Obavijesti

News

Komentari 66

'Bilo je teško, ali oštećenih kuća nema. Pored svake će cijelu noć dežurati vatrogasno vozilo'

'Bilo je teško, ali oštećenih kuća nema. Pored svake će cijelu noć dežurati vatrogasno vozilo'
9

Na terenu je 170 vatrogasaca i 50 vozila. Požar gase i tri kanadera i četiri air traktora. Kod kuća su raspoređena vatrogasna vozila, ali vatra im zasada još ne prijeti

VIDEO

U ponedjeljak je kod Trogira buknuo požar. Vatrogasci su se borili cijelu noć. Na terenu ih je preko 170 uz 50 vozila i dva kanadera. Požar još nemaju pod kontrolom. Tijekom noći su morali zatvoriti Jadransku magistralu.

Pogledajte video: Drama kod Trogira

Pokretanje videa...

Požar 00:33

Pratite uživo:

22.07 I večeras će kao i prethodnu noć vatrogasci ostati na požarištu Segeta Gornjeg koji se danas popodne nakon što je jutros stavljen pod nadzor vatrogasaca ponovno aktivirao.

Kako Hina doznaje od županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića, večerašnja situacija je slična onoj od sinoć, a to znači da daleko u brdu gori, dok vatre srećom nema oko kuća. Rekao je da je Labin obranjen, da će večeras na terenu ostati 120 vatrogasaca, dok će ujutro nove snage slati po potrebi.

Tijekom popodneva na požarištu od Segeta Gornjeg preko Planog do Labina bilo je 123 vatrogasaca sa 54 vozila, a osim dva Canadaira i dva Air tractora u pomoć su im stigle i Državne intervencijske postrojbe iz Splita i Dubrovnika, vatrogasci s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, susjednih županija, ali i vatrogasci s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije. Zbog gašenja je požara u jednom momentu za cijeli promet bila zatvorena i županijska cesta Plano-Prgomet, pa su se vozila preusmjeravala zaobilazno.

Ranije je večeras glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za medije najavio da će vatrogasci cijelu noć dežurati i sanirati požarište, da će braniti kuću po kuću, te gasiti vatru do jutra nakon čega će napraviti novi raspored snaga. "Učinit ćemo sve da ne dođe do ozljeda, ali i da ne izgori niti jedna kuća", poručio je.

Požar u Segetu Gornjem je planuo u ponedjeljak nešto poslije 10 sati, u njemu je izgorjelo oko 800 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika. Jutros je stavljen pod nadzor vatrogasaca no već nekoliko sati kasnije vjetar ga je ponovno rasplamsao i u kratkom vremenu totalno raspirio put Planog i Labina.

Policija je danas očevidom utvrdila kako je uzrok požara bilo iskrenje dalekovoda do čega je došlo zbog građevinskih radova. Pretpostavlja se kako je do večeras izgorjelo već tisuću hektara, a hoće li ostati na tome, vidjet će se sutra ujutro kada se u ranim satima očekuje pomoć zračnih snaga.

21.17 Bilo je zaista teško. Nadljudskim naporima su vatrogasci uspjeli u suradnji sa zračnim snagama i zaista hvala velika svima koji daju svoje velike napore da se obrani svaka kuća - rekao je Slavko Tucaković.

Naglasio je kako ponegdje ima još izdimljavanja, a s približavanjem noći, postojeće će snage biti zamijenjene svježim vatrogasnim snagama, a u pripravnosti su, kako je rekao, i vatrogasci koji su smješteni u Divuljama, a koje će se aktivirati sutra ujutro.

Vatrogasci ostaju i noćas dežurati tijekom cijele noći i sanirati požarište.

- Branit ćemo kuću po kuću i pratiti cijelo požarište tijekom cijele noći i, naravno, gasiti do jutra a ujutro ćemo opet napraviti novi raspored i učiniti sve da ne dođe niti do nekih ozljeda ali i da ne izgori niti jedna kuća - poručio je Tucaković.

Za Dnevnik HRT-a rekao je da su suradnjom zemljanih snaga i kanadera obranjeni Labin i odašiljač Labinštica, koji su u jednom trenutku bili u okruženju. 

20.14 Razgovarali smo sa Slavkom Tucakovićem koji nam je rekao kako više nema otvorenog plamena i kako se vjetar smirio.

- Prije pola sata vjetar se smirio i kanader je upsio dobro zaliti cijelo područje. Trenutno nema otvorenog plamena, ali ima puno izdimljavanja i taj dim stoji u zraku, pa izgleda ozbiljnije nego što je. Čekamo noć da vidimo eventualno gdje još ima koji plamen. Nema ugroze za kuće u naseljima, ali smo za svaki slučaj uz svako naselje vozila da dežuraju. U pomoć su stigli vatrogasci i Zadarske, Dubrovačke, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije koji su zamijenili vatrogasce iz Splitsko-dalmatinske županije - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković.

18.45 Vatrogasci će na terenu dežurati cijelu noć.

- Nema oštećenih kuća, povrijeđenih vatrogasaca. Rasporedili smo kamion pored svake kuće da ako dođe požar do ovog dijela da se ništa ne dogodi. Kanaderi cijelo popodne rade i dobro je što na drugim područjima nemamo požara da sve snage možemo usmjeriti ovdje na obranu područja. Ući ćemo u još jednu noć, snage ćemo zamijeniti svježim snagama. U pripravnosti su snage u Divuljama koje ćemo čuvati za sutra ujutro - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za RTL.

- Bit ćemo na cestama da obranimo sve što je potrebno obraniti bez obzira što će vjetar pojačati. Borit ćemo se i dati sve od sebe da se ništa ne dogodi. Ovo što je izgorilo nema nekakve velike štete. Volim reći, sekundarno, oporavak prirode je dugotrajan - dodao je Tucaković.

17.02 Vjetar stvara velike probleme vatrogascima. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kaže kako ne može vjerovati koliko puše.

- More je skroz mirno, ali ovdje puše, ne možete vjerovati koliko - rekao je Tucaković Indexu.

Vatra ide u smjeru zaseoka Zovići, prema Labinu, sve je jako puno dima, tri kanadera i 4 air traktora su na terenu.

- Branit ćemo kuće, kod svake je već raspoređeno jedno vatrogasno vozilo. Ali zasad kuće nisu u opasnosti - rekao je Tucaković.

16.27 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovjed za angažiranjem dodatnih vatrogasnih snaga kao pomoć u gašenju požara kod Segeta Gornjeg i Planog. Aktivirane su Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, JVP Šibenik te JVP Benkovac i Zadar kao i vatrogasne organizacije s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

15.59  U popodnevnim satima došlo je do aktivacije požarišta na području Segeta Gornjeg i Planoga pa su sve snage na terenu upućene kako bi zaustavile širenje požara, a iz zraka djeluju 2 Canadaira i 2 Air Tractora, a zbog gašenja požara zatvorena je cesta Plano-Prgomet, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

- Uslijed jakog vjetra požar se ponovno rasplamsao na jugoistočnoj strani - ističe HVZ i dodaje kako je raslinje jako suho zbog čega je u kratkom vremenu došlo do širenja požara, no srećom objekti nisu ugroženi.

- Trenutno je angažirano 112 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Zbog vremenskih prilika koje pogoduju širenju požara, HVZ poziva građane na dodatan oprez, a ukoliko vidite požar ili dim da odmah pozovu vatrogasce na 193 ili Centar 112.

15.32 Na požarište su upućeni i kanaderi, piše Dalmacija danas.

14.53 Zatvorena je županijska cesta ŽC 6091 (Plano-Prgomet) zbog gašenja požara, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska.

14.08 Splitska policija izvijestila je o uzroku požara. 

- Očevidom požar koji je izbio jučer u Seget Gornjem utvrđeno kako je uzrok istoga iskrenje dalekovoda uzrokovano kratkim spojem nastalim kao posljedica građevinskih radova. O svemu utvrđenome ćemo izvijestiti nadležno državno odvjetništvo - stoji u priopćenju. 

14.00 Požar kod Segeta Gornjeg ponovno se aktivirao na svom istočnom dijelu. Joško Grančić iz Hrvatske vatrogasne zajednice u Divuljama rekao je za N1 kako su ponovno angažirane zračne snage i uskoro očekuju njihov dolazak na požarište. 

12.33 Nešto manje od 800 hektara niskog raslinja, makije, borove šume  i maslinika izgorjelo je u požaru koji je u ponedjeljak ujutro buknuo u Segetu Gornjem i koji je pod nadzorom vatrogasaca.

Ministar obrane Mario Banožić zajedno je s načelnikom Glavnog stožera OS RH Robertom Hranjom obišao požarište, te tom prilikom medijima rekao kako im je ponedjeljak bio najteži dan po broju angažiranih protupožarnih snaga u kojem su imali čak deset naleta kada su ispustili više od dvije tisuće tona vode na različitim požarištima i više tisuća tona pjene.

Banožić: U Segetu angažirano 30 vojnika

"Na taj način pokušavamo zaustaviti sve ono što se događa u požarima. Jučer smo u jednom trenutku imali tri požara. Uz požar u Segetu Gornjem gorjelo je i u Drinovcima, u Šibensko-kninskoj županiji, te u Bilom brigu u Zadarskoj županiji. Jedan kanader smo uputili kao pomoć u Tursku pa smo jučer tako bili na maksimumu što se tiče Hrvatske vojske", kazao je ministar Banožić dodavši da je danas u Segetu angažirano 30 vojnika Hrvatske kopnene vojske.

Naglasio je  kako su od početka protupožarne sezone, 21. lipnja, imali 50 aktivnosti od čega ih je 20 bilo u Šibensko-kninskoj županiji, 16 u Splitsko-dalmatinskoj, 11 u Zadarskoj, ali i u ostalim županijama. Tako žele djelovati u suradnji sa Civilnom zaštitom tamo gdje se  to od njih očekuje, a imaju i dobru suradnju sa vatrogasno-operativnim središtem.

Tucaković: nadljudskim naporima gasili smo vatru

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je objasnio da je požar stavljen pod nadzor vatrogasaca nakon što su im se jutros u gašenju pridružila dva kanadera. Noćas su vatrogasci, nastavio je Tucaković, nadljudskim naporima gasili vatru, pa su u jednom trenutku na terenu bila 194 vatrogasca koji su na južnoj strani odbili požar i obranili kuće, te benzinsku pumpu.

"Iako više nema dima kao što vidite mi moramo i dalje biti oprezni zbog čega ćemo sada rasporediti snage vatrogasaca, a i Hrvatska vojska će djelovati u središtu požara. Za sada je izgorjelo oko 700 hektara, ali to je prva procjena. Ove smo godine imali 2141 požar na području priobalja, dok je prošle godine bilo njih 2232. Uz to smo do sada imali 8095 hektara opožarene površine na području priobalja, a u 2020. godini 33 tisuće hektara kada je gorjela Svilaja, Dinara i južni Velebit", objasnio je Tucaković.

O stanju isušenosti biljaka, trave i stabala dovoljno govori i podatak da smo samo u srpnju imali sto požara više, istaknuo je Tucaković zamolivši sve građane da se odgovorno ponašaju kako do požara više ne bi dolazilo, a ako i bukne koji požar da ga čim prije dojave vatrogascima. 

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je otkrio kako je broj požara isti ove, kao i 2019. godine, ali je i ustvrdio da je ova godina meteorološki najsličnija 2017. godini kada je proljeće bilo kišno, dok je u lipnju u Splitu palo tek 4,4 litre kiše po četvornom metru, dok je 2017. godine palo 4,1 litra kiše.

Kovačević: najveći požar na obali nakon splitskog

"U tim nam se situacijama događaju ovakve stvari zato što se u takvim sezonama trava osuši i ako u srpnju nema kiša događaju nam se ovakve stvari. Ovo je što se tiče ukupno izgorjele površine najveći požar na obali nakon onoga splitskog u 20017. godini kada je izgorjelo više od četiri tisuće hektara šume. U ovom požaru neće biti velika materijalna šteta jer se uglavnom radi o niskom raslinju", rekao je Kovačević.

Požar otvorenog prostora u Segetu Gornjem je buknuo u ponedjeljak u 10,12 sati, gasilo ga je 167 vatrogasaca sa 47 vozila, 25 vojnika, kanadera, četiri air tractora i helikopter. Do 21 sat sinoć je opožareno oko 550 hektara makije, borove šume, niskog raslinja i nešto maslinika. 

Jutros u 5,30 sati je stanje na južnoj i zapadnoj strani povoljno. Požar se približio državnoj cesti D-8 i kućama koje nisu ugrožene te nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, a isto tako nije bila ni ugrožena benzinska postaja na Trogirskoj zaobilaznici. Danas su na terenu ukupno 34 vozila sa 124 vatrogasca iz svih društava Splitsko-Dalmatinske županije te 25 vojnika. Na požar su upućena i dva kanadera. 

11.23 Požarište je posjetio i ministar obrane Mario Banožić. 

Ministar obrane Mario Banožić obišao protupožarne snage angažirane na gašenju požara kod Segeta Gornjeg

11.05 Situacija na požarištu kod Segeta Gornjeg trenutno je puno bolja, više nema otvorenog plamena, vatrogasci na terenu saniraju požarište, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

"Situacija je trenutno puno bolja. Otvorenog plamena više nema, samo povremena manja izdimljavanja na jugoistočnom dijelu požarišta", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Tijekom noći došlo je do razbuktavanja te je vatra zaprijetila i objektima. Angažirane su odmah i dodatne snage s makarskog područja.

Tucaković je zaključio da je zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca sve brzo stavljeno pod kontrolu te nema opasnosti za ljude i imovinu.

Tijekom noći je zbog pogoršanja na požarištu na zahtjev vatrogasaca zatvorena za sav promet cesta D8 od benzinske postaje Perić do rotora za Novi Čiovski most. Policija je u utorak ujutro izvijestila da je u 5,15 minuta djelomično uspostavljen promet na državnoj cesti kod Trogira.

U 2,40 sati angažirane su dodatne vatrogasne snage iz JVP Split, Sinj, Podstrana, Makarska i lokalnih DVD-ova.

Trenutno procijenjena opožarena površina iznosi 550 hektara, a od 6,05 sati radi pomoći u gašenju na požarište su stigla i dva protupožarna zrakoplova Canadaira.

Ukupno je do sada u gašenju sudjelovalo 194 vatrogasca sa 49 vatrogasnih vozila

Dojavu za najzahtjevniji požar u ovogodišnjoj požarnoj sezoni Županijski centar Split zaprimio jučer u 10,15 sati, a vjetar i nepristupačan teren otežavali su njegovo gašenje.

9.48 Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević za 24sata ispričao je kako su oko 6 sati došle zračne snage. Poručio je kako će se požar nadzirati cijeli dan, a moguće da će se nastaviti i sutra. Kovačević je poručio kako imaju dosta vozila na terenu. Što se tiče urbanog dijela, požar je išao prema benzinskoj postaji, ali su uspjeli primiriti stanje. Poručio je kako trenutno nema otvorenog plamena. 

Na požarištu je i 25 vojnika. 

- Oni nam pomažu u ovom pješačkom dijelu - rekao je Kovačević. Požar gase i dva airtractora. 

9.39 POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO IZ TROGIRA

9.32 Pogledajte nevjerojatne fotografije požara kod Trogira 

8:58 Najnovije informacije: Požar još nije lokaliziran, ali je stanje nešto bolje. Kanadere će zamijeniti dva air tractora. Ima puno razdimljavanja, dobili smo informacije s terena. Vatrogasci se nadaju da bi tijekom dana mogli u potpunosti kontrolirati požar u kojem je izgorjelo oko 550 hektara makije, borove šume, niskog raslinja, ali i i nešto maslinika.

8:30 Požar je jučer gasilo 167 vatrogasaca i 25 vojnika sa 47 vozila, tri kanadera, četiri air tractora i helikopterom, a tijekom noći vatru su nastavili gasiti 91 vatrogasac s 22 vozila. U požaru je izgorjelo oko 550 hektara makije, borove šume, niskog raslinja, ali i i nešto maslinika.

8:00 Tijekom jutra požarište će obići i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj.

7:15 Na terenu je 170 vatrogasaca i 50 vozila, rano ujutro su stigla i dva kanadera. Sve požarne linije su pod kontrolom, osim one na sjeveroistoku koja je jako nepristupačna. To će kanaderi pokušati riješiti. Vjetra ima, bojimo se da ne okrene - rekao nam je Ivan Kovačević, vatrogasni zapovjednik.

7:10 Požar se djelomično razbuktao u predjelu prema obilaznici, piše Dalmacija Danas. Nazvali smo policiju i pitali hoće li zatvoriti obilaznicu. Odgovorili su nam da je obilaznica bila zatvorena četiri sata, a od rano ujutro zatvoren je samo jedan prometni trak, kako bi se drugi oslobodio za vatrogasce.

7:00 Požar koji je buknuo u zaleđu Trogira u ponedjeljak tijekom noći se ponovno razbuktao.

Pokretanje videa...

Požar kod Trogira VIDEO

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...