Obavijesti

News

Komentari 79

VIDEO Stigao ledeni val, pada snijeg. Do kraja tjedna i -15°C

VIDEO Stigao ledeni val, pada snijeg. Do kraja tjedna i -15°C

Hrvatsku je zahvatio ogranak ciklonalnog sustava koji donosi temperature ispod minusa pa ćemo uskoro biti i na -15. Za vikend će u središnjoj Hrvatskoj biti do -9, na riječkom području -4, u Splitu -2

VIDEO

U unutrašnjosti ponegdje snijeg, osobito u prvom dijelu dana kad je u središnjim kopnenim predjelima moguća i slaba kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognozira za četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Pogledajte video: Snijeg u Novoj Gradiški

Pokretanje videa...

U Hrvatskoj pada snijeg 00:48

Hrvatsku je zahvatio ogranak ciklonalnog sustava hladnog zraka pa ćemo uskoro biti i na -15.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upozorio je na to i DHMZ koji je najavio val hladnoće. Danas će biti i olujne bure koja će dodatno pojačavati dojam hladnoće. Za vikend u Gorskom kotaru i do -15! U središnjoj Hrvatskoj do -9, na riječkom području -4, u Splitu -2.

Oluja Filomena zaledila Madrid, sad će i Hrvatsku zahvatiti dio ledenog vala, bit će i minus 15
Oluja Filomena zaledila Madrid, sad će i Hrvatsku zahvatiti dio ledenog vala, bit će i minus 15

Snijeg već pada u nekim dijelovima Hrvatske, u Zagrebu, na Baniji u Slavoniji...

HRVATSKA DANAS

Umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom. U unutrašnjosti mjestimice snijeg, osobito u prvom dijelu dana kad je u središnjim kopnenim predjelima moguća i slaba kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom. U drugom dijelu dana oborina uglavnom u Dalmaciji, mjestimice malo kiše, ponegdje i snijeg, a na sjeveru zemlje postupno smanjenje naoblake i česta sunčana razdoblja. Na kopnu vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu istočnjak i jugoistočnjak sredinom dana će okrenuti na buru i jačati na jaku s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura od 0 do 5 te između 6 i 10 °C na moru, piše DHMZ.

HRVATSKA SUTRA

Djelomice sunčano uz promjenljivu, u unutrašnjosti ponegdje i prolazno povećanu naoblaku te uglavnom bez oborine. Vjetar na kopnu slab, na istoku do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena, mjestimice i jaka bura, navečer u jačanju. Najniža jutarnja temperatura zraka od -10 do -4, na Jadranu od -2 do 3. Najviša dnevna od -2 do 3, na Jadranu od 4 do 8 °C.

HZJZ: Nemojte predugo biti na otvorenom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

"Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Lopate se prodaju po 60 eura, nitko ovdje nema zimske gume
Lopate se prodaju po 60 eura, nitko ovdje nema zimske gume

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave.

Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Kaos na autoputu u Francuskoj, u snijegu zapele stotine vozila
Kaos na autoputu u Francuskoj, u snijegu zapele stotine vozila

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Stariji i kronični bolesnici, oprez!

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće.

U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede uzrokovane hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline.

Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag