Obavijesti

News

Komentari 11

VIDEO Prošlo je 30 godina od masakra na tržnici Markale u Sarajevu: Ubijeno je 68 ljudi...

VIDEO Prošlo je 30 godina od masakra na tržnici Markale u Sarajevu: Ubijeno je 68 ljudi...
6

Minobacačkom granatom koja je ispaljena s područja sela Mrkovići ubijeno je 68, a ranjene su 142 osobe koje su se u tom trenutku zatekle na tržnici Markale u Sarajevu...

VIDEO

Najviši dužnosnici BiH, Federacije BiH i Sarajevske županije u ponedjeljak su polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježje na sarajevskoj tržnici Markale odali počast žrtvama masakra kojega su 5. veljače 1994. počinili pripadnici vojske bosanskih Srba.

Kako je utvrđeno istragom i presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), minobacačkom granatom koja je ispaljena s područja sela Mrkovići ubijeno je 68, a ranjene su 142 osobe koje su se u tom trenutku zatekle na tržnici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Komemoracija povodom obljetnice stradanja Sarajlija na pijaci Markale 01:53

Vlasti Sarajevske županije proglasile su 5. veljače danom sjećanja na sve žrtve opsade Sarajeva, koja je trajala od travnja 1992. do veljače 1996. godine. U tom je razdoblju u Sarajevu od topničkih i snajperskih napada poginulo više od 11 tisuća ljudi, uključujući 1500 djece. 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kazao je kako je najmanje što se danas može iskazati poštovanje žrtvama i solidarnost s njihovim obiteljima. 

Komemoracija povodom  obljetnice stradanja Sarajlija na pijaci Markale

Žalosnim je nazvao činjenicu da i danas postoje oni koji niječu zločine nepobitno utvrđene sudskim presudama, ali je istaknuo kako ni jedan političar svojim izjavama ne može promijeniti činjenice.

- Kada se neki od njih proglase nasljednicima ratnih zločinaca to su nedopustive stvari. Očekujem da EU to osudi jar su takve izjave opasne za BiH, ali i za cijeli europski kontinent - kazao je Bećirović očevidno aludirajući na čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika koji je u nedjelju veličao osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Opsada Sarajeva i teroriziranje njegovih stanovnika sastavni je dio presude kojima su bivši politički i vojni čelnik bosanskih Srba Karadžić i Mladić osuđeni na doživotni zatvor.

Komemoracija povodom  obljetnice stradanja Sarajlija na pijaci Markale

Na doživotni zatvor ICTY je osudio je i bivšeg generala vojske bosanskih Srba Stanislava Galića, zapovjednika postrojbi koje su držale Sarajevo u opsadi, dok je njegov nasljednik na toj dužnosti Dragomir Milošević dobio 29 godina zatvora.  

Tržnica Markale bila je poprište još jednog minobacačkog napada potkraj kolovoza 1995., kada su ubijene 43 osobe, a 84 ih je ranjeno. Nakon tog napada uslijedili su masovni zračni udari NATO-a na položaje vojske bosanskih Srba, što je omogućilo kopnenu ofenzivu Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH, čime su stvorene pretpostavke za mirovne pregovore u Daytonu kojima je okončan rat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C