Obavijesti

News

Komentari 3

VIDEO Novi Zekanovićev ispad u Saboru, vrijeđao Benčić: 'Ne znam jeste kolega ili kolegica'

VIDEO Novi Zekanovićev ispad u Saboru, vrijeđao Benčić: 'Ne znam jeste kolega ili kolegica'

Možemo, Most, SDP, RF, Glas su jedni drugima žetoni, žetončine, kaže Zekanović. Kaže i da je ljevičarima, progresivcima, zapravo nazadnjacima najveći problem što u Ustav neće ići tzv. pravo na pobačaj

VIDEO

Teške riječi i uvrede razmijenili su u srijedu popodne, tijekom rasprave o izmjenama Ustava, nezavisni zastupnik Hrvoje Zekanović (NZ) i zastupnice Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić te SDP-ova Sabina Glasovac. Zbog riječi koje je uputio Benčić, Zekanovića su kritizirali i Suverenist Marijan Pavliček, ali HDZ-ov i Josip Borić.

U raspravi o pokretanju ustavnih promjena koje se tiču referenduma, Zekanović je izjavio da su Možemo, Most, SDP, RF i GLAS  jedni drugima "žetoni, žetončine."

- Oni su unisoni protiv ovih ustavnih promjena, samo svatko ima različitu motivaciju, a možda i nema - istaknuo je te dodao kako je "ljevičarima, nazovimo ih progresivcima, a zapravo su nazadnjaci" najveći problem što u ustavne promjene neće ići tzv. pravo na pobačaj jer HDZ to ne želi.

- I oni će pokušati na svaki mogući način prisiliti HDZ da se to stavi, ali to ipak, koliko ja vidim, proći neće - rekao je.

Poručio je kako MOST drži ljestve SDP-u, Radničkoj fronti i Možemo pa ih upitao jesu li i oni za promjene koje predlažu, a koje se tiču pobačaja.

Grmoja: Izmjene Ustava koje se tiču referenduma neće proći!
Grmoja: Izmjene Ustava koje se tiču referenduma neće proći!

Benčić mu je uzvratila kako krivo koristi pojam žetončića.

- To što ste vi naveli vam se zove opozicija, a žetončić vam je onaj koji je izabran kao pozicija, a prešao je glasovati i braniti većinu. To vam je žetončić, a vaše ime i prezime će u rječniku stajati kao objašnjenje pojma žetončić - poručila mu je. 

Benčić: Obuzdajte se zbog javnosti, liječite privatno

Zekanović joj je odgovorio, ali na osobnoj razini.

- Drago mi je da ste barem u gornjem dijelu prikladno odjeveni, da niste i ovaj put došli u majici na špaline, drago mi je da ste malo poradili na odijevanju. Mislim da to treba i u Poslovnik staviti - odgovorio joj pa, govoreći o žetončićima, naglasio kako on do sada ni jednom nije podržao vladajuće na ijednom zakonskom prijedlogu.

U Saboru rasprava o izmjenama Ustava: 'HDZ strahuje od naroda i želi ubiti referendum'
U Saboru rasprava o izmjenama Ustava: 'HDZ strahuje od naroda i želi ubiti referendum'

Njegov odgovor izazvao je niz reakcija.

- Ovo je opetovano vrijeđanje zastupnica na osnovi izgleda i odijevanja. Osim što je to vrijeđanje, moram izraziti sad već zabrinutost za vašu opsjednutost mojim majicama na špaline, bade kostimima i što ste sve ovdje nabrajali. Molila bih vas da se obuzdate zbog javnosti, a liječite se privatno - poručila mu je pa zaradila opomenu predsjedavajućeg HDZ-ovog Ante Sanadera jer je povredu Poslovnika, obrazložio je, koristila kao repliku. 

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović obrušila se na Sanadera nezadovoljna što je opomenu dobila kolegica Benčić, a ne Zekanović. Poručila mu je da kao predsjedavajući prema Poslovniku mora reagirati jer se radi o tipičnom primjeru diskriminacije i vrijeđanja po rodnom pitanju.

- Ja to nisam tako shvatio, možda je govorio o modnim detaljima. Osim toga, ona njemu kaže da je opsjednut, on njoj da je u majici na špaline ili nije - rekao je Sanader.

Glasovac: Važnije je ponijeti mozak i kralježnicu, nego dugi rukav

I SDP-ova Sabina Glasovac, inače, također, potpredsjednica Sabora, poručila je kako su Poslovnik povrijedili i Zekanović i Sanader. 

- Kolega Zekanović uvrijedio je određene kolegice, a bilo bi dobro kad biste ga vi upozorili i objasnili mu da je važnije u Sabor ponijeti mozak i kralježnicu, nego dugi par rukava - poručila je Sanaderu, a Zekanović u bradu mrmljao "e vidiš sad ovo."

Kekin: Dolazi sezona grijanja, a Vlada fućka i izbjegava tu temu
Kekin: Dolazi sezona grijanja, a Vlada fućka i izbjegava tu temu

- A to vaše nije vrijeđanje da kažete kolegi da ponese mozak? Dajte molim vas - uzvratio je Sanader pa opomenuo opalio i njoj.

'Ja ne znam jeste li vi kolega ili kolegica'

Opet se javio Zekanović.

- Nemojte si laskati, niste moj tip. S druge strane, ja vas oslovljavam s kolegica, ali ja ne znam jeste li kolega ili kolegica, rodno je fluidno - poručio je. 

E onda je Sanader opomenu dao i njemu.

- Ovo je sad već bilo vrijeđanje - rekao je Zekanoviću koji se čudio zašto je opomenu dobio.

A onda je Benčić prišla za Sanaderov stol vidno uzrujana, nešto mu rekla o oduzimanju riječi i napustila sabornicu, a Sanader joj govorio da mu ne prijeti. Za njom su otišle i Peović i Glasovac.

Muški zastupnici osudili Zekanovića

Zekanovićeve su izjave osudili muški zastupnici Borić (HDZ) i Pavliček (HS).

Selak Raspudić: Onemogući li se referendum, ostaje samo ulica
Selak Raspudić: Onemogući li se referendum, ostaje samo ulica

- Nekad je bolje svašta pojesti nego govoriti, ovo zadnje vam nije bilo u redu - rekao mu je Borić.

Da je pretjerao, poručio mu je i Pavliček. 

- Možemo se mi prepucavati oko stila vrijeđanja, ali vrijeđati da li je netko muško ili žensko, stvarno ste pretjerali. Ubuduće popijte čašu vode prije nego počnete govoriti - dodao je.

A Zekanović se pravdao zbog izrečenog.

- Ja znam da je kolegica ženskog spola i sugerirao sam na ono što je njena agenda, da je rod fluidan, da se o njemu može odrediti u svakom trenutku. A s ljevice često čujemo uvrede poput "ponesite mozak, glupane, redikule" i to se tolerira - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...