Obavijesti

News

Komentari 3

VIDEO Veliki prosvjed u Zadru: Žele znati tko će liječiti njihovu djecu, traže konkretna rješenja

VIDEO Veliki prosvjed u Zadru: Žele znati tko će liječiti njihovu djecu, traže konkretna rješenja
5

Prosvjed je krenuo na Trgu pet bunara, a ističu kako se ništa ne radi kako bi se privukli liječnici. Roditelji su zabrinuti i pitaju se tko će im liječiti djecu

VIDEO

Više od 500 Zadrana s djecom se okupilo u mirnoj prosvjednoj šetnji od Kalelarge do Pozdrava suncu kako bi upozorili na loše stanje u pedijatrijskoj skrbi - u Domu zdravlja Zadarske županije, primarnoj ustanovi za skrb, ostali su bez jedinog pedijatra. Nedavno su u službu vratili umirovljenog liječnika Damira Letinića (81), koji je radio na pola radnog vremena, a sad je otišao na bolovanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

prosvjed u zadru 00:43

Višegodišnje nezadovoljstvo zbog manjka pedijatara u Zadarskoj županiji eskaliralo je sredinom kolovoza pobunom roditelja na društvenim mrežama nakon vijesti o odlasku pedijatrice Nevene Švorinić iz sustava Doma zdravlja te najavom odlaska u privatnike još nekoliko pedijatara.

Noseći transparente podrške pedijatrima, poput "5 nebodera, 4 kantuna, 3 bunara, 2 pumpe, 1 pedijatar", "Imamo pravo znati", "Ako narastem, bit ću pedijatar", "Od pedijatra do groba", "Nemam pedijatra", prosvjednici su prošli središtem grada do Morskih orgulja.

"Nadamo se da se ovakva situacija, da roditelji moraju izlaziti na ulice, više nikad neće ponoviti. Od odgovornih očekujemo konkretna rješenja, a ne obećanja. Dio pedijatara otišao je u privatnike i više neće imati ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Tražimo da nam se kaže kako će se riješiti problem i da se odgovorni drže tog rješenja", poručili su organizatori prosvjeda nazvanog Reci AAA.

'Nije fer da čovjek u tim godinama mora raditi'

- Kći mi ima skoro četiri godine, sin godinu i pol i htjeli smo podržati sve roditelje koji se bore s ovom situacijom, koja je kritična već duže vrijeme. Mislim da vlasti napokon moraju preuzeti odgovornost za kolaps našeg zdravstvenog sustava. Kći mi ide pedijatru koji ima 81 godinu i radi na pola radnog vremena i svaka mu čest, nikad nije odbio nijedno dijete. Ali nije fer da čovjek u tim godinama mora raditi jer mislim da se preko njegovih leđa održava čitav pedijatrijski sustav u Zadru. Sin mi ide kod liječnice koja je otišla u privatnike, ali će imati ugovor sa HZZO-om, tako da je to neka sreća u nesreći, s tim da ga u međuvremenu moram održavati zdravim - ispričala nam je jedna od prosvjednica, Marija

U posljednja dva tjedna pročelnik Odjela za zdravstvo Zadarske županije Marko Kolega nekoliko je puta demantirao tvrdnje roditelja da svi pedijatri iz primarne zdravstvene zaštite idu u privatnike.

"Riječ je o samo jednoj liječnici. Svi ostali pedijatri ostaju u sustavu, odnosno radit će i dalje kao koncesionari s ugovorom s HZZO-om i neće naplaćivati preglede. Roditelji mogu biti mirni jer neće biti neupisane djece kod pedijatara", poručio je Kolega koji bi predstavnike Građanske inicijative navodno trebao primiti u ponedjeljak.

Prosvjednici su poručili da se kriza primarne zdravstvene zaštite ne odnosi samo na pedijatre, nego i na ginekologe i liječnike obiteljske medicine.

Prosvjed pod nazivom „Reci AAAA!“ organizirala je građanska inicijativa 'Tko je moj liječnik?', a istaknuli su i kako je problem puno širi od same pedijatrije, ali da su im trenutno djeca prioritet.

U najavi prosvjeda su iz inicijative rekli da im je cilj objasniti i s kakvim problemima se susreću pedijatri unutar Zadra i Zadarske županije i pitati tko je odgovoran za kolaps sustava primarne zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji. Dodali su da se ističe kako je u gradu lijepo i kako se nudi odličan obiteljski život, a u stvarnosti im nema tko liječiti djecu.

- Na razini Europske Unije pedijatar ima 850 djece, u Zadru oko 1400. Zadar je jedini grad koji se izričito spominje kod problema s primarnom zdravstvenom zaštitom, i to s pedijatrima, ginekolozima i liječnicima obiteljske medicine. Ne čini se ništa kako bi se privukli liječnici - rekli su na prosvjedu. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Vladimir Putin izraazio sućut Iranu
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Vladimir Putin izraazio sućut Iranu

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje