletjeli sigurno. Također sam nadređena u hangaru, oko 120 ljudi je u mojem timu. Kad sam preuzela ovaj posao mislila sam da je to samo pritiskanje gumba za lansiranje, ali je mnogo zadataka u tom procesu, od toga da je katapult postavljen ispravno i da su svi parametri prije lansiranja i prihvata zrakoplova dobro uračunati. Sve ovisi o težini samog aviona, ali i vremenskim uvjetima – kazala je 31-godišnja Sarah Huston.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)