News

Komentari 32

VIDEO Poplavljena splitska Riva

VIDEO Poplavljena splitska Riva

Splitska Riva bila je u noći na utorak pod morem. Valovi su dobacivali gotovo do Dioklecijanove palače. Ovakvu lebićadu (lebić - kratak vjetar, često zapuše nakon juga) Split ne pamti više od 15 godina

Orkansko nevrijeme pogodilo je srednju Dalmaciju u ponedjeljak kasno navečer.

Splitska Riva bila je nakon dugo vremena većom dijelom bila poplavljena. Valovi su dobacivali gotovo do Dioklecijanove palače, piše Dalmacija Danas koja je objavila fotografije i snimke s Rive.

Pogledajte video: Poplavljena splitska Riva

Valovi na otvorenom do šest metara

Uzrok orkanskog nevremena iznad Dalmacije je ciklona koja je iznad zapadne Europe.

Već tijekom dana bilo je orkanskog vjetra koji je s pojačao kasno navečer kad je jugo krenuo na lebić (kratak vjetar, često zapuše nakon juga. Može biti jak i tada se zove lebićada). 

U Splitu su zabilježili udare do 122 km/h, a na Crometeo mjernoj postaji Zvjezdano selo Mosor i do 140 km/h.

Na otvorenom moru valovi su bili i do šest metara, u priobalju do četiri metra. 

Vjetar je u Splitu bio toliko jak da je rušio parkirane motore.

Podrucje Splita u kasnim vecernjim satima zahvatiilo je nevrijeme

Crometeo javlja kako je sinoćnja lebićada u Splitu najjača od ciklone Ciceron iz 2003 godine.

VIDEO: Brod se gotovo nasukao

Orkansko jugo radilo je velike probleme u pomorskom prometu.

Brodu kod Koromačna u Istri popucali su konopi te se gotovo nasukao.

Pogledajte video: Brod se gotovo nasukao u Istri

Jugo je razbilo jedrilicu na stijenama u Lovranu. 

Pogledajte video: Jugo razbilo jedrilicu

- Nevrijeme je krenulo oko 10, vjetar se sve više dizao i nastala je mala panika u Opatiji i Ičićima. Neoprezni vlasnik se očigledno nije na vrijeme pripremio te je sve razbijeno, od jedrilice do stupa javne rasvjete, a čak je iscurila i mala količina nafte. Nekoliko sati se ljuljala na moru, a onda je u konačnici razbijena. Za sada nitko nije bio na terenu, no tu se trenutno ništa ni ne može dok se vrijeme ne stiša - rekli su nam čitatelji.

Žuti alarm za Dalmacija, Istru i Kvarner

Ciklona iznad zapadne Europe koja je uzrokovala ovakve orkanske udare u noći u srednjoj Dalmaciji polako se premješta na sjeveroistok, piše meteo.hr.

Umjereno do vrlo jako jugo će okretati na jugozapadni vjetar i slabiti na slabo do umjereno, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana jako. More valovito i jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana u smirivanju na malo do umjereno valovito.

Za Dalmaciju, Istru i Kvarner objavljen je žuti alarm koji označava potencijalno opasno vrijeme.

Hrvatska danas

Ujutro u većem dijelu zemlje djelomice sunčano, zatim porast naoblake. Više oblaka te mjestimična kiše već od jutra na zapadu zemlje, u najvišem gorju moguće i snijega.

Uz naoblačenje kiša sve češća u Dalmaciji, a u noći i u sjevernim kopnenim predjelima. Na Jadranu mjestimice moguća obilnija oborina, dok će najviše sunčana vremena biti u Slavoniji i Baranji.

Umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, popodne u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka od 8 do 12 na kopnu te od 11 do 16 °C na obali i otocima, piše meteo.hr.

Najčitaniji članci